Ugrás a tartalomhoz

Turritopsis nutricula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Turritopsis nutricula
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Csalánozók (Cnidaria)
Osztály: Hidraállatok (Hydrozoa)
Rend: Anthomedusae
Család: Oceaniidae
Nem: Turritopsis
Faj: T. nutricula
Tudományos név
Turritopsis nutricula
McCrady, 1857
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Turritopsis nutricula témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Turritopsis nutricula témájú kategóriát.

A Turritopsis nutricula egy olyan hidraállat fajta, amelynek a medúza alakja visszaalakulhat polippá a teljes szexuális differenciálódása után is. A faj, az egyetlen eddig leírt állat, amely képes visszafejlődni egy szexuálisan éretlen, telepes állapotig, miután már saját kolóniájáról leválva, egyéni stádiumában teljesen kifejlődött.[1] Ezt a transzdifferenciálódásnak nevezett sejtfejlődési folyamat révén éri el.[2] Elméletileg ez a kör a végtelenségig folytatódhat, így a fajt nem-halandónak tekinthetjük,[3] bár a természetben a legtöbb egyed, mint minden más medúza, a ragadozók vagy betegségek áldozatául esik, anélkül, hogy egyszer is visszafejlődne a polip stádiumig.

Leírása[szerkesztés]

A medúza teste harang alakú, legfeljebb 4,5 milliméteres átmérővel. Körülbelül olyan magas, mint amennyire széles. A zseléréteg az oldalán mindenhol ugyanolyan vékony, csak az állat felső részén találhatóak megvastagodások. Viszonylag nagy gyomra halvány vörös és van egy kereszt alakú keresztmetszete is. A fiatal egyedek 1 milliméteres átmérővel mindössze 8 csáppal rendelkeznek, melyek egyenletesen helyezkednek el oldalaikon, míg kifejlett társaiknak akár 80-90 is lehet.

A Turritopsis nutricula is rendelkezik aljzat-lakó polip formával, melyek 1-2 nap elteltével apró medúzákká képesek válni, melyek szabadon úszkálhatnak.

Kinézetre mindkét forma hasonlít a Turritopsis rubra fajra, mely egyébként közeli rokonuk. Sőt, egy genetikai tanulmány megjelenéséig a két fajt azonosnak gondolták. A Turritopsis rubra fajról azonban nem tudni, hogy 'halhatatlan-e'.

Előfordulása[szerkesztés]

A Turritopsis nemzetség valószínűleg a Karib-tengerből származik, de világszerte elterjedt, és a különböző populációit nehéz elkülöníteni alaktani jegyek alapján, azonban egy nemrég elvégzett kutatás szerint, amely a mitokondriális riboszómák gén szakaszainak összehasonlításán alapult, különböző fajokra oszthatjuk őket.[4][5] A mérsékelt és trópusi öv tengereiben a világ minden részén megtalálhatóak, feltételezik, hogy a hajók ballasztvíztartályaiban utazva terjednek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bavestrello, Giorgio, Christian Sommer and Michele Sarà (1992. június 18.). „Bi-directional conversion in Turritopsis nutricula (Hydrozoa)”. Scientia Marina 56 (2-3), 137-140. o.  
  2. Piraino, Stefano, F. Boero, B. Aeschbach, V. Schmid (1996. június 18.). „Reversing the life cycle: medusae transforming into polyps and cell transdifferentiation in Turritopsis nutricula (Cnidaria, Hydrozoa)” (angol nyelven). Biological Bulletin 190 (3), 302-312. o.  
  3. Gilbert, Scott F.: Cheating Death: The Immortal Life Cycle of Turritopsis, 2006 [2010. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 22.)
  4. 'Immortal' jellyfish swarming across the world. The Telegraph, 2009. január 27. [2009. január 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 27.)
  5. Miglietta, M. P., S. Piraino, S. Kubota, P. Schuchert (2006. június 18.). „Species in the genus Turritopsis (Cnidaria, Hydrozoa): a molecular evaluation” (angol nyelven). Journal of Zoological Systematics and Evolutionary Research 45 (1), 11-19. o.