Kamikaze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A mongol flottát tájfun szórta szét (Kikucsi Jószai, Tokió National Museum)

A kamikaze (神風) japán szó, jelentése ’isteni szél’. Eredetileg a Japánt megtámadó mongol flottát kétszer is elpusztító trópusi ciklonokat nevezték így. A második világháborúban az öngyilkos japán pilóták elnevezésére szolgált, akik szándékosan, más forrás szerint „rettegve, kétségek között, vagy éppen feljebbvalóikat átkozva”[1] repültek neki az ellenség hadihajóinak, hogy életük feláldozása árán elsüllyesszék őket.

A kamikaze etimológiája[szerkesztés]

Mitsubishi Zero A6M5 kamikazerepülő támadása a USS White Plains (CVE 66) amerikai hadihajó ellen
A6M Zero (balra fent) a USS Missouri (BB 63) páncélos hadihajó elleni támadás közben

A kamikaze szót általában ’'isteni szél’'nek fordítják (kami = isten, szellem, istenség, kaze = szél). Kamikazénak nevezték azokat a heves ciklonokat, amelyek szétszórták a Japánt megszállni készülő mongol flotta hajóit 1274 és 1281 között.

1944-ben a Japán Császári Haditengerészet különleges tengerészrepülő alakulatokat hozott létre azzal a céllal, hogy öngyilkos akciókban semmisítsék meg a nyugati szövetségesek hadihajóit a csendes-óceáni hadszíntéren (egy hajó - egy kamikaze repülőgép). Az alakulatok hivatalos neve Japánban sinpú tokubecu kógeki tai (sinpú tokkótai) (isteni szél különleges támadó egység). Az Egyesült Államokban a sinpú tokkótai írásjeleit tévesen kamikazénak olvasták.

A taktika története[szerkesztés]

1944 őszén Japán jelentősen meggyengült a hadviselés terén. Óriási veszteségeket szenvedett, 3 repülőgép-hordozót (400 géppel és közel 500 főnyi legénységgel) semmisített meg a szövetségesek hadereje. Tapasztalt pilótákat veszítettek, amikor 100 gépet ért találat. A japán hadiipar nem tudta pótolni a veszteségeket. Amikor a szövetségesek flottája közel nyomult a japán szigetekhez, a Fülöp-szigeteki olaj- és nyersanyagellátásuk forgott veszélyben. Ilyen körülmények között döntött a Japán Császári Hadsereg vezetése a kamikaze taktika kidolgozásáról és bevetéséről. Ez a kényszer igazolta a pilóták és a gépek feláldozását.

A vereség, a fogság és az elszenvedett szégyen helyett a halál választása mélyen gyökerezett a japán katonai kultúrában. A szamuráj életmód és a busidó törvényeinek egyik alappillére a halálig tartó hűség és becsület.

A japán hadvezetés ezen kívül különböző öngyilkos merényleteket is tervezett, illetve hajtott végre tengeralattjárók, torpedók, nagysebességű motorcsónakok bevonásával.

Az öngyilkos akciók beindulása előtt volt példa a szándékos lezuhanásra mind a japán, mind pedig a szövetséges oldalon, ha a repülőgép komolyan megsérült és ha a pilóta nem akart fogságba kerülni. De ez egyéni, pillanatnyi döntés volt a pilóta részéről, mert gondolatban már felkészült a halálra.

A taktika alkalmazása[szerkesztés]

Kijosi Ogava 1945. május 11-én életét vesztette az USS Bunker Hill elleni támadás közben
Az Essex osztályú hordozó, a USS Bunker Hill fedélzetébe csapódott Kijosi Ogava és egy másik pilóta által vezetett repülőgép 1945. május 11-én. A hadihajó 2600 főnyi legénységéből 372 fő halt meg.

A 16 gépből álló különleges egységet először 1944. október 21-én vetették be. A szemtanúk szerint a HMAS Australia ausztrál cirkálót érte támadás a Fülöp-szigeteki Leyte-öbölben. Az egység gépei közül egy kamikaze csapódott a cirkálóba. Három japán kamikaze gépet megsemmisítettek a hadihajóról leadott lövéssorozatok. Az ausztrál hajó 30 főt veszített. Közöttük volt John Augustine Collins kötelékparancsnok, az ausztrál haderők parancsnoka.

Ónisi Takidzsiro, altengernagy

A tokkótai elvének megalkotója, Ónisi Takidzsiró altengernagy 1945. augusztus 16-án, Japán kapitulációja után szeppukut hajtott végre főhadiszállásán. Levelet hagyott hátra, melyben bocsánatot kért a közel 4 000 feláldozott pilóta családjától.

Kamikaze repülők amerikai hajókat támadnak

Kamikazerepülőgép-típusok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Christopher Harding: Vonakodó öngyilkosok; BBC History, V. évf. 8. szám (2015. augusztus), 22-29. oldal
  2. http://www.navypedia.org/ships/uk/brit_cv1_illustrious.htm

Irodalom[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kamikaze című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Kamikaze
A Wikimédia Commons tartalmaz Kamikaze témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • Eien no 0 (filmdráma japán vadászpilótákról, köztük kamikazékről)