USS Enterprise (CV 6)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
USS Enterprise
USS Enterprise (CV-6) in Puget Sound, September 1945.jpg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz USS Enterprise témájú médiaállományokat.

A USS Enterprise egy amerikai repülőgéphordozó volt a második világháborúból. Ez volt az Amerikai Haditengerészet 6. repülőgéphordozója. Részt vett a Japán elleni háborúban, 1941 és 1945 között. Többek között részt vett a Midwayi csatában, a Korall tengeri csatában,a Kelet Salamon szigeteki csatában, a Santa Cruz szigeteki csatában, a Guadalcanali hadjáratban, a Fülöp tengeri csatában és a Leyte öböli csatában.

Az Enterprise 20 csata csillagot szerzett (ez a legtöbb) ezekben a csatákban. Érdekesség,hogy a csendes óceáni háborúban, Japán háromszor jelentette be, hogy csatában elsüllyedt.

Építés és üzembe helyezés[szerkesztés]

A Yorktown osztályú Enterprise alapját 1934 Július 16-án fektették le. Gyártója a Newport News Hajógyár volt.1936 Október 3-án bocsájtották vízre. A megbízást 1938 május 12-én kapta. A parancsnoka Newton H. White lett. Az Enterprise délre hajózott,Rio de Janeiro-ba.Hazatérése után a Csendes óceánra vezényelték.

Szolgálatok[szerkesztés]

Második Világháború[szerkesztés]

Pearl Harbor[szerkesztés]

Az Enterprise 1941 december 7-én reggel a tengeren járőrözött, ez volt a szerencséje másképp a japánok megsemmísítik. 1941 decemberében a Hawaii szigetektől nyugatra volt, a sziget fedezésére. Miután visszamentek Pearl Harborba, Szamoára mentek Január 11-én a légi kötelék megerősítésére.

1942 április 18-án a kísérő gépei részt vettek a Doolitle hadműveletben, melynek során a Hornetről felszálló 16 B-25 bombázót kísértek Tokió ellen.

Midway[szerkesztés]

Május 28-án az Enterprise lett Raymund Spruence zászlóshajója, hogy tartsa Midwayt és maximális kárt okozzon a Japán haditengerészetnek. 1942 június 6-án 4 japán hordozó támadta meg Midwayt. A szigetet 3 amerikai hordozó védte (Enterprise,Hornet,Yorktown). A végeredmény: mind a 4 japán hordozó és még egy cirkáló elsüllyedt, miközben az amerikaiak csak a Yorktownt és egy rombolót vesztettek.

1943-1945[szerkesztés]

1944-ben részt vett a Leyte öböli csatában, ám ekkor egy japán kamikaze csapódott a hajóba, elpusztítva az egyik repülőgép felvonót.Egy kis ideig nem tudott harcolni.Később a repülőgépei Tokiót bombázták.

1945-ben a Jamamoto csatahajó egy öngyilkos küldetésre indult Okinawa partjaihoz:harcolni a végsőkig az amerikaiak ellen.Az Enterprise repülői azonban észrevették és elsüllyesztették.Szeptemberben a fegyverszünetet bíztosította.

A háború utáni időszak[szerkesztés]

Nagyságának köszönhetően 10 000 embert szállított haza.1945 október 31-én ért San Franciscóba.1946-ban leszerelték.A leszerelést túlélte többek között a hajó harangja

, amely az Egyesült Államok haditengerészeti iskolájában lakik,a 16 láb hosszú,egytonnás felirat a hajó tatjáról,ami River Vale-ben (New Jersey) látható.

Utódok[szerkesztés]

A név újjáéledt 1958 februárjában,amikor a világ első nukleáris repülőgép hordozó alapját rakták le.Ezt a hajót 1961 novemberében helyezték üzembe.A hajó részt vett a vietnámi háborúban és az Öböl háborúban is.A hajón több elem a névelődről származik.Például a kapitányi terem és a konferenciaterem. A hajót végül 2001 december elsején, 40 évnyi szolgálat után kivonták a haditengerészet kötelékéből.

Galéria[szerkesztés]