Tyrone klónja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tyrone klónja
(They Cloned Tyrone)
2023-as amerikai film
RendezőJuel Taylor
Producer
  • Charles D. King
  • Stephen "Dr." Love
  • Tony Rettenmaier
  • Juel Taylor
  • Jamie Foxx
  • Datari Turner
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Tony Rettenmaier
  • Juel Taylor
Főszerepben
Zene
  • Desmond Murray
  • Pierre Charles
OperatőrKen Seng
VágóSaira Haider
Gyártás
GyártóMACRO Media
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínAtlanta
Játékidő119 perc
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Tyrone klónja (eredeti cím: They Cloned Tyrone) 2023-ban bemutatott amerikai sci-fi filmvígjáték, amelyet Juel Taylor rendezett. A főbb szerepekben John Boyega, Teyonah Parris, Jamie Foxx, Kiefer Sutherland és David Alan Grier látható.

Amerikában 2023. július 14-én a mozikban, míg Magyarországon 2023. július 21-én mutatták be a Netflixen.[1][2]

Cselekmény[szerkesztés]

Fontaine drogdíler a Glen nevű külvárosi negyedben. Anyja egész nap a szobájában marad, és ritkán beszél Fontaine-nel, és még mindig gyászolja öccse halálát. Slick Charles, Fontaine egyik kuncsaftja verekedést kezdeményez a sok szexmunkás egyikével, Jojóval. Fontaine elmegy, hogy szembeszálljon Slick Charles-szal, aki tartozik Fontaine-nak, és útközben találkozik Jojóval. Fontaine-nek sikerül megszereznie a pénz egy részét Slicktől, de aztán Isaac, egy másik drogdíler halálos lövést ad le rá, amikor távozik.

Másnap reggel Slick megdöbben, amikor Fontaine ismét megjelenik a pénzért, élve, és anélkül, hogy emlékezne az előző éjszaka eseményeire. Ketten megkeresik Jojót, hogy megerősítsék Slick állításait a haláláról, ami összezavarja Fontaine-t. Eszébe jut, hogy egy lövéstől vérző férfit elraboltak egy fekete terepjáróból, amely most egy csapdaház előtt parkol. Fontaine bemegy a házba, hogy Slickkel és Jojóval együtt nyomozzon.

Felfedeznek egy liftet, amely egy földalatti laboratóriumba vezet. Odabent egy afrofrizurás fehér tudós közli velük, hogy a művelet széles körben elterjedt. Slick felszippant egy titokzatos fehér anyagot, amiről azt hiszi, hogy kokain, de végül nevetve véletlenül megöli a tudóst, miután Jojó kisebb robbanást okoz. Mielőtt távoznak, a trió felfedez egy asztalon fekvő holttestet, amely azonos Fontaine-nel.

Másnap reggel Fontaine ismét betör a házba, csakhogy a labor bejárata eltűnt. Egy sült csirke étteremben az étkezők szédelegnek a nevetéstől, aminek hatására Slick rájön, hogy a sült csirke ugyanazt az anyagot tartalmazza, amit korábban fogyasztott. Jojó elcsábítja az étterem vezetőjét, aki hasonlít a tudósra, akit Slick megölt. Rájön, hogy a Glen egészét megfigyelik és rögzítik. Rájönnek, hogy az anyagot szőlőitalokban és hajtermékekben is használják. Egy alkoholistától származó rejtett üzenetek révén, akivel Fontaine naponta találkozik, felfedeznek egy fekete templomot, ahol a csoportot elbizonytalanítják azok a dalszövegek, amelyeket a templomba járók a szőlőital hatására énekelnek. Az istentisztelet után a csoport felfedez egy liftet az oltárban.

Felfedezik, hogy a laboratóriumi létesítmény az egész Glen területére kiterjed, és szemtanúi lesznek annak, hogy fekete embereken kísérleteket végeznek. Rájönnek, hogy a laboratóriumban sok, de nem az összes gleni lakos klónja megtalálható, köztük Fontaine és Slick Charles is. Végignézik, ahogy a túlnyomórészt fehér, férfi tudósok dalok és vizuális stimuláció segítségével irányítják a klónokat. Egy sztriptízbáron keresztül távoznak, miután Fontaine riasztást ad le. A DJ egy dallal átmossa a klubtagok agyát, majd arra kényszeríti őket, hogy üldözzék a triót. Egy Nixon nevű fehér férfi és egy Chester nevű Fontaine-klón jelenik meg, hogy megállítsák a klublátogatókat.

Nixon felfedi, hogy a tudósok kísérleteket végeznek elszegényedett, túlnyomórészt fekete lakosságon, köztük ebben a városban, hogy a művelet észrevétlen maradjon, és állítólag békét teremtsen Amerikában. Nixon egy kiváltó szót használ, aminek hatására a Jojó kivételével az egész tömeg követi a parancsait. Nixon azt mondja Fontaine-nek, hogy tegyen egy pisztolyt a szájába, amit az meg is tesz. Jojó az életéért könyörög, és Nixon egy újabb kiváltó szóval felszabadítja őket hipnotikus állapotukból. Az egész tömeg végig magánál volt, képtelen volt kontrollálni a cselekedeteiket. Annak ellenére, hogy Jojó szemtanú volt, akire nem volt hatással, Nixon mégis azzal fenyegetőzik, hogy újra használja a tömeg ellen, ha nem hagyják abba a nyomozást.

Fontaine egyre mélyebbre zuhan a kétségbeesés állapotába, miután rájön, hogy anyja, akit valójában soha nem látott, csak egy hang a magnón. Jojó úgy dönt, hogy a saját kezébe veszi az ügyet, de személyazonossága lelepleződik, és Nixon elrabolja. Fontaine Slickkel és Isaac-kal közösen kitalál egy tervet Jojó megmentésére, és megrendezi a halálát, hogy észrevétlenül beosonhasson a laborba. Fontaine beengedi Slicket és Isaacet, hogy a Glen számos lakójával együtt megrohamozzák a labort. Kiszabadítják a kísérletezgetett fekete embereket, köztük a klónokat is, míg Jojó kiszabadul és megtalálja Slicket.

Fontaine-t legyőzi Chester, és elviszi Fontaine egy régebbi változatához, amelyről kiderül, hogy az eredeti Fontaine. Elmagyarázza, hogy segít a tudósoknak "békét" teremteni azáltal, hogy agykontroll és generációs nemesítés révén fehér emberré teszi a feketéket. Fontaine kisöccsének egy rendőr által elkövetett, faji indíttatású meggyilkolása késztette őt arra, hogy elkezdje a klónok készítését. Miután az idősebb Fontaine azt állítja, hogy az országnak jobb lenne az asszimiláció, mint a megsemmisítés, Fontaine Nixon kiváltó szavát használja Chesterre, és lelőteti vele az eredetit. Eközben Jojó feltartja Nixont, hogy megölje, mielőtt Slick fejbe lövi.

A templom létesítmény bejárata megnyílik, és a meztelen klónok a nyilvánosság elé tárulnak, leleplezve az ország titkos műveletét. Miután Jojó bejelenti, hogy visszavonul a munkájától, a trió úgy dönt, hogy Memphisbe megy, hogy tovább leleplezze és megállítsa a műveletet. Eközben Los Angelesben egy Tyrone nevű férfi azonos Fontaine-nel, és ugyanolyan életmódot folytat, mint Fontaine. Barátaival együtt végignézi, ahogy Fontaine egyik klónja megjelenik a tévében.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Fontaine / öreg Fontaine / Chester / Tyrone John Boyega Szatory Dávid
Jojó Teyonah Parris Dobó Enikő
Slick Charles Jamie Foxx Kálid Artúr
Nixon Kiefer Sutherland Kőszegi Ákos
Prédikátor David Alan Grier
Isaac J. Alphonse Nicholson Gacsal Ádám
Biddy Tamberla Perry Mezei Kitty
Big Moss Eric Robinson Jr. Varga Rókus

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Direct Dub Studios készítette el.

A sorozat készítése[szerkesztés]

A film fejlesztése 2019 februárjában kezdődött, amikor a forgatókönyvet a The Black List népszerű, de nem gyártott forgatókönyvek közül választották.[4] A filmet az 1970-es évek Blaxploitation filmjei előtt tisztelgő "műfaji" tisztelgésként tervezték, amely a szatíra, a rejtély, a horror, a sci-fi és az abszurd humor elemeit tartalmazza.[5]

2019 februárjában bejelentették, hogy Brian Tyree Henry tárgyalásokat folytat a film főszerepéről, Taylor pedig a MACRO Media produkciós cég rendezője lesz.[6] 2019 októberében John Boyega csatlakozott a stábhoz, aki Henry-t váltotta a főszerepben.[5]

A forgatás 2020 novemberében kezdődött Atlantában.[7] A forgatás 2021 áprilisában fejeződött be.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. They Cloned Tyrone | Official Website | July 14, 2023. They Cloned Tyrone | Official Website | July 14, 2023 . (Hozzáférés: 2023. december 6.)
  2. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. december 6.)
  3. Tyrone klónja az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Anderton, Ethan: They Cloned Tyrone Adds Jamie Foxx And Teyonah Parris To The Netflix Sci-Fi Mystery (amerikai angol nyelven). /Film , 2020. szeptember 3. (Hozzáférés: 2023. december 6.)
  5. a b John Boyega teases 'They Cloned Tyrone': 'It's a new vibe entirely' (angol nyelven). EW.com . (Hozzáférés: 2023. december 6.)
  6. Anderton, Ethan: They Cloned Tyrone Adds Jamie Foxx And Teyonah Parris To The Netflix Sci-Fi Mystery (amerikai angol nyelven). /Film , 2020. szeptember 3. (Hozzáférés: 2023. december 6.)
  7. Clark, Jeff: They Cloned Tyrone Hones In On Atlanta. Stomp and Stammer , 2020. október 27. (Hozzáférés: 2023. december 6.)
  8. Flam, Charna: 'They Cloned Tyrone' Trailer: Jamie Foxx and John Boyega Join Forces in Netflix's Science-Fiction Mystery. Variety , 2023. június 13. (Hozzáférés: 2023. december 6.)

További információk[szerkesztés]