USS Yorktown (CV 5)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
USS Yorktown
Hajótípus repülőgép-hordozó
Névadó yorktowni csata
Üzemeltető Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete
Hajóosztály Yorktown osztály
Pályafutása
Építő Newport News hajógyár
Építés kezdete 1936. május 21.
Vízre bocsátás 1937. április 4.
Szolgálatba állítás 1937. szeptember 30.
Sorsa A midwayi csata során elsüllyedt (1942)
Általános jellemzők
Vízkiszorítás 25 000 tonna
Hossz 254 méter
Szélesség 33 méter
Merülés 6,5 méter
Sebesség 32,5 csomó (60,2 km/óra
Hatótávolság 23 400 km
A Wikimédia Commons tartalmaz USS Yorktown témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A USS Yorktown az USA Haditengerészetének 5. repülőgép-hordozója volt. A második világháború első felében több fontos csatában is részt vett, például a Korall-tengeri csatában és a midwayi csatában is.

Építése[szerkesztés]

A Yorktown 1937-ben

Az amerikai haditengerészet ötödik, a Yorktown osztály első egységének építése 1934 május 21-én kezdődött a Newport News-i Hajógyárban. Vízkiszorítása 25 500 tonna, hossza 251 méter, szélessége 33 méter, merülése pedig 6,5 méter lett. Maximális sebessége 32,5 csomó volt. 1936 április 4-én bocsátották vízre, a hajót Eleanor Roosevelt keresztelte el a Yorktowni csata emlékére. Kapitánya Ernest D. McWhorter lett, akinek irányítása alatt a Yorktown a virginiai Norfolk kikötőjébe hajózott.

Fegyverzet[szerkesztés]

  • 90 repülőgép, főbb típusok: F4F Wildcat, SBD Dauntless
  • 8 drb 127 mm-es ágyú
  • 24 drb 28 mm-es légvédelmi ágyú
  • 24 drb 12,7 mm-es légvédelmi gépágyú

Pályafutása[szerkesztés]

A háború előtt[szerkesztés]

1939. április 20-án az egyre növekvő japán fenyegetésre válaszként a Csendes óceánra vezényelték. A következő évben a Yorktown egyike lett azon hat hajónak, amelyet radarral szereltek fel. 1941. április 20-án délkeletre hajózott, május 6-án éjjel átkelt a Panama csatornán és Bermudára érkezik. Az USA második világháborúba való belépéséig Bermuda és Új-Fundland között járőrözött, rombolói a Nagy Britanniába tartó konvojokat védték.

Második világháború[szerkesztés]

Amikor Japán 1941. december 7-én reggel megtámadta Pearl Harbort, az Egyesült Államoknak csak 3 repülőgép-hordozója volt a Csendes óceánon (Enterprise, Lexington és Saratoga) Erősítésként több másik repülőgép-hordozót, köztük a Yorktownt, a Csendes óceánra vezénylik. Első küldetéseként egy konvojt kísért Amerikai Szamoára 1942 januárjában. Az év első harmadában több kisebb összecsapásban is részt vett, köztük a Marshall- és a Gilbert-szigeteknél vívott harcokban.

Korall-tengeri csata[szerkesztés]

A Lexington elsüllyedése előtt

1942 májusában a japánok Port Moresby elfoglalására készültek, azonban az amerikai hírszerzés tudomást szerzett a tervről és két repülőgép-hordozót (a Yorktownt és a Lexingtont) vezényeltek a térségbe Frank Jack Fletcher admirális vezetése alatt. A japánoknak két nehéz és egy könnyű repülőgép-hordozója volt. Május 7-én amerikai repülők megtalálták és elsüllyesztették a japánok könnyű repülőgép-hordozóját. Május 8-án az amerikaiak elsüllyesztették az egyik japán nehéz repülőgép-hordozót, a Sókakut, viszont súlyos károkat szenvedett mindkét amerikai repülőgép-hordozó is. A Lexingtont hatalmas kárjai miatt az amerikaiak inkább elsüllyesztették, a Yorktown viszont visszatért Pearl Harborba.

A Yorktown Pearl Harborban 1942 májusában

Midwayi csata[szerkesztés]

Az amerikaiak feltört japán kódok alapján megtudták, hogy a japánok következő célpontja Midway. Chester Nimitz admirális elkezdi megszervezni az atoll védelmét. Azonban a Korall tengeri csata miatt csak két ép repülőgép-hordozója volt, az Enterprise és a Hornet. Ezért kiadta parancsba hogy a Yorktownt minél hamarabb hozzák harcképes állapotba. Ezt Pearl Harborban 72 óra alatt megfeszített tempóban sikerült is végrehajtani, így már három repülőgép-hordozó volt a japánok négy hordozójával szemben. A Nagumo Csúicsi admirális által vezetett flotta június 4-én hajnalban megkezdte Midway bombázását. Az amerikaiak viszont támadást indítottak a már felderített japán repülőgép-hordozók ellen, hármat elsüllyesztve. Azonban Nagumo az utolsó megmaradt hordozójáról támadást indított, és sikerült súlyosan megrongálni a Yorktownt. Azonban a Yorktown tapasztalt legénységének sikerült annyira helyrepofozni a hajót, hogy kívülről nem látszott sérültnek, ezért a japán repülők újabb hulláma azt hitte hogy az egy másik hajó, ezért újra megtámadták, ezúttal véglegesen. A hajó oldalára dőlt és elsüllyedt. Viszont a Hornetről és az Enterpriseról felszálló repülőgépek megtalálták és elsüllyesztették az utolsó japán hordozót is, teljes vereséget mérve a japán flottára.

Hagyatéka[szerkesztés]

1943-ban vízre bocsátották a szintén Yorktown-nak elnevezett CV-10-es jelzésű repülőgép-hordozót.

A Yorktown legénységének egyik gyakran használt eszköze tűzoltásra a szén-dioxid volt, később ez a módszer nagyon elterjedtté vált.

1998. május 19-én az RMS Titanic és a Bismarck roncsát is megtaláló dr. Robert Ballard megtalálta és lefényképezte a Yorktown roncsát. A roncs 5 km mélyen a tengerfelszíne alatt található.