Vezetői engedély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A vezetői engedély vagy hétköznapi szóhasználattal jogosítvány olyan személyi okirat, amely igazolja, hogy a rajta szereplő természetes személy alkalmas és jogosult gépjármű vezetésére. Vezetői engedély a KRESZ-vizsga (ezen belül elméleti, egészségügyi, műszaki és gyakorlati vizsgarész) sikeres teljesítése és egészségügyi megfelelés esetén kapható.

Az engedély személyi okmánynak minősül, hiszen tartalmazza a tulajdonos nevét, fényképét, egyéb adatait, illetve azt a járműtípust, amelyre az engedélyt megszerezte. Egyfajta jogosítvánnyal csak egyféle kategóriájú jármű vezethető, pl. A- vagy B-kategóriás motorkerékpár, személyautó, autóbusz, teherautó (valamint repülőgépekre is lehet vizsgát tenni, ezt szakszolgálati engedélynek nevezik). Magyarországon a segédmotoros kerékpáron kívül minden nem emberi erővel hajtott gépjármű vezetéséhez jogosítvány kell. Kerékpár és segédmotoros kerékpár kivételével bármilyen jármű engedély nélküli vezetése szabálysértés, amely büntetést von maga után; jogosítvány nélkül autót és egyéb gépi meghajtású járművet közúton üzemeltetni tilos.

A jogosítvány bevonható, ha a tulajdonosa megsérti a KRESZ-szabályzatot, például alkoholos befolyásoltság alatt vezet, túllépi a sebességkorlátozásnál megállapított sebességhatárt, vagy átmegy a közlekedési lámpa piros jelzésén. A vezetői engedélyt bizonyos időnként meg kell újítani, ilyenkor orvosi alkalmassági vizsgálat kötelező.

A vezetői engedély mellé szükséges forgalmi engedély is, amely az adott gépjárműre vonatkozik, igazolva, hogy a jármű részt vehet a közúti forgalomban.

Források[szerkesztés]