II. Alexandrosz szeleukida uralkodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
II. Alexandrosz
II. Alexandrosz pénzérméje. A hátoldalán a Nikét tartó Zeusz látható.
II. Alexandrosz pénzérméje. A hátoldalán a Nikét tartó Zeusz látható.

Szeleukida király
Uralkodási ideje
I. e. 128 I. e. 123
Elődje II. Démétriosz
Utódja VIII. Antiokhosz
Életrajzi adatok
Uralkodóház Szeleukidák
Született i. e. 2. század
Egyiptom
Elhunyt I. e. 123/122
Antiokheia
Édesapja Protarkhosz
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Alexandrosz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. Alexandrosz Zabinasz vagy Zebina (Αλέξανδρος Ζαβίνας, ? – I. e. 122) ókori hellenisztikus király, a Szeleukida Birodalom trónbitorlója volt (i. e. 125-től haláláig).

Zabinasz egy Protarkhosz nevű kereskedő gyermeke volt, és VIII. Ptolemaiosz Euergetész egyiptomi király állította trónkövetelőként a pártusok fogságából hazatért II. Démétriosz Nikatórral szemben Kr. e. 128 körül, miután az összefogott a feleségével, II. Kleopátrával, és megpróbálták eltávolítani az alexandriai trónról. Hogy igényét megalapozza, azt híresztelte, hogy Démétriosz megbuktatott fivére, VII. Antiokhosz Euergetész adoptálta, de ezt széles körben sosem tudták elfogadtatni – a zebina név megvásárolt rabszolgát jelent, és arra a szóbeszédre utal, hogy Ptolemaiosz rabszolgaként vásárolta Alexandroszt.

Az egyiptomi jelölt a zsarnoki Démétriosz kiábrándult alattvalói körében részleges sikereket tudott csak aratni: Antiokheia és Apameia egyaránt megnyitották előtte kapuikat, de a döntő győzelmet csak i. e. 125-ben sikerült learatnia. A Türoszba menekült Démétrioszt meggyilkolták menekülés közben, azonban Alexandrosznak még abban az évben szembesülnie kellett hajdani támogatója, Ptolemaiosz új trónjelöltjével, elődjének Antiokhosz nevű fiával. Riválisa legyőzte, és amikor Antiokheiában megpróbálta kifosztani a Zeusz-templomot, a lakosság híveivel együtt elüldözte. i. e. 122-ben végül rablók fogták el és adták ki ellenfelének, aki kivégeztette.

Irodalom[szerkesztés]


Előző uralkodó:
II. Démétriosz
Szeleukida uralkodó
Kr. e. 128Kr. e. 122
részben II. Démétriosszal párhuzamosan
I. Antiokhosz pénzérméje
Következő uralkodó:
VIII. Antiokhosz
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap