Vöröstorkú bölcsőszájúhal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vöröstorkú sügér szócikkből átirányítva)
Vöröstorkú bölcsőszájúhal
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Teleostei)
Öregrend: Tüskésúszójúak (Acanthopterygii)
Csoport: Percomorpha
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Labroidei
Család: Bölcsőszájúhal-félék (Cichlidae)
Nem: Thorichthys
Faj: T. meeki
Tudományos név
Thorichthys meeki
(Brind, 1918)
Szinonimák

  • Cichlasoma hyorhynchum (Hubbs, 1935)
  • Cichlasoma meeki (Brind, 1918)
  • Herichthys meeki (Brind, 1918)
  • Thorichthys helleri meeki (Brind, 1918)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vöröstorkú bölcsőszájúhal témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vöröstorkú bölcsőszájúhal témájú médiaállományokat és Vöröstorkú bölcsőszájúhal témájú kategóriát.

A vöröstorkú bölcsőszájúhal vagy vöröstorkú sügér (Thorichthys meeki) a sügéralakúak rendjébe és a bölcsőszájúhal-félék (Cichlidae) családjába tartozik.

Előfordulása[szerkesztés]

Eredeti élőhelyén a mexikói Yucatán-félszigettől délre Belizén át Észak-Guatemaláig fordul elő. Leginkább melegvizű (23-30 °C), sekély, lassan mozgó és semleges kémhatású (pH 6.5-8.0) folyókat, ártereket kedveli, de kerültek már elő példányai víz alatti barlangrendszerekből is. Európába először Németországba importálták 1937-ben.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 12-15 centiméter, a hímek nagyobbak. Erre a fajra jellemző a nemi dimorfizmus. Mindkét nem torka és hasa vérvörös, a faj is innen kapta a nevét. Teste kékesszürke, oldalát számos fekete sáv és folt díszíti. Úszói és pikkelyei különösen a kifejlett hímeken, vörössel szegettek. Ívás idején a hímek kopoltyúfedőjének és mellrészének vöröse még intenzívebb, a farkuk tövében látható fekete folt azonban ilyenkor halványabban látszik. A két nem közti ivari különbségek az említett jegyeken felül is szembetűnőek: a hím úszói hegyesebbek, hátúszója hosszabb.

Életmódja[szerkesztés]

Mindenevő, opportunista táplálkozás jellemzi. Territoriális hal, ívási időszakban a hímek agresszívabbá válnak.

Szaporodása[szerkesztés]

Mint úgy általában a bölcsőszájú halak, a vöröstorkú bölcsőszájú hal is fejlett utódgondozó. Az összeállt pár közösen készíti elő az ikrarakás helyét. Ilyenkor képesek komolyan feltúrni a talajt és kitépni a vízinövényeket, így erre akváriumi tartásuk során készülni kell. Szapora faj, a nőstény 500-600 ikráit lapos kövek, levelek felszínére rakja. Az utódokra mindkét nem vigyáz, a hímek különösen agresszíven védik az utódokat, más halat nem tűrnek meg a közelükben, azokat vadul elűzik. Az ivadékok három nap múlva kelnek ki, ekkor a szülők szájukban átköltöztetik őket előre elkészített gödrökbe. A kis halak a hatodik napon úsznak el. Akváriumi körülmények között a fiatalok apró eleséggel könnyen fölnevelhetők.

Akváriumi tartása[szerkesztés]

Akváriumi tartása könnyű, Magyarországon a nagyobb állatkereskedésekben beszerezhető. Relatív békés hal, társas akváriumban a fiatal egyedek hamar megszokják a többi hal közelségét, de a nagy, magukban tartott egyedek bizony kárt tehetnek más halakban. Íváskor hevesen védi területét. Közepes testmérete miatt csak hasonló méretű halakkal tartsuk együtt. Tartásához nagy medence ajánlott, a medence űrtartalma legyen minimum 150 liter páronként. Az akváriumi aljzatnak legmegfelelőbb az apró szemű kavics, dekorációnak kövek és gyökerek. A növényeket jól rögzítsük, mert a halak időnként komolyan föltúrják a talajt. Előnyben részesíti a búvóhelyeket, leginkább az akvárium középső és alsó rétegeiben tartózkodik.

Érdekesség[szerkesztés]

A télen is langyos budapesti városligeti tóban élnek vöröstorkú sügerek.[1][2]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Firemouth cichlid című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Internetes leírások a vöröstorkú bölcsőszájúhalról[szerkesztés]