United (film, 2011)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
United
(United)
2011-es brit televíziós film
RendezőJames Strong
ProducerJulia Stannard
Műfaj
  • televíziós dráma
  • labdarúgásfilm
ForgatókönyvíróChris Chibnall
FőszerepbenDavid Tennant
Dougray Scott
Jack O’Connell
Sam Claflin
ZeneClint Mansell
OperatőrChristopher Ross
VágóBilly Sneddon
Gyártás
OrszágGBR Egyesült Királyság
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő94 perc
Költségvetés2 000 000 font
Forgalmazás
ForgalmazóGBR BBC Two
GBR BBC HD
BemutatóGBR 2011. április 24.
Eredeti adóBBC Two
További információk
SablonWikidataSegítség

A United 2011-ben bemutatott brit filmdráma, amelyet Chris Chibnall forgatókönyvéből James Strong rendezett. A Manchester United történetének legnagyobb tragédiáját, a Busby Bébik történetét és a müncheni légikatasztrófa utóhatásait dolgozza fel, 1956 augusztus és 1958 májusa között zajló események alapján, főként Jimmy Murphy és Bobby Charlton személyes tapasztalataira támaszkodva.

Nagyrészt Anglia északkeleti részén forgatták, a filmet először 2011. április 24-én vetítette a BBC Two és a BBC HD,[1] de a de a Content Media Corp más országokban is forgalmazta. A filmet a televíziós kritikusok összességében pozitívan fogadták.

Cselekmény[szerkesztés]

A dráma elsősorban a Jimmy Murphy menedzser asszisztens és a fiatal Bobby Charlton közötti kapcsolatra összpontosít. A film 1956 őszén kezdődik, amikor Murphy megadja Charltonnak az esélyt, hogy bemutatkozhasson a Manchester United felnőtt csapatában. Figyelemmel követi a Busby Bébiknek nevezett, mára legendássá vált csapat létrejöttét, több akkori játékos, így Mark Jones, Duncan Edwards és Eddie Colman karakterét is középpontba helyezve.

Matt Busby meggyőzi a Liga akkori főtitkárát, Alan Hardakert, hogy engedélyezze a csapat számára az európai kupában való részvételt, azzal a feltétellel, hogy minden tervezett bajnoki mérkőzésre időben hazaérkeznek a külföldi mérkőzésekről. A United első alkalommal indulhatott a legrangosabb kupában, első angol csapatként az 1956-57-es idényben szerzett bajnoki cím megszerzését követően.

A csapat mind a hazai, mind pedig a nemzetközi porondon is sikert sikerre halmoz, de 1958. február 6-án, Belgrádból hazafelé tartva repülőgépük lezuhan, amikor megpróbált felszállni a Münchenben történő tankolás után, és hét játékos (köztük Mark Jones és Eddie Colman) meghal. Harry Gregg a túlélők megmentésében játszik fontos szerepet a repülőgép roncsai közt, míg Bobby Charlton kisebb sérüléseket szenved, de Duncan Edwards és Matt Busby súlyosan megsérülnek.

Egy hét múlva Charlton hazamehet a kórházból, de Edwards és Busby továbbra is válságos állapotban van. Jimmy Murphy, aki nem tartózkodott a gépen a katasztrófa idején, de amint lehetősége van rá, meglátogatja a sérülteket és ő kíséri haza Charltont.

Két héttel a baleset után Duncan Edwards meghal a kórházban, Charlton pedig barátja elvesztése után fel akar hagyni a profi futballal. Murphy végül meggyőzi a folytatásról, majd a reménytelennek tetsző helyzet ellenére is elvállalja a csapat irányítását és felkészítését Busby visszatéréséig.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész
Jimmy Murphy David Tennant
Matt Busby Dougray Scott
Bobby Charlton Jack O'Connell
Duncan Edwards Sam Claflin
Alan Hardaker Neil Dudgeon
Harold Hardman David Calder
Eddie Colman Philip Hill-Pearson
Mark Jones Thomas Howes
David Pegg Brogan West
Harry Gregg Ben Peel

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BBC Two Programmes - United. BBC, 2011. április 1. (Hozzáférés: 2011. április 17.)

További információk[szerkesztés]