Ittas gépjárművezetés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az ittas gépjárművezetés (a köznyelvben inkább ittas vezetés) egy gépjármű ittas állapotban való vezetését jelenti, amely – a cselekmény színhelyén érvényes jog szabályozása szerint – szabálysértésnek vagy bűncselekménynek számít.) Az ittas gépjárművezetés szinte kizárólag szándékosan elkövethető bűncselekmény.[forrás?]

Tényállás[szerkesztés]

Ittas (gépjármű) vezetés alatt értjük azt a magatartási formát, amikor egy gépi meghajtású jármű vezetője olyan - alkoholtól befolyásolt állapotban kezdi - esetleg szeretné megkezdeni (előkészületi magatartás), folytatja vagy be is fejezi - a (gépjármű) vezetését, amely fizikai (testi), vagy mentális (idegrendszeri és/vagy lelki) alapon nem teszi (tette) őt alkalmassá a közlekedésben való biztonságos részvételre - függetlenül attól, hogy az elkövető mit érez vagy gondol a saját pillanatnyi állapotáról - a vezetésre alkalmasság tekintetében. Az elkövetőknek ugyanis a legtöbb esetben más a véleményük a saját ittasságuk állapotáról és a vezetési képességeikről, mint az őket előállító rendőröknek, a vért és/vagy vizeletet levevő vizsgáló orvosnak, vagy éppen a józan szemtanúknak.

Ha az ittas járművezetést az alapján büntetnék, hogy ki mit vall be - megelőző alkoholfogyasztásnak - és ki mennyire érzi magát ittasnak, akkor az ittas vezetés - mint bűncselekmény - vélhetően már nem létezne. Az ittas vezetők többsége ugyanis nem érzi magát (vagy csupán nem vallja be ijedt állapotában) "annyira ittasnak", hogy ne tudna biztonsággal eljutni hazáig - vagy éppen ahová igyekszik.[forrás?]

Ezt a cselekményt a XIX. század eleje óta büntetik, hozzávetőleg 200 évvel későbbi időktől - mint ahogyan az első gépi meghajtású járművek megjelentek az 1800-as években.[forrás?]

A magyarországi jogi szabályozás[szerkesztés]

Amely a közhiedelemmel ellentétben nem azt jelenti, hogy a legkisebb kimutatott alkoholszintért a vezetői engedély elvételre kerül, hanem azt, hogy a legkisebb kimutatható alkohol érték már valamilyen hátrányos jogkövetkezményt von maga után. A zéró tolerancia elve alapján, minden olyan gépjárművezetőt felelősségre kell vonni, akinek a szervezetéből alkohol vagy alkohol maradványérték mutatható ki.

Azon gépjárművezetők esetében, kiknek a szervezetében 0,25 mg/l (tüdőből fújt) levegő etil-alkohol koncentrációnál kisebb, vagy 0,50 g/l (vénás verőérből vett) véralkohol koncentrációnál kevesebb alkohol mutatható ki, őket a vezetési jogosultságuktól nem feltétlenül kell megfosztani, viszont közigazgatási eljárásban fix - táblázatból kiolvasható - pénzbírsággal, és fix - szintén táblázatba rögzített - közlekedés előéleti (büntető) pontok kiszabásával kell büntetni.

Vezetői engedélyüket (jogosítványukat) azonban tőlük is bevonhatja a (szabálysértési) hatóság, amennyiben a közlekedés előéleti pontszámok elérik az aktuális határt, amely jelenleg 18 pont. Ezeket a pontokat minden más - közlekedési szabályszegéssel - össze lehet gyűjteni, és ezek összevonásra kerülnek.

A szeszes italtól (alkoholtól) befolyásolt állapot fogalma[szerkesztés]

Ha a járművezető szervezetéből - a fenti értékeknél több, magasabb - alkoholkoncentráció mutatható ki. Az egyéni alkohol tűrőképesség (már) nem releváns, mivel elegendő a matematikai értékhatárokat elérni (vagy meghaladni), és az büntetőeljárás keretein belül: pénzbüntetéssel, vezetéstől való eltiltással (jogosítvány bevonás) és utánképzéssel végződ(het). Korábban ugyanis vizsgálták azt is, hogy kire milyen - a vezetésre hátrányos - hatást gyakorolt az elfogyasztott alkohol, és azt a mérési eredményekkel összevetve értékelték ki. Ezek azonban "szükségtelenné váltak", és egy 2013. júliusi Btk. módosítást követően úgy kerültek meghatározásra, hogy a ténylegesen elfogyasztott alkohol, az étkezés, a testsúly, és az egyéni befolyásoltság immár nem irányadó, hiszen a legfontosabb - és szinte egyetlen - kérdés az, hogy a légalkohol szonda, vagy a vérvétel mit mutatott ki az elkövetőnél.

A fenti tényeket súlyosbítja minden - ami az elkövető közlekedési és nem közlekedési előéletében - szerepel - akár mint szabályszegés, vagy bűncselekmény - szabálysértés vagy vétség - függetlenül attól, hogy ez a közlekedéssel összefüggésben állt-e. Ezen kívül súlyosbító körülményként értékelendő az elkövetési magatartással együtt megvalósuló egyéb szabályszegés, a hatósággal való együttműködés hiánya, illetve az elkövetés körülményeiben szereplő esetleges baleset, károkozás, cserbenhagyás, segítségnyújtás elmulasztása, a hatósággal való ellenszegülés - és még számtalan tényező - például hogy hol történt a cselekmény - melyeket a bíróság - mint együttes körülményeket - értékel.[forrás?]

Alkoholszint táblázat[szerkesztés]

Ittas járművezetés alkoholszint táblázat

Ha a szervezetben található véralkohol szint nem éri el a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, illetve 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor a cselekmény nem bűncselekmény, hanem szabálysértés.

Büntetése[szerkesztés]

Az ittas járművezetés nem csak a büntető törvénykönyv alapján bűncselekmény, hanem a közmegítélés szerint is az. Az ittas vezető nem számíthat embertársai jelentős együttérzésére. Az interneten - különböző fórumokon "panaszkodó" ittas vezetőket keményen támadják az embertársaik, a legkisebb együttérzés nélkül. A legtöbb ittas vezetőnek három alapvető vágya van: visszakapni a jogosítványt, minimalizálni a pénzbüntetést, és elkerülni az utánképzést.

Az ittas vezető általában akkor ül be gépkocsijába, amikor már az alkohol befolyása alatt áll. Módosult tudatállapotban másként gondolkozik az ember. Sokszor - még az italozás előtt - nem úgy tervezi, hogy hazafelé vezetni fog, ám az alkohol hatására gondolatai és tettei megváltoznak. Hibáztathatnánk az alkoholt is - mint a bűntársat -, azonban az alkoholt nem lehet bíróság elé állítani. Így maradhat magára az ittas vezető.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ha "hajlandóak" magasabb pénzbüntetést fizetni, akkor rövidebb lehet a jogosítvány elvételének időtartama, vagy akár ki is váltható vele. Ez elsősorban azért nem igaz, mert a pénzbüntetés mértéke nem függ össze a fizetési hajlandósággal. Másodsorban pedig nincs mérlegen a két büntetési tétel. A vezetéstől való eltiltás célja ugyanis a közlekedési magatartás javítása, amely pénzért nem "vásárolható" meg és nem enyhíthető.

Néhányan pedig abban látnak reménysugarat, mely szerint csupán egy "nagyon rövid utat kívántam megtenni". A hatóság azonban úgy gondolkozik, hogy a megtett - vagy megtenni kívánt - útvonal hossza nem releváns, nem is lenne ellenőrizhető - ezért nem lehet mérvadó. A jármű beindítása már előkészületi magatartás, míg a jármű elmozdulása már befejezett cselekmény.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]