USS Enterprise (CV-6)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
USS Enterprise
Hajótípusrepülőgép-hordozó
HajóosztályYorktown osztály
Pályafutása
ÉpítőNewport News hajógyár
Építés kezdete1934. július 16.
Vízre bocsátás1936. október 3.
Általános jellemzők
Hossz247 m
Szélesség33 m
Merülés7,9

Férőhelyek száma2217 (ship's company)
A Wikimédia Commons tartalmaz USS Enterprise témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A USS Enterprise egy amerikai repülőgép-hordozó volt a második világháborúból. Ez volt az Amerikai Haditengerészet 6. repülőgép-hordozója. Részt vett a Japán elleni háborúban, 1941 és 1945 között. Többek között részt vett a Midwayi csatában, a Kelet-Salamon-szigeteki csatában, a Santa Cruz-szigeteki csatában, a Guadalcanali hadjáratban, a Fülöp-tengeri csatában és a Leyte-öböli csatában.

Az Enterprise 20 csatacsillagot szerzett (ez a legtöbb amit Egyesült Államokbeli hajó valaha kapott) ezekben a csatákban. Érdekesség, hogy a csendes-óceáni háborúban Japán háromszor (tévesen) jelentette be, hogy csatában elsüllyedt.

Építés és üzembe helyezés[szerkesztés]

A Yorktown osztályú Enterprise alapját 1934. július 16-án fektették le. Gyártója a Newport News Hajógyár volt. 1936. október 3-án bocsátották vízre. A megbízást 1938. május 12-én kapta. A parancsnoka Newton H. White lett. Az Enterprise délre hajózott, Rio de Janeiro ba. Hazatérése után a Csendes-óceánra vezényelték.

Szolgálatok[szerkesztés]

Második világháború[szerkesztés]

Pearl Harbor[szerkesztés]

Az Enterprise 1941. december 7-én reggel a tengeren járőrözött, ez volt a szerencséje, másképp a japánok megsemmisítik.

A japán támadás terve

1941 decemberében a Hawaii-szigetektől nyugatra volt, a sziget fedezésére. Miután visszamentek Pearl Harborba, Szamoara mentek január 11-én a légi kötelék megerősítésére.

1942. április 18-án a kísérő gépei részt vettek a Doolittle-rajtaütésben, melynek során a Hornetről felszálló 16 darab B-25 bombázót kísértek Tokió ellen.

Midway[szerkesztés]

A midwayi csata

Május 28-án az Enterprise lett Raymund Spruence zászlóshajója, hogy tartsa Midwayt és maximális kárt okozzon a Japán haditengerészetnek. 1942. június 6-án 4 japán hordozó támadta meg Midwayt. A szigetet 3 amerikai hordozó védte (Enterprise, Hornet, Yorktown). Kemény csata után, amelyből az Enterprise maximálisan kivette a részét mind a 4 japán hordozó és még egy cirkáló elsüllyedt, miközben az amerikaiak csak a Yorktownt és egy rombolót vesztettek.

1943-1945[szerkesztés]

1944-ben részt vett a Leyte-öböli csatában, ám ekkor egy japán kamikaze csapódott a hajóba, elpusztítva az egyik repülőgép felvonót. Egy kis ideig nem tudott harcolni. Később a repülőgépei Tokiót bombázták.

1945-ben a Jamato csatahajó egy öngyilkos küldetésre indult Okinawa partjaihoz: harcolni a végsőkig az amerikaiak ellen. Az Enterprise repülői azonban észrevették és elsüllyesztették. Szeptemberben a fegyverszünetet biztosította.

A háború utáni időszak[szerkesztés]

Nagyságának köszönhetően 10 000 embert szállított haza. 1945. október 31-én ért San Franciscóba. 1946-ban leszerelték. A leszerelést túlélte többek között a hajó harangja, amely az Egyesült Államok haditengerészeti iskolájában van, valamint a 16 láb hosszú, egytonnás felirat a hajó tatjáról, ami River Vale-ben (New Jersey) látható.

Utódok[szerkesztés]

A név újjáéledt 1958 februárjában, amikor a világ első nukleáris repülőgép hordozó alapját rakták le. Ezt a hajót 1961 novemberében helyezték üzembe. A hajó részt vett a vietnámi háborúban és az öbölháborúban is. A hajón több elem a névelődről származik. Például a kapitányi terem és a konferenciaterem. Az Enterprise CV 65 végül 2001 december elsején, 40 évnyi szolgálat után kivonták a haditengerészet kötelékéből.

Galéria[szerkesztés]