Amazonasi óriás-tündérrózsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Victoria amazonica szócikkből átirányítva)
Amazonasi óriás-tündérrózsa
Virágzó amazonasi óriás-tündérrózsa az adelaide-i botanikus kertben
Virágzó amazonasi óriás-tündérrózsa az adelaide-i botanikus kertben
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: besorolatlan
Rend: Tündérrózsa-virágúak (Nymphaeales)
Család: Tündérrózsafélék (Nymphaeaceae)
Nemzetség: Óriás-tündérrózsa (Victoria)
Lindl.
Faj: V. amazonica
Tudományos név
Victoria amazonica
(Poepp.) Klotzsch
Szinonimák
  • Anneslea amazonica (Poepp.) C.Presl
  • Anneslea brasiliana C.Presl
  • Euryale amazonica Poepp.[1]
  • Victoria regalis M.R.Schomb.
  • Victoria regia Lindl.[1]
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amazonasi óriás-tündérrózsa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amazonasi óriás-tündérrózsa témájú médiaállományokat és Amazonasi óriás-tündérrózsa témájú kategóriát.

Az amazonasi óriás-tündérrózsa (Victoria amazonica) a tündérrózsa-virágúak (Nymphaeales) rendjébe és a tündérrózsafélék (Nymphaeaceae) családjába tartozó és növények között a legnagyobbra megnövő növényfaj. Magyar nevei között szerepel még az amazonasi-tündérrózsa, brazíliai-tündérrózsa,[2] illetve a tündérrózsák királynője is.[3] Elterjedési helye az Amazonas lassú folyású mellékfolyói.

Nemzetségének a típusfaja.

Megjelenése[szerkesztés]

A vízfelszínen kiterülő levelei felhajló szélűek, természetes élőhelyén elérhetik akár a 2–3 méteres átmérőt, és egy 35 kilós gyermeket is elbírnak. A víz alatti szára is elérheti 7–8 m-es hosszúságot. A levelek fonákát hegyes tüskék borítják, hogy megvédjék a növényevő halak ellen. Ez a faj látható a guyanai címerben is. A mindössze két éjszakán át nyíló, 20-25 cm átmérőjű virág az első éjszaka hófehér és ananászillatot áraszt, a második éjjel pedig már nyílás után rózsaszínű lesz.[4] Beporzását rovarok végzik.

Victoria amazonica Magyarországon[szerkesztés]

Kassáról került Budapestre[5] és Nyíregyházára.[6] Az Egyetem Botanikus Kertjében 1893-ban épült fel a Viktória-ház és az amazonasi óriás tündérrózsa virágzásában először 1894-ben gyönyörködhetett a nagyközönség.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Victoria amazonica (Poepp.) J.C. Sowerby. www.tropicos.org. (angolul) Saint Louis, Missouri: Missouri Botanical Garden (2013) (Hozzáférés: 2013. október 8.) (aspx)
  2. mindkét elnevezés esetében a kötőjel jelzi, hogy a növényfaj nem a tündérrózsa (Nymphaea) nemzetséghez tartozik
  3. Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda Kiadó. 1999. 536. o. ISBN 963 9121 22 3  
  4. Archivált másolat. [2018. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 25.)
  5. ELTE Botanikus Kert - Füvészkert Archiválva 2017. július 1-i dátummal a Wayback Machine-ben Az archívumban találhatóak virágzási időtartamok és leírások.
  6. Tuzson János Botanikus Kert Nyíregyháza Archiválva 2017. július 30-i dátummal a Wayback Machine-ben"Belső üvegház Vizi, tavi nyövények ( amazonas-i tündérrózsa)"
  7. Agrároldalon az amazonasi óriási tündérrózsáról Archiválva 2017. július 30-i dátummal a Wayback Machine-ben"Kassáról került Nyíregyházára és Budapestre, az Egyetem Botanikus Kertjében 1893-ban épül fel a Viktória-ház, az amazonászi tündérrózsa virágzásában először 1894-ben gyönyörködhetett a nagyközönség."

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Victoria_regia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]