Ugrás a tartalomhoz

I. e. 109

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es évek

Évek: i. e. 114i. e. 113i. e. 112i. e. 111i. e. 110i. e. 109i. e. 108i. e. 107i. e. 106i. e. 105i. e. 104

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Quintus Caecilius Metellust és Marcus Iunius Silanust választják consulnak.
  • Észak-Afrikában Metellus a muthuli csatában megfutamítja Jugurtha numidáit, de a rómaiak súlyos veszteségeket szenvednek. Jugurtha ezt követően gerillataktikával zaklatja a római sereget. Metellus ostrom alá veszi Zámát, majd inkább visszavonul a római fennhatóságú Africa provinciába. Jugurtha ügynökeinek felbujtására Vaga városában a lakosság lemészárolja a római helyőrséget, de Metellus visszafoglalja a várost.
  • A kimberek és a teutonok átkelnek a Rajnán és délre vonulnak. Gallia Transalpina határán Marcus Iunius Silanus feltartóztatja őket, mire követséget küldenek a szenátushoz, hogy engedjék letelepedni őket. Kérésüket megtagadják. A Rhône mentén döntő vereséget mérnek a rájuk támadó Silanusra, aki 30 ezer embert veszít.
  • Caius Mamilius Limetanus néptribunus törvényt fogadtat el, amely elrendeli, hogy vizsgálják ki a Jugurtha által megvesztegetett tisztviselők ügyét.
  • Marcus Aemilius Scaurus censor kőből újjáépíttetti a Milvius-hidat.

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • A szkíták által fenyegetett V. Pairiszadész boszporoszi király a segítségért cserébe aláveti magát VI. Mithridatész pontoszi királynak, mire fogadott szkíta fia, Szaumakhosz fellázad ellene és megölik Pairiszadészt. Mithridatész leveri a felkelőket és annektálja a királyságot.

Kaukázus[szerkesztés]

Kína[szerkesztés]

  • Vu császár megtámadja és annektálja a mai dél-kínai Jünnan területén fekvő Dian királyságot.

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 109 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.