Ugrás a tartalomhoz

I. e. 105

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es évek

Évek: i. e. 110i. e. 109i. e. 108i. e. 107i. e. 106i. e. 105i. e. 104i. e. 103i. e. 102i. e. 101i. e. 100

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Cnaeus Mallius Maximust és Publius Rutilius Rufust választják consulnak.
  • Az addig csak temetéseknél, az elhunyt emlékére rendezett gladiátorviadalokat ezentúl az állami ünnepségek, játékok során is megrendezik.
  • A Numidia elleni háborúban Lucius Cornelius Sulla (ekkor Caius Marius lovassági parancsnoka) ráveszi Bocchus mauretaniai királyt, hogy árulja el addigi szövetségesét, Jugurtha numida királyt és adja át a rómaiaknak. Jugurthát megláncolva szállítják Rómába. Mauretania megkapja Nyugat-Numidiát. A numidák új királya (gyakorlatilag Róma vazallusa) Gauda, Mastanabal fia.
  • Október 6.: A kimber háborúban Cnaeus Mallius Maximus consul és Quintus Servilius Caepio proconsul katasztrofális vereséget szenved az arausiói csatában a kimberek és a teutonok szövetségétől. A két parancsnok viszálya miatt a germánok külön semmisítik meg a két római hadsereget (mintegy 80 ezer katonát, valamint 40 ezernyi segédcsapatot és nem harcoló segítőt).
  • A kimberek ezután átkelnek Hispániába, ám a keltiberek kiűzik őket. A teutonok és helvét szövetségeseik Galliát fosztogatják.

Születések[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 105 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.