Kamikaze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A mongol flottát tájfun szórta szét (Kikucsi Jószai, Tokiói Nemzeti Múzeum

A kamikaze (神風) japán szó, jelentése ’isteni szél’. Eredetileg azokat a trópusi ciklonokat nevezték így, amelyek kétszer is elpusztították a Japánt megtámadó mongol flottát a 13. században.[1] A második világháborúban az öngyilkos japán pilóták elnevezésére szolgált, akik szándékosan, más forrás szerint „rettegve, kétségek között, vagy éppen feljebbvalóikat átkozva”[2] repültek neki az ellenség hadihajóinak, hogy életük feláldozása árán elsüllyesszék őket.

A kamikaze etimológiája[szerkesztés]

Mitsubishi Zero A6M5 kamikazerepülő támadása a USS White Plains (CVE 66) amerikai hadihajó ellen
A6M Zero (balra fent) a USS Missouri (BB 63) páncélos hadihajó elleni támadás közben

A kamikaze szót általában ’'isteni szél’'nek fordítják (kami = isten, szellem, istenség, kaze = szél). Kamikazénak nevezték azokat a heves ciklonokat, amelyek szétszórták a Japánt megszállni készülő mongol flotta hajóit 1274 és 1281 között.

1944-ben a Japán Császári Haditengerészet különleges tengerészrepülő alakulatokat hozott létre azzal a céllal, hogy öngyilkos akciókban semmisítsék meg a nyugati szövetségesek hadihajóit a csendes-óceáni hadszíntéren (egy hajó - egy kamikaze repülőgép). Az alakulatok hivatalos neve Japánban sinpú tokubecu kógeki tai (sinpú tokkótai) (isteni szél különleges támadó egység). Az Egyesült Államokban a sinpú tokkótai írásjeleit tévesen kamikazénak olvasták.

Az alakulat megalakulását megelőzően is előfordult a japán katonák körében az öngyilkos támadás végrehajtása, amikor pl. repülőgéppel, vagy kibiztosított kézigránáttal rohantak az ellenség soraiba (esetenként lőszerraktárakat véve célba), hogy így okozzanak veszteségeket nekik. Ezek a támadások viszont a katonák egyéni hozzáállásától függtek, de aztán a felsőbb vezetés is úgy mérte fel, hogy ez a taktika akár hatásos is lehet.

A taktika története[szerkesztés]

1944 őszén Japán jelentősen meggyengült a hadviselés terén. Óriási veszteségeket szenvedett, 3 repülőgép-hordozót (400 géppel és közel 500 főnyi legénységgel) semmisített meg a szövetségesek hadereje. Tapasztalt pilótákat veszítettek, amikor 100 gépet ért találat. A japán hadiipar nem tudta pótolni a veszteségeket. Amikor a szövetségesek flottája közel nyomult a japán szigetekhez, a Fülöp-szigeteki olaj- és nyersanyagellátásuk forgott veszélyben. Ilyen körülmények között döntött a Japán Birodalmi Hadsereg vezetése a kamikaze taktika kidolgozásáról és bevetéséről. Ez a kényszer igazolta a hadirepülőgépek és az életüket is feláldozó pilóták harci bevetését.

A vereség, a fogság és az elszenvedett szégyen helyett a halál választása mélyen gyökerezett a japán katonai kultúrában. A szamuráj életmód és a busidó törvényeinek egyik alappillére a halálig tartó hűség és becsület.

A japán hadvezetés ezen kívül különböző öngyilkos merényleteket is tervezett, illetve hajtott végre tengeralattjárók, torpedók, nagysebességű motorcsónakok bevonásával.

Az öngyilkos akciók beindulása előtt volt példa a szándékos lezuhanásra mind a japán, mind pedig a szövetséges oldalon, ha a repülőgép komolyan megsérült és ha a pilóta nem akart fogságba kerülni. De ez egyéni, pillanatnyi döntés volt a pilóta részéről, mert gondolatban már felkészült a halálra.

A taktika alkalmazása[szerkesztés]

Kamikaze repülők amerikai hadihajókat támadnak

A 16 gépből álló különleges egységet először 1944. október 21-én vetették be. A szemtanúk szerint a HMAS Australia ausztrál cirkálót érte támadás a Fülöp-szigeteki Leyte-öbölben. Az egység gépei közül egy kamikaze csapódott a cirkálóba. Három japán kamikaze gépet megsemmisítettek a hadihajóról leadott lövéssorozatok.[3] Az ausztrál hajón 30 fő meghalt és hatvannégy megsebesült, köztük volt az ausztrál haderők parancsnoka John Augustine Collins(wd)kötelékparancsnok is.[4]

Ónisi Takidzsiro(wd), altengernagy a kamikaze taktika atyja[5]
Egy kamikaze pilóta tiszteleg, amikor megkapja a parancsot

A tokkótai elvének megalkotója, Ónisi Takidzsiró altengernagy 1945. augusztus 16-án, Japán kapitulációja után szeppukut hajtott végre főhadiszállásán. Levelet hagyott hátra, melyben bocsánatot kért a közel 4 000 feláldozott pilóta családjától.

Kamikazerepülőgép-típusok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Verhetetlen japánok a 13. században | National Geographic, ng.hu
 2. Christopher Harding: Vonakodó öngyilkosok; BBC History, V. évf. 8. szám (2015. augusztus), 22-29. oldal
 3. HMAS Australia hit by Kamikaze plane, ww2today.com (angolul)
 4. Vice Admiral Sir John Augustine Collins Chief of Navy (1948-1955), navy.gov.au (angolul)
 5. Father of kamikaze: He was dying for 15 hours, steemit.com
 6. http://www.navypedia.org/ships/uk/brit_cv1_illustrious.htm
 7. Az Illustrious osztály egységeit a hordozók között szokatlan módon rendkívül erős és kiterjedt páncélzattal építették, felszállófedélzetük is az amerikaiaknál és a japánoknál szokásos teakfa helyett 76 mm vastagságú páncéllemezekből készült. A képen látható kamikaze akció az erős páncélzat és a kiváló kárelhárítás miatt csak kisebb károkat okozott, 8 tengerész meghalt, 47 megsebesült, két repülőgép megsemmisült.[6]
 8. World War II: USS Randolph (CV-15) , thoughtco.com (angolul)
 9. Kamikaze Survivor: USS Bunker Hill CV-17 in 30 Photos, warhistoryonline.com (angolul)

Irodalom[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kamikaze című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Kamikaze
A Wikimédia Commons tartalmaz Kamikaze témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

 • Eien no 0 (filmdráma japán vadászpilótákról, köztük kamikazékről)