Varjúvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Varjúvár
Sztánai Varjúvár.jpg
Település Sztána
Építési adatok
Építés éve 1910
Tervező Kós Károly
Elhelyezkedése
Varjúvár (Románia)
Varjúvár
Varjúvár
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 52′ 11″, k. h. 23° 08′ 38″Koordináták: é. sz. 46° 52′ 11″, k. h. 23° 08′ 38″

„Szeretném megérni, hogy kicsiny-kis portámat olyan rendben lássam, ahogyan én azt elgondoltam magamnak. Legyenek a földek egy tagban, gyümölcsfáim termők, pajtám tele, méhesem népes…Legyen minden gondosan gondozva, tisztán művelve, rendben tartva. Szép legyen és gyönyörű a szemnek is, és azt szeretném, hogy gazdaságom, melynek minden rögét magam szereztem, minden fűjét-fáját magam ültettem, minden épületét magam építettem, így szálljon az én maradékaimra.” (Kós Károly: Bevezetés a Testamentum és Agrikultura című kézirathoz, 1915)

A Varjúvár 1996-ban

A Varjúvár Kós Károly egykori saját háza a kalotaszegi Alszegen, a mai Romániában, a Szilágy megyei Sztána határában található. A BudapestNagyváradKolozsvár vasútvonal mentén álló, eredetileg hétvégi háznak szánt épületet Kós Károly 1909-ben tervezte és 1910 őszén-telén építtette, majd 1925-ben bővítették kétszintes toldással.

Az emeleten dolgozó-, a földszinten cselédszoba volt, míg a középső épületrészben a földszinten konyha, az emeleten hálószoba, illetve 1925-ig dolgozószoba volt. A jellegzetes toronyban alul az ebédlő, társalgó, felül a gyerekszoba, illetve 1925-ig a hálószoba kapott helyet.

Többek között Dsida Jenő és Móricz Zsigmond is megfordultak a falai között.

A második világháborúban feldúlták, ezért Kós már nem költözött vissza, bár 1977-ig élt.

Forrás[szerkesztés]

  • Infofotó
  • Kós Károly képeskönyv, Budapest, Múzsák Kiadó kiadása, 1988.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Románia magyar emlékei, látnivalói

Kalotaszeg