VIII. Antiokhosz szeleukida uralkodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
VIII. Antiokhosz
VIII. Antiokhosz pénzérméje. Az előlapon a király arcképe, a hátoldalon a Nikét tartó Zeusz látható. A király a görög feliraton Philométór (Anyaszerető) melléknéven szerepel.
VIII. Antiokhosz pénzérméje. Az előlapon a király arcképe, a hátoldalon a Nikét tartó Zeusz látható. A király a görög feliraton Philométór (Anyaszerető) melléknéven szerepel.

Szeleukida király
Uralkodási ideje
Kr. e. 125 Kr. e. 96
Elődje Kleopátra Thea
Utódja VI. Szeleukosz, IX. Antiokhosz
Életrajzi adatok
Uralkodóház Szeleukida uralkodók listája
Született Kr. e. 141
Elhunyt Kr. e. 96 nyara (45 évesen)
Édesapja II. Démétriosz király
Édesanyja Kleopátra Thea
Házastársa Trüphaina
V. Kleopátra
Gyermekei VI. Szeleukosz király
XI. Antiokhosz király
III. Démétriosz király
I. Philipposz király
XII. Antiokhosz király
VII. Laodiké király
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz VIII. Antiokhosz témájú médiaállományokat.
VIII. Antiokhosz ezen későbbi pénzérméjén a hettiták Szandan istenségét ábrázolja, amint szarvas oroszlánján egy máglyában van, amelyen sas trónol.

VIII. Antiokhosz Grüposz (Aντιóχoς Γρυπός, Kr. e. 141Kr. e. 96 nyara) ókori hellenisztikus király, a Szeleukida Birodalom uralkodója (Kr. e. 125-től haláláig), II. Démétriosz Nikatór és Kleopátra Thea gyermeke volt. A Grüposz melléknév ábrázolásain is jól látható horgas orrára utal, de pénzein a Philométór (Anyaszerető) és az Epiphanész mellékneveket használta.

Antiokhosz II. Démétriosz kisebbik fia volt; amikor apját a bitorló II. Alexandrosz Zabinasz Kr. e. 125-ben megbuktatta, épp Athénban folytatott tanulmányokat. Édesanyja, Kleopátra Thea egyiptomi hercegnő azonban a birtokában maradt területek élén maga akarta gyakorolni a hatalmat, ezért a névleges királyi címmel meg nem elégedő bátyját, V. Szeleukoszt meggyilkoltatta, és hazahívta Antiokhoszt. Hazatérő fia szövetkezett VIII. Ptolemaiosz Phüszkónnal, a korábban Zabinaszt felléptető egyiptomi királlyal, akinek feleségül vette egyik lányát, Trüphainát. Ptolemaiosz segítségével Kr. e. 122-re sikerült leszámolnia a bitorlóval. A hatalomféltésből életére törő anyját is megmérgeztette Kr. e. 120-ban. Az elkövetkező néhány év nyugalmasan telt, ám Kr. e. 112-ben trónkövetelő lépett fel ellene IX. Antiokhosz Küzikénosz, VII. Antiokhosz Euergetész és Kleopatra egyik fia (azaz Grüposz fél- és unokatestvére) személyében. A trónkövetelő szép sikereket aratott az első évben, ám Kr. e. 111-ben a király visszaszerezte területeinek nagy részét. A fivérek végül abban állapodtak meg, hogy felosztják egymás között a Szíriára redukálódott birodalmat: a király Fönícia és Koilé-Szíria területét adta át riválisának.

A megegyezés egyik felet sem elégítette ki igazán, így aztán VIII. Antiokhosz Kr. e. 96-ban, bizonyos Hérakleón által történt meggyilkolásáig rendszeresen hadakoztak egymás ellen – eredménytelenül –, tovább züllesztve és gyengítve a királyságot. Halálával a háborúság nem szűnt meg: féltestvérének utódai, illetve az ő öt fia – VI. Szeleukosz Epiphanész, XI. Antiokhosz Epiphanész, I. Philipposz Philadelphosz, III. Démétriosz Eukairosz és XII. Antiokhosz Dionüszosz – a mintegy harminc évvel később bekövetkező végső bukásig harcolt a főhatalomért. Antiokhosz Grüposznak egy Laodiké nevű lánya is ismert, ő I. Mithradatész kommagénéi fejedelem felesége lett.

Irodalom[szerkesztés]


Előző uralkodó:
II. Démétriosz
Szeleukida uralkodó
Kr. e. 125Kr. e. 96
részben II. Alexandrosz Zabinasszal,
Keleopátra Theával,
és IX. Antiokhosszal párhuzamosan
I. Antiokhosz pénzérméje
Következő uralkodó:
VI. Szeleukosz
és IX. Antiokhosz


  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap