Vezetői engedély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A vezetői engedély vagy hétköznapi szóhasználattal jogosítvány olyan személyi okirat, amely igazolja, hogy a rajta szereplő természetes személy alkalmas és jogosult gépjármű vezetésére. Vezetői engedély a KRESZ-vizsga (ezen belül elméleti, egészségügyi, műszaki és gyakorlati vizsgarész) sikeres teljesítése és egészségügyi megfelelés esetén kapható.

Az engedély személyi okmánynak minősül, hiszen tartalmazza a tulajdonos nevét, fényképét, egyéb adatait, illetve azt a járműtípust, amelyre az engedélyt megszerezte. A jogosítvány egy fényképes okmány, mivel az engedélyhez egy kártyát állítanak ki, amelyhez egy biometrikus igazolványkép kerül. A kiállításhoz a személynek meg kell felelnie az előírt életkornak, egészségügyi alkalmasságnak, elméleti és gyakorlati vizsgáknak, illetve a tartózkodási helye Magyarország kell legyen.[1] Egyfajta jogosítvánnyal több kategóriájú jármű is vezethető, pl. A- vagy B-kategóriás motorkerékpár, személyautó, autóbusz, teherautó (valamint repülőgépekre is lehet vizsgát tenni, ezt szakszolgálati engedélynek nevezik), melyek a jogosítvány hátoldalán szerepelnek. Magyarországon a segédmotoros kerékpáron kívül minden nem emberi erővel hajtott gépjármű vezetéséhez jogosítvány kell. Kerékpár és segédmotoros kerékpár kivételével bármilyen jármű engedély nélküli vezetése szabálysértés, amely büntetést von maga után; jogosítvány nélkül autót és egyéb gépi meghajtású járművet közúton üzemeltetni tilos.

A jogosítvány bevonható, ha a tulajdonosa megsérti a KRESZ-szabályzatot, például alkoholos befolyásoltság alatt vezet, túllépi a sebességkorlátozásnál megállapított sebességhatárt, vagy átmegy a közlekedési lámpa piros jelzésén.

A vezetői engedély mellé szükséges forgalmi engedély is, amely az adott gépjárműre vonatkozik, igazolva, hogy a jármű részt vehet a közúti forgalomban.

A magyar jogosítvány használható az Európai Unióban, mivel az EGT tagállamai elismerik a másik tagállamban kiállított jogosítványt, illetve bilaterális egyezmény alapján Japánban és a Koreai Köztársaságban.[2] Emellett külföldön vezethetünk nemzetközi vezetői engedéllyel, amelyhez rendelkezni kell egy érvényes magyar, vagy a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményben résztvevő államok által kiállított vezetői engedéllyel. A nemzetközi vezetői engedély egy fényképes okmány, amelyhez a személyazonosító okmányokhoz hasonlóan biometrikus fénykép tartozik, aminek mérete az Európai szabványmérethez igazodik: 35 x 45 mm.

Vezetői engedély meghosszabbítása[szerkesztés]

A vezetői engedélyt bizonyos időnként meg kell újítani, ilyenkor orvosi alkalmassági vizsgálat kötelező. Az erre vonatkozó jogszabály (13/1992.(VI.26.) NM rendelet) szerint:

5. § (1) Az 1. alkalmassági csoportba tartozó közúti járművezetők [ B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők] közül az, aki

a) az 50. életévét még nem töltötte be, 10 évenként;

b) az 50. életévét betöltötte, de a 60. életévét még nem töltötte be, 5 évenként;

c) a 60. életévét betöltötte, de a 70. életévét még nem töltötte be, 3 évenként;

d) a 70. életévét betöltötte, 2 évenként

köteles időszakos egészségi alkalmassági vizsgálaton megjelenni.

Az orvosi alkalmassági igazolás mellett szükséges a kormányablakban történő vezetői engedély meghosszabbításhoz a személyi igazolvány vagy útlevél, a lakcímkártya és a jelenlegi jogosítvány (jogosítvány elvesztése esetén az erről szóló jegyzőkönyv).

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vezetői engedély kiváltása első alkalommal. (Hozzáférés: 2021. március 16.)
  2. Nemzetközi vezetői engedély igénylése. (Hozzáférés: 2021. március 16.)