Trevor Noah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Trevor Noah
Trevor Noah 2017.jpg
Életrajzi adatok
Született 1984. február 20. (37 éves)[1]
Johannesburg
Iskolái Maryvale College
Műfajok
 • hírszatíra
 • politikai szatíra
 • observational comedy
 • fekete humor
 • insult comedy
 • deadpan
További díjak
 • MTV Africa Music Awards (2015)
 • NAACP Image Award for Outstanding Literary Work – Biography/Auto-biography (2017)
 • NAACP Image Award for Outstanding Literary Work – Debut Author (2017)
 • Nickelodeon Kids' Choice Awards (2017)
 • GLAAD Media Award for Outstanding Talk Show Episode (2017)
 • MTV Movie & TV Award for Best Host (2017)
 • Primetime Emmy Award for Outstanding Short Form Variety Series (2017)
 • Thurber Prize for American Humor (2017)
 • NAACP Image Award for Outstanding Writing in a Comedy Series (2019)

aláírása
aláírása

Trevor Noah weboldala
Trevor Noah IMDb-adatlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Trevor Noah témájú médiaállományokat.

Trevor Noah (1984. február 20. –) dél-afrikai stand-up komikus, televíziós és rádiós műsorvezető, színész. Az amerikai szatirikus hírműsornak, a The Daily Show műsorvezetője.

Élete[szerkesztés]

Noah Johannesburgban, a Dél-afrikai Köztársaságban született. Anyja, Patricia Nombuyiselo Noah xhosza származású, apja, Robert svájci német származású.[2] Szülei kapcsolata illegálisnak számított Trevor születésekor a fekete-fehér házasságot tiltó apartheid miatt, ezért anyja és apja nem sokat jártak ki együtt.[3] Apja visszatért Svájcba, Noah-t anyja és anyai nagyanyja, Nomalizo Frances Noah nevelte fel. Gyermekkorában minden vasárnap templomba járt. Noah a johannesburgi Maryvale College katolikus magániskolába járt. Két fiatalabb féltestvére született anyja férjétől, Ngisaveni Shingange-től, akitől az anyja később elvált. Anyját 2009-ben, amikor eljegyezte az akkori partnere, Shingange háton és arcon lőtte, és csak azért nem tudta folytatni a lövések leadását, mert a pisztolya elakadt. Később Noah-t is életveszélyesen megfenyegette. 2011-ben Shingangét elítélték gyilkossági kísérlet vádjával. Noah azt nyilatkozta, reméli, hogy a per keltette nyilvánosság segíteni fog abban, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban családon belüli erőszak nagyobb figyelemben részesüljön. “Anyám hosszú évekig járt a rendőrségre, bejelenteni, hogy családon belüli erőszak áldozata, mégis semmit nem tettek. Ez általánosnak számít a Dél-afrikai Köztársaságban. Ezek a bejelentések eltűntek, és az esetek sosem jutottak el a bíróságig.” 2012-ben Shingangét három évre felügyelet alá helyezték gyilkossági kísérlet miatt. Noah fellépéseinek állandó témái soknemzetiségű származása, megfigyelései a különböző kultúrákról és Johannesburgban töltött gyermekkorának tapasztalatai.

Pályája[szerkesztés]

2002-ben, 18 évesen Noah főszerepet játszott a dél-afrikai szappanoperában, az Isidingo-ban. Noé bárkája (angolul: Noah) címmel saját rádióműsort indított a gauteng-i vezető ifjúsági rádióban, a YFM-en. Noah később az ismeretterjesztő Run the Adventure rádióműsort vezette 2004 és 2006 között a SABC-on. 2007-ben a SABC1-en a The Real Goboza című pletykaműsort és a Siyadlala című sport-showműsort vezette, szintén a SABC-on. A humorista a következő saját műsorokkal lépett fel Dél-Afrikában: The Daywalker (Éber-kóros) (2009), Crazy Normal (Őrülten normális) (2011), That's Racist (Ez rasszista) (2012), és It's My Culture (Ez az én kultúrám) (2013).

2011-ben az Amerikai Egyesült Államokba költözött. 2012. január 6-án ő volt az első dél-afrikai humorista, aki fellépett a The Tonight Show-ban, majd 2013. május 17-én ő volt az első dél-afrikai humorista, aki David Letterman Late Show-jában lépett fel. 2012-ben You Laugh But It's True (Nevetsz, de ez így van) címmel dokumentumfilmet forgattak róla.

The Daily Show[szerkesztés]

2014 decemberében Noah a The Daily Show állandó közreműködője lett. 2015 márciusában a Comedy Central bejelentette, hogy Noah lesz a The Daily Show új műsorvezetője Jon Stewart visszavonulása után.[4] Noah 2015 szeptember 28-án debütált műsorvezetőként.

Magánélete[szerkesztés]

Noah poliglott, azaz többnyelvű, számos nyelven beszél, többek között angolul, németül, xhoszául, zuluul, sothóul és afrikaansul.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Trevor Noah című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. MAK (lengyel nyelven)
 2. Everything We Know About Trevor Noah's Parents. The Netline, 2020. június 17.
 3. Trevor Noah on Apartheid. BBC News, 2016. december 14.
 4. Trevor Noah makes his debut on 'The Daily Show', 2015. szeptember 29.