Uvsz-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Uvsz Núr-medence: az Uvsz-tó
Világörökség
Az Uvsz-tó medencéje az űrből
Az Uvsz-tó medencéje az űrből
Adatok
Ország Mongólia, Oroszország
Típus Természeti helyszín
Kritériumok IX, X
Felvétel éve 2003
Elhelyezkedése
Uvsz-tó (Mongólia)
Uvsz-tó
Uvsz-tó
Pozíció Mongólia térképén
é. sz. 50° 20′ 17″, k. h. 92° 45′ 27″Koordináták: é. sz. 50° 20′ 17″, k. h. 92° 45′ 27″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Uvsz-tó témájú médiaállományokat.

Az Uvsz-tó (mongol nyelven: Увс Нуур, Uvsz Nuur; tuvai nyelven: Убсу-Нур, Ubszu-Nur) sekély, lefolyástalan sóstó Mongólia északnyugati részén, az ország legnagyobb állóvize. Északkeleti csücske Oroszország Tuva Köztársaságához tartozik.

Földrajz[szerkesztés]

A tó területe 3350 km2, víztükrének tengerszint feletti magassága 759 m (753 m). Pontos mélységét még nem állapították meg, egyes részeinek mélysége a 15–20 m-t is elérheti. Vizének sótartalma igen magas, kb. 19 gr/liter.

Éghajlata szélsőségesen kontinentális, igen száraz, csapadékban szegény. A csapadék többsége nyáron, zivatarok idején hull. A tó víztükrét november végétől május elejéig jégpáncél borítja.

Az Uvsz-tó és vidéke az ún. Nagy Tavak medencéjéhez tartozik. A hatalmas mélyedés északnyugaton a Tannu-Ola hegyvonulataitól délkeleten a Sargaj-Góbi homoktengeréig húzódik. A földtörténeti negyedkor elején Mongólia területének jelentékeny részét beltenger borította, mely később több részre oszlott. Ezek maradványai az ország északnyugati vidékén található végtavak, köztük a legészakabbra fekvő Uvsz, valamint a szintén 1000 km2-nél nagyobb Hjargasz-núr (Kirgiz-tó) és Har Usz-núr (Fekete Vizű-tó) is.

Az Uvsz legnagyobb tápláló folyója a keleten betorkolló Tesz-hem, azaz Tesz-folyó (568 km), másik keleti folyója a Narijn-gol (Vékony-folyó). Nyugatról több kisebb folyó táplálja, de némelyik vize nyáron elvész, mielőtt célt érne. A tó vízgyűjtőjén több kisebb állóvíz található, köztük az 1450 m magasságban fekvő sekély Örög- (Üreg-) sóstó.

Partjain kiterjedt sós-mocsaras szakaszok sztyeppi növényzettel borított sík területekkel váltakoznak, de néhol homokos, félsivatagos részek is előfordulnak. A partvidék sokféle vízi szárnyas élőhelye, tavasszal és ősszel költözőmadarak hatalmas csapatainak pihenőhelye.

Az Uvsz környéke rendkívül gyéren lakott, legnagyobb települése a parttól délkeletre fekvő megyeszékhely, Ulangom. Lélekszáma 2000-ben 26 300 fő volt.

A tó 2003 óta az UNESCO Világörökségi természeti helyszínének része.

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Uvsz-tó témájú médiaállományokat.