Varjassy Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Varjassy Lajos
Született 1852. augusztus 30.
Arad
Elhunyt 1934. március 9. (81 évesen)
Arad
Foglalkozása jogász,
újságíró,
polgármester,
politikus

Varjassy Lajos (Arad, 1852. augusztus 30.Arad, 1934. március 9.) jogász, újságíró, polgármester, politikus.

Életpályája[szerkesztés]

Középiskoláit Aradon, a jogi egyetemet Pozsonyban és Nagyváradon végezte. 1873-ban nevezték ki az aradi Királyi Törvényszékhez joggyakornoknak. 1875-től Szilágyi Ede ügyvédi irodáját vezette, majd a város aljegyzője lett; 1902-ben polgár­mester-­helyettesnek, majd 1905-1918-ig polgármesternek választották. 1918-ban Arad vármegye alispánja, majd a románok bevonulása után a Károlyi Gyula vezette ellenforradalmi nemzeti kormány kereskedelmi minisztere lett.

A korabeli sajtó értékelése szerint Varjassy Lajossal új időszak kezdődött az aradi városházán. Felismerte, hogy a helység fejlődése elképzelhetetlen a kor követelményeinek megfelelő ipar nélkül. Polgármesteri programjának jelszava „gyárakat Aradnak!” volt. Kapcsolatainak köszönhetően kezdte el működését Aradon a történelmi Magyarország első autógyára, a MARTA. Neuman Károllyal való sikeres együttműködéseként indult be a textilgyár. Polgármestersége idején épült fel a Várhíd és az Újaradi híd és készült el az Arad-Hegyalja helyiérdekű vasút, majd annak villamosítása.

Zima Tiborral Tőzsdei Útmutatót írt. Nagyformátumú közéleti ember volt, akinek eszméivel nem mindig értettek egyet a konzervatív szemléletű városatyák, a sajtó hol az egekbe emelte, hol pedig elmarasztalta. Amúgy maga is szinte valamennyi aradi lapnak munkatársa volt.

Önálló kötetei[szerkesztés]

  • Gr. Károlyi Mihály, Kun Béla, Horthy Miklós. Az októberi forradalomtól a „bűnös” Budapest hódolatáig. 1918–1919. (Temesvár, 1932);
  • A dunai államok szövetsége (Arad, 1933).
  • Varjassy, Louis. Révolution, Bolchevisme, Réaction: Histoire de l’occupation française en Hongrie, 1918–1919. Paris: Jouve, 1934.

Társasági tagság[szerkesztés]

  • Tagja volt a Kölcsey Egyesületnek, a város Színügyi Bizottságának, a Kossuth-szoborbizottságnak, az Asztalos Sándor Asztaltársaságnak.

Források[szerkesztés]