Vampyronassa rhodanica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vampyronassa rhodanica
Evolúciós időszak: Középső jura
Piritbe kövült Vampyronassa rhodanica. Mögötte észrevehető a Aeger brevirostris kis rák, valamint a Bositra buchii kagyló
Piritbe kövült Vampyronassa rhodanica. Mögötte észrevehető a Aeger brevirostris kis rák, valamint a Bositra buchii kagyló
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Osztály: Fejlábúak (Cephalopoda)
Alosztály: Tintahalalakúak (Coleoidea)
Öregrend: Nyolckarú polipok (Octopodiformes)
Rend: Vampyromorphida
Alrend: Vampyromorphina
Család: Vámpírtintahal-félék (Vampyroteuthidae)
Nem: Vampyronassa
Fischer & Riou, 2002
Faj: V. rhodanica
Tudományos név
Vampyronassa rhodanica
Fischer & Riou, 2002
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vampyronassa rhodanica témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vampyronassa rhodanica témájú kategóriát.

A Vampyronassa rhodanica a fejlábúak (Cephalopoda) osztályának tintahalalakúak (Coleoidea) alosztályába, ezen belül a Vampyromorphida rendjébe és a vámpírtintahal-félék (Vampyroteuthidae) családjába tartozó fosszilis faj.

Nemének eddig az egyetlen felfedezett faja.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Vampyronassa rhodanica fosszilis fejlábú, mely a középső jura kornak a callovi nevű korszakában élt, azaz 165-164 millió évvel ezelőtt.

A körülbelül 20 darab fosszilis maradványt a Franciaországban levő Ardèche megyéhez tartozó La Voulte-sur-Rhône település mellett találták meg.

Gyakran rokonítják a ma is élő vámpírtintahallal (Vampyroteuthis infernalis) - bár a legújabb kutatások szerint meglehet, hogy nem is közeli rokonok.[1] -, azonban a fosszilis fajnak hosszabbak voltak az első fogókarjai, nagyobb volt a tölcsére és hosszúkásabb volt a bőrszerű köpenye.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2015. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 6.)

Források[szerkesztés]

  • Fischer, J.-C. & B. Riou 2002. Vampyronassa rhodanica nov. gen. nov sp., vampyromorphe (Cephalopoda, Coleoidea) du Callovien inférieur de la Voulte-sur-Rhône (Ardèche, France). Annales de Paléontologie 88(1): 1–17. [French with English abstract] doi:10.1016/S0753-3969(02)01037-6

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vampyronassa című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.