Turóczy család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Turóczy család címere 1742-ből

A Turóczy család (Turóczi de Kézdivásárhely), Erdély, ezen belül Háromszék egyik nemesi családja. Leghíresebb tagja Turóczy Mózes rézműves mester, aki 1849-ben Gábor Áron ágyúöntője volt.

Eredete[szerkesztés]

A Turóczy család eredete a nagyjeszeni Jeszenszky családra vezethető vissza. Ennek legelső ismert őse Mágya, aki a 13. században élt Turóc vármegyében. Nemességét IV. Béla királytól kapta 1271-ben, a Szklabinya várához közel fekvő Jeszen nevű településsel együtt. Később Jeszen neve Nagyjeszenre változott. Innen a család előneve.

Hogy a családból ki volt az első, aki a jeszen szót mint vezetéknevet használta, azt pontosan nem tudjuk, de az biztos, hogy a -szky toldalékot szláv hatásra vették fel a környékbeli nemesi családokkal együtt már a 14. században.

A Jeszenszky család idővel megsokasodott, ezért több tagja elhagyta a Turóci-medencét, és az ország más táján telepedett le. Így tett nagyjeszeni Jeszenszky István is, aki a Turóczy család közvetlen őse.

Áttelepülés Kézdivásárhelyre[szerkesztés]

Jeszenszky István 1647 körül települt át Háromszékbe, Kézdivásárhelyre, és aranyművesként kezdett dolgozni. (Feltehető, hogy mesterségét már Turócból hozta magával, hiszen a közeli Körmöcbányán termelt arany, valószínűleg fejlett aranyművességet alakított ki a környéken.)

A kézdivásárhelyiek Turócból jöttnek, "turóci"-nak kezdték nevezni a családot, így a Jeszenszky név lassan teljesen feledésbe merült.

Híres Turóczyak[szerkesztés]

A Turóczy család az idők folyamán elterjedt egész Háromszékben, és sok jeles személyiséget adott a hazának.

Legismertebb tagja Turóczy Mózes (1813-1896), aki Gábor Áron ágyúöntője volt 1849-ben, és 64 ágyú elkészítésével segítette Bem apó erdélyi seregét.

Források[szerkesztés]

  • Bakk Ende: A Jancsó családok története
  • Egyed Ákos: Háromszék 1848–1849. Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1978.
  • Kovács Endre: Bem József. Hadtörténeti Intézet, Budapest, 1954.
  • Kovács István: Így élt Bem József, Móra Könyvkiadó, Budapest, 1983, ISBN 9631134849
  • Sombori Sándor: Gábor Áron. Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1979.
  • Sylvester Lajos–Incze László: Kézdivásárhely, Kovászna megye szocialista művelődési és nevelésügyi bizottsága. Sepsiszentgyörgy, 1967–1970 körül
  • Levéltári anyagok a Székely Nemzeti Múzeum Levéltára a Román Nemzeti Levéltár Kovászna Megyei Igazgatóságának (Sepsiszentgyörgy) őrizetében, 65/16. sz. fond.

Képgaléria[szerkesztés]