Ugrás a tartalomhoz

I. e. 100

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es évek

Évek: i. e. 105i. e. 104i. e. 103i. e. 102i. e. 101i. e. 100i. e. 99i. e. 98i. e. 97i. e. 96i. e. 95

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Valerius Flaccust és Caius Mariust (hatodszor) választják consulnak.
  • Marius, Lucius Appuleius Saturninus és Caius Servilius Glaucia szövetséget, egyfajta triumvirátust hoznak létre. Kölcsönös támogatásuknak köszönhetően Marius consullá, Saturninust néptribunussá, Glauciát praetorrá választják. Saturninus kiterjeszti korábbi veterántörvényének hatályát, eszerint a leszerelő katonák nem csak Africa provinciában, hanem a Pótól északra is kaphatnak földeket. Mivel a törvény azonos jogúként kezeli az itáliai szövetségeseket a római polgárokkal, zavargások törnek ki, mert a római szegények veszélyeztetve érzik jogaikat.
  • Saturninust a következő évre is megválasztják néptribunusnak. Glaucia a consulságért indul, de az esélyesebb jelöltet Caius Memmiust támogatói agyonverik. A közvélemény ellenük fordul, a szenátus az állam ellenségének nyilvánítja Saturninust és Glauciát. Marius kénytelen erővel érvényt szerezni a határozatnak korábbi szövetségeseivel szemben és szétveri azok híveinek lázadását. A magát megadó Saturninust a Capitoliumon, a Curia Hostiliában helyezik őrizetbe, de a vele ellenséges szenátorok felmásznak a tetőre és a cserepekkel agyondobálják a volt néptribunust. Az elmenekült Glauciát kirángatják búvóhelyéről és meglincselik.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 100 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.