Vass László Levente

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vass László Levente
Élete
Született1955. július 5.
Székelyudvarhely
Elhunyt1979. április 23. (23 évesen)
Homoródalmás
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers

Vass László Levente (Székelyudvarhely, 1955. július 5.Homoródalmás, 1979. április 23.) erdélyi magyar költő.

Életútja[szerkesztés]

A hét­falusi magyar gimnáziumban érettségizett. 1976-tól a kolozsvári szállítási vállalat alkalmazottja; ekkor került kapcsolatba az Echinox körével, a „harmadik Forrás-nemzedék” fiataljaival. Élete utolsó két évét gyógyíthatatlan betegen Budapesten töltötte.

Munkássága[szerkesztés]

Verseit, prózai írásait a Brassói Lapok, Igazság, Echinox, Ifjúmunkás, Magyarországon Nagy László és Kormos István közvetítésével az Élet és Irodalom, a Kortárs és a Dunántúli Napló közölte; nemzedéktársaival a Kimaradt szó (Bukarest, 1979), illetve halála után a Bábel tornyán (Bukarest, 1983) és a brassói költőket bemutató A Cenk árnyékában (Brassó, 1995) című gyűjteményes kötetekben szerepelt. „…verseit – írta Balázs Imre József – az 1970-es évek második felének irodalmi forrongásai közé kell képzelnünk, hogy megbízható képet alkossunk róluk. Ez az az időszak az erdélyi magyar irodalomban, amikor a kulturális intézmények – kiadók, folyóirat- és lapszerkesztőségek – gyakorlatilag bezárulnak az akkori fiatal irodalmárok előtt.” Költészetét pedig így jellemzi: „Helyenként fel-feltűnik még a Szilágyi- vagy Nagy László-féle mondatfűzés. Alapvetően azonban mégis a neoavantgárd beszédmód és képszerkezet bizonyul számára meghatározónak, amely az akkor induló fiatal költőnemzedék sajátja.”

Kötetei[szerkesztés]

  • Egyedül az éjszakában. Hátrahagyott versek (Szőcs Géza előszavával, Balla Zsófia Vass Levente utazása élő barátjában c. versével, Székelyudvarhely 1991)
  • Üvegmezők. Összegyűjtött versek (Balázs Imre József előszavával, Kolozsvár, 2004)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Martos Gábor: Micsoda év…! Látó, 1994/7.
  • Karácsonyi Zsolt: Hét könyv Erdélyben. Irodalmi Jelen, 2004. augusztus. (Többek között Vass László Levente Üvegmezők c. kötetéről is.)