Veszélyes vizeken

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Veszélyes vizeken
(The River Wild)
1994-es amerikai film
RendezőCurtis Hanson
ProducerDavid Foster
Lawrence Turman
Vezető producerRaymond Hartwick
Ilona Herzberg
Műfaj
ForgatókönyvíróDenis O'Neill
FőszerepbenMeryl Streep
Kevin Bacon
David Strathairn
John C. Reilly
Joseph Mazzello
ZeneJerry Goldsmith
OperatőrRobert Elswit
VágóJoe Hutshing
David Brenner
JelmeztervezőMarlene Stewart
Gyártás
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő108 perc
Költségvetés45 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
BemutatóUSA 1994. szeptember 30.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel94,2 amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Veszélyes vizeken (eredeti cím: The River Wild) 1994-ben bemutatott amerikai kaland-thriller, melyet Curtis Hanson rendezett. A főszerepben Meryl Streep, Kevin Bacon, David Strathairn, John C. Reilly, Benjamin Bratt és Joseph Mazzello látható.

A filmet 1994. szeptember 30-án mutatták be.

A rafting szakértő Gail egy fegyveres gyilkos párral száll szembe, miközben egy látványosan veszélyes folyón eveznek át.

Történet[szerkesztés]

Egy bostoni házaspár, Gail (Meryl Streep) és Tom Hartman (David Strathairn) házassági problémákkal küszködik, leginkább azért, mert az építészmérnök Tom túl sok időt tölt munkával. A történelemtanár és egykori folyami túravezető Gail a fiukat, Roarke-ot (Joseph Mazzello) egy vadvízi evező túrára viszi az idahói Salmon Riverre, kutyájukkal, Maggie-vel együtt. Lányuk, Willa (Stephanie Sawyer) Gail szüleinél marad Idahóban. A Bostonban maradt Tom az utolsó pillanatban váratlanul csatlakozik hozzájuk. Induláskor találkoznak három másik raftingossal, Wade-del (Kevin Bacon), Terryvel (John C. Reilly) és Frankkel (William Lucking), akik barátságosnak tűnnek.

Hartmanék egy napközbeni szünetben utolérik a triót, és észreveszik, hogy Frank már nincs Wade-del és Terryvel. A férfiak elmagyarázzák, hogy Frank egy veszekedés során különvált tőlük. Sajnos Frank volt a vezetőjük, Wade-nek és Terrynek pedig nincs semmilyen rafting-tapasztalata. Gail ezért felajánlja, hogy végigvezeti őket a folyó hátralévő szakaszán. Mielőtt visszaszállnának a vízre, Maggie elkóborol, és kíváncsi lesz valamire a kanyon távolabbi részén. Tom utoléri, mielőtt a kutya találhatna valamit, és visszatérnek a csónakhoz.

A napi evezés után éjszakára tábort vernek a közelben, de Tom tovább dolgozik építészeti projektjén, csalódást okozva Roarke-nak, aki úgy érzi, elhanyagolják. Csatlakozik hozzájuk Wade és Terry, hogy megünnepeljék Roarke születésnapját aznap este. Miután Wade gyanúsan kezd viselkedni, Gail egyetért Tommal, hogy el kell tőlük válniuk. A terv azonban felborul, amikor a férfiak Roarke-kal együtt elmennek a csónakkal. Wade, Roarke előtt dicsekedve elárulja, hogy fegyverük van. Egy pihenő során Gail és Tom megpróbálnak Roarke-kal lelépni, mielőtt Wade és Terry észre vennék őket. A kísérlet kudarcba fullad, Wade fegyvert ránt Tomra. Miközben dulakodnak, Maggie elszalad a bokrok közé. Gail ekkor rájön, hogy Wade és Terry követték el a nemrég bejelentett rablást, és megölték Franket.

Hartmanékat fegyverrel kényszerítik a folyón történő haladásra, mielőtt éjszakára tábort vernének. Az éjszaka folyamán Tom sikertelenül próbálja meg elvenni a fegyvert Terrytől. Tom a folyóba szalad, nyomában Wade-del, de a fiúnak sikerül elszöknie. Wade hazudik, és azt mondja Gailnek és Roarke-nak, hogy Tom meghalt. Másnap összefutnak Johnnyval (Benjamin Bratt), aki tudja, hogy Gail le akar menni a katlanon, ekkor figyelmezteti, hogy ne próbálja meg, mert veszélyes. Wade lelövi Johnnyt, és a holttestét a zuhatagba dobja.

Senki sem tud róla, hogy Tom, aki megtalálja Maggie-t, gyalog vágtat a kanyon peremén, hogy megelőzze a csónakot. A csoport egy gyötrelmes utazás után átjut a katlanon. Tom újra felbukkan, és felborítja a csónakot. Miközben Tom Terryvel küzd, Gailnek sikerül megszereznie a fegyvert. Agyonlövi Wade-t, míg Tom felülkerekedik Terryn. A film azzal ér véget, hogy Hartmanékat és a letartóztatott Terryt helikopterrel viszik el.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Gail Hartman Meryl Streep Kovács Nóra
Tom Hartman David Strathairn Dörner György
Roarke Hartman Joseph Mazzello Molnár Levente
Wade Kevin Bacon Schnell Ádám
Terry John C. Reilly Zalán János
Johnny, erdőőr Benjamin Bratt Csankó Zoltán
Gail anyja Elizabeth Hoffman Kassai Ilona
Frank William Lucking Hankó Attila
Erdőőr Diane Delano Némedi Mari
Erdőőr Thomas F. Duffy Rudas István

Megjelenés[szerkesztés]

A filmben használt Kootenai folyó völgye

A filmet eredetileg nyárra tervezték, de a Universal úgy döntött, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 1994. szeptember 30-ra csúsztatja a bemutatót.[4] A film világszerte összesen 94 216 343 dolláros bevételt ért el, ebből 46 816 343 dollárt az Egyesült Államokban és Kanadában, 47 400 000 dollárt pedig nemzetközileg.[5]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The River Wild című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Veszélyes vizeken. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. június 14.)
  2. The River Wild. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2017. június 14.)
  3. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. július 13.)
  4. O'Steen, Kathleen. U's 'River' changes its theatrical course to Fall, 23. o. (1994. május 2.) 
  5. The River Wild at Box Office Mojo. [2021. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 4.)

További információk[szerkesztés]