Uckermarki koncentrációs tábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Uckermarki koncentrációs tábor
Ország Németország
Elhelyezkedése
Uckermarki koncentrációs tábor (Németország)
Uckermarki koncentrációs tábor
Uckermarki koncentrációs tábor
Pozíció Németország térképén
é. sz. 53° 11′ 16″, k. h. 13° 10′ 50″Koordináták: é. sz. 53° 11′ 16″, k. h. 13° 10′ 50″
A Wikimédia Commons tartalmaz Uckermarki koncentrációs tábor témájú médiaállományokat.

Az uckermarki koncentrációs tábor a ravensbrücki láger közelében 1942 májusában nőknek létrehozott kisebb méretű német koncentrációs tábor volt, a háború vége felé megsemmisítő táborként funkcionált.

Története[szerkesztés]

A tábort 1942 májusában nyitották meg, benne 16 és 21 év közötti nők raboskodtak. Azokat a rabokat, akik elérték a felső korhatárt a ravensbrücki női táborba szállították tovább. Az uckermarki láger adminisztrációját a ravensbrücki látta el. A kezdeti években a komplexum egyik felügyelője Lotte Toberentz, a másik Johanna Braach volt. A háború után mindketten a harmadik ravensbrücki per vádlottai voltak.[1]

1945 januárjában a fiatalkorúak munkatáborát bezárták, ezután pedig a "beteg, többé már nem hatékony, vagy 52 év feletti nők" meggyilkolására használták a területet.[2] Több mint 5 ezer embert gyilkoltak meg, a táborlakók közül a holokausztot mindössze 500 nő és gyermek élte túl. 1945. április 29-ről 30-ra virradóra a szovjetek felszabadították a lágert.

A felelős SS-felügyelők egy részét - köztük a főfelügyelőt (Oberaufseherin), Ruth Neudecket - a harmadik ravensbrüci perben bíróság elé állították.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Silke Schaefer: the self-understanding of women in the camps. The camp Ravensbrück. Berlin 2002 (thesis pdf )
  2. A. Ebbinghaus, Opfer und Täterinnen. Frauenbiographien des Nationalsozialismus. Nördlingen (1987) p. 287. Reprinted 1996: ISBN 3-596-13094-8. (németül)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Uckermark concentration camp című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.