Varjúvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Varjúvár
TelepülésSztána
Építési adatok
Építés éve1910
TervezőKós Károly
Hasznosítása
Felhasználási területépület
Elhelyezkedése
Varjúvár (Románia)
Varjúvár
Varjúvár
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 52′ 11″, k. h. 23° 08′ 38″Koordináták: é. sz. 46° 52′ 11″, k. h. 23° 08′ 38″
Térkép
SablonWikidataSegítség

„Szeretném megérni, hogy kicsiny-kis portámat olyan rendben lássam, ahogyan én azt elgondoltam magamnak. Legyenek a földek egy tagban, gyümölcsfáim termők, pajtám tele, méhesem népes…Legyen minden gondosan gondozva, tisztán művelve, rendben tartva. Szép legyen és gyönyörű a szemnek is, és azt szeretném, hogy gazdaságom, melynek minden rögét magam szereztem, minden fűjét-fáját magam ültettem, minden épületét magam építettem, így szálljon az én maradékaimra.” (Kós Károly: Bevezetés a Testamentum és Agrikultura című kézirathoz, 1915)

A Varjúvár 1996-ban

A Varjúvár Kós Károly egykori saját háza a kalotaszegi Alszegen, a mai Romániában, a Szilágy megyei Sztána határában található. A BudapestNagyváradKolozsvár vasútvonal mentén álló, eredetileg hétvégi háznak szánt épületet Kós Károly 1909-ben tervezte és 1910 őszén-telén építtette, majd 1925-ben bővítették kétszintes toldással.

Az emeleten dolgozó-, a földszinten cselédszoba volt, míg a középső épületrészben a földszinten konyha, az emeleten hálószoba, illetve 1925-ig dolgozószoba volt. A jellegzetes toronyban alul az ebédlő, társalgó, felül a gyerekszoba, illetve 1925-ig a hálószoba kapott helyet.

Többek között Dsida Jenő és Móricz Zsigmond is megfordultak a falai között.

A második világháborúban feldúlták, ezért Kós már nem költözött vissza, bár 1977-ig élt.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Románia magyar emlékei, látnivalói

Kalotaszeg