Guineai szőrösbéka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Trichobatrachus szócikkből átirányítva)
Guineai szőrösbéka
Kitömött guineai szőrösbéka a londoni Természettudományi Múzeumban
Kitömött guineai szőrösbéka a londoni Természettudományi Múzeumban
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Arthroleptidae
Alcsalád: Astylosterninae
Nem: Trichobatrachus
(Boulenger, 1900)
Faj: T. robustus
Tudományos név
Trichobatrachus robustus
Boulenger, 1900
Szinonimák
  • Astylosternus robustus Noble, 1924
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Guineai szőrösbéka témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Guineai szőrösbéka témájú médiaállományokat és Guineai szőrösbéka témájú kategóriát.

A guineai szőrösbéka (Trichobatrachus robustus) a kétéltűek (Amphibia) osztályának békák (Anura) rendjébe, ezen belül az Arthroleptidae családjába tartozó faj. Nemének egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

A guineai szőrösbéka Közép-Afrikában él. A következő országokban található meg: Kamerun, Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyenlítői-Guinea, Gabon és Nigéria. Angolában és a Kongói Köztársaságban csak feltételezett a jelenléte.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a békafaj körülbelül 11 centiméter hosszú. Rövid feje nagyon széles. Pofája kerekített. A hím jóval nagyobb, mint a nőstény. A hímnek páros belső légzsákja van. Szintén a hím elülső lábának a hüvelykujján, három rövid, fekete tüske látható. A szaporodási időszakban, a hímnek szőrszerű képződmények nőnek, a test oldalára és a combokra. Ezek a „szőrök” artériákat tartalmaznak, amelyek segítik a hímet a vízalatti lélegzésben; mivel a hím hosszú ideig őrzi és gondozza a nőstény által víz alá lerakott petéket.

Ennek az állatnak „visszahúzható karma” van. De ez a „karom” nem szaruból van, mint a többi állat esetében, hanem csontból. A béka akarattal eltöri lábujjának csontját, amely átszakítja a bőrt. Ez a viselkedés egyedülálló az állatvilágban, és a tudósok még nem jöttek rá, hogy a guineai szőrösbéka miért teszi ezt. Egyesek, például Gerald Durrell szerint védekezésből,[1] míg mások, például David Cannatella szerint a jobb kapaszkodás céljából.[2]

Életmódja[szerkesztés]

A guineai szőrösbéka természetes élőhelye a trópusi és szubtrópusi alföldi erdők, folyók felszántott földek és ültetvények. A kivágott erdőkben is jól érzi magát. A kifejlett állat tápláléka simatestű házatlancsiga-félék, soklábúak, pókok, bogarak és sáskák.

Szaporodása[szerkesztés]

Habár ez az állat szárazföldi életmódot folytat, szaporodni a vízhez kell jönnie. A petéket, tömegesen a patakok köveire rakja le. Az eléggé izmos ebihalak ragadozók; szájukban néhány elágazó fogsor található.

Veszélyeztetettsége[szerkesztés]

Habár az élőhelyének elvesztése veszélyezteti ezt a békát, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) mégis nem fenyegetett fajnak minősíti.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A bafuti kopók
  2. Archivált másolat. [2009. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hairy Frog című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]