Ujjas lúd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Ujjas lúd
Magpie Goose.JPG
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Galloanserae
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Ujjas lúdfélék (Anseranatidae)
Nem: Anseranas
Lesson, 1828
Faj: A. semipalmata
Tudományos név
Anseranas semipalmata
(Latham, 1798)
Szinonimák
  • Anas semipalmata Latham, 1798
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ujjas lúd témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ujjas lúd témájú médiaállományokat és Ujjas lúd témájú kategóriát.

Portré

Az ujjas lúd vagy más néven hasadtujjú lúd (Anseranas semipalmata) a madarak (Aves) osztályának lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül az ujjas lúdfélék (Anseranatidae) családjába tartozó faj.

Családjának és nemének az egyetlen élő és egyben típusfaja is.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

A fajt sokáig a récefélék családjába sorolták, ahol a többi récefélétől eltérő tulajdonságai miatt önálló alcsaládot alkotott egymagában. Később elkülönítették a többi récefélétől és önálló családba sorolták. A faj több tulajdonsága miatt (hosszú láb, erősen redukálódott úszóhártya) hasonlít a lúdalakúak másik családjának, a tüskésszárnyúmadár-félék családjának képviselőire. Feltehetően egy nagyon régi leágazás utolsó élő faja, mely a ludak és tüskésszárnyú madarak között félúton áll a lúdalakúak törzsfáján. A lúdalakúak rendje nagyon ősinek számít a madarak között. A faj feltételezhető legközelebbi rokonai (Gernaopsis nem, késő eocén-korai oligocén kor, Anglia és a Anserpica nem, késő oligocén Franciaország) már nagyon régen kihaltak.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Észak-Ausztráliában és Pápua Új-Guinea déli részén él.

Mocsarak, folyók és tavak lakója. A táplálékkal bőven ellátott helyeken többezres tömegben élhet. Ausztrália északi részének trópusi mocsaraiban korábban óriási csapatai éltek. Előfordultak 80.000 egyednél nagyobb csapatok is.

Megjelenése[szerkesztés]

A hímek testhossza 90 centiméter, a tojók valamivel kisebbek. Feje, nyaka és szárnya fekete. Háta, begye és hasa fehér. Csupasz arca van. A fején csontos bütyök található, mely a hímek esetén magasabb. Széles narancssárga csőre és az azon lévő bütyök a faj egyik legkönnyebben felismerhető bélyege.

Az ujjas lúd abban is különbözik a réceféléktől, hogy azokkal ellentétben nem egyszerre vedli le szárnyevezőtollait, hanem fokozatosan, egymás után. Így soha nem röpképtelen.

Életmódja[szerkesztés]

Fűféléket keres a talajon, a vízben gyökerek és magok után kutat.

Repülés közben
és a vízparton
Museum specimen

Szaporodása[szerkesztés]

Ujjas lúd költőtrió és fiókáik

A többségében monogám párkapcsolatban élő récefélékkel ellentétben az ujjas lúd többnyire három egyedből álló költőtriókban szaporodik. Egy hímhez kettő tojó társul. Mindhárom egyed részt vesz a fészeképítésben, a költésben és a fiókák felnevelésében is. Nádból készíti fészkét, fészekalja 5-14 tojásból áll. A fészekbe mindkét nőstény elhelyezi tojásait. A kikelő fiókákat a récefélékkel ellentétben a szülők egy ideig etetik is.

Költésmechanizmusában valószínűleg a fiókák etetése és a mocsarakban fellelhető sok veszély (bordás krokodil, fehérhasú rétisas) miatt alakult ki a trióban való költés. Három egyed könnyebben meg tudja védeni a fiókákat mint kettő. Ez a szaporodási mód mindhárom madár számára előnyös. A tojóknál azért, mert így ha elragadnak egy-egy fiókát a ragadozók, akkor van rá a esély, nem az ő, hanem a másik tojó fiókáját ölik meg. A hím pedig (mivel élénken ügyel rá, hogy a tojók csak vele párosodjanak) megkétszerezheti egy-egy idényben a fiókái számát. olykor előfordul, hogy monogám párok is szaporodnak, de ezek mindig kevesebb fiókát tudnak felnevelni, mint a triók.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Spaltfußgans című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.