Ugrás a tartalomhoz

I. e. 99

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es évek

Évek: i. e. 104i. e. 103i. e. 102i. e. 101i. e. 100i. e. 99i. e. 98i. e. 97i. e. 96i. e. 95i. e. 94

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Aulus Postumius Albinust és Marcus Antonius Oratort választják consulnak.
  • Marcus Antonius száműzeti Sextius Titius néptribunust, az előző évben meggyilkolt Saturninus barátját.
  • A Saturninussal korábban szövetkezett és emiatt diszkreditálódott Caius Marius egy időre elhagyja Rómát. Keletre utazik; Déloszon át kis-ázsiai körutat tesz. Találkozik VI. Mithridatész pontoszi királlyal és állítólag igyekszik háborút provokálni vele, amikor azt mondja neki: "Király, vagy igyekezz erősebb lenni a rómaiaknál, vagy némán teljesítsd parancsaikat."

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

Kína[szerkesztés]

  • Li Ling vezetésével hadjárat indul a hsziungnuk ellen, de a hadsereg szinte teljesen megsemmisül, a hadvezér pedig megadja magát.

Születések[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 99 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.