Transport Tycoon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Transport Tycoon
Transport tycoon logo.svg
Openttd transport tycoon-terabass.jpg
Fejlesztő Chris Sawyer
Kiadó Microprose
Forgalmazó MicroProse
Tervező Chris Sawyer
Programozó Chris Sawyer
Zeneszerző John Broomhall
Platformok
Kiadási dátum 1994
Legfrissebb kiadás
Stabil nincs
Műfaj stratégia, gazdasági szimulátor
Játékmódok egyjátékos
Korhatár nincs
Adathordozó floppy lemez
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Processzor: 80486 33 MHz, RAM: 4 MB, VGA: VESA
A Transport Tycoon weboldala
SablonWikidataSegítség

A Transport Tycoon számítógépes játékot a MicroProse nevű kiadó adta ki 1994-ben. Fejlesztője Chris Sawyer. Megjelent MS-DOS, Windows 95, PlayStation platformokra.

A játékban az a feladatunk, hogy egy véletlenszerűen generált szigeten egy közlekedési vállalkozást alakítsunk ki. Ehhez négy különböző közlekedési ágazatot vehetünk igénybe: vasút, közút, repülés, hajózás. Mindegyiknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai. A cél az, hogy a lehető legtöbb árut és utast szállítsunk minél több helyre, minél gyorsabban. Minden elfuvarozott áruért és utasért pénzt kapunk, és a pénzből tovább építhetjük birodalmunkat.

A játék története[szerkesztés]

A játékot Chris Sawyer írta, a Railroad Tycoon mintájára. Míg a Railroad Tycoon inkább a gazdaságra helyezi a hangsúlyt (tőzsde, részvények…) addig a Transport Tycoonban a közlekedés és szállítás irányítása a hangsúlyosabb.

1995-ben megjelent a Transport Tycoon Deluxe, mely tartalmaz a mérsékelt égövön kívül további hármat: sarkvidék, sivatag, mesevilág. A cél ugyanaz mind a négy égtájon, csupán a járművek fajtája és a szállítható áruk a mások. Rendelkezik egy beépített pályaszerkesztővel is. A jelzőlámpák működése megváltozott és a járművek nevei át lettek írva fantáziatípusokra.

Később a fejlesztés két, majd három részre szakadt. Hosszú idő után Chris Sawyer kiadta a Transport Tycoon második részét Chris Sawyer’s Locomotion néven. Ez a régi rajongók közt nem aratott nagy sikert, mivel a RollerCoaster Tycoon motorjára épült. Minimális újdonságot tartalmazott, a grafikai motor pedig már régen elavult (256 szín, izometrikus nézet…) volt, mikor a játék megjelent.

A másik ág egy nem hivatalos fejlesztés, mely TTDPatch néven vált ismertté. Rengeteg apró újdonsággal szolgált és lehetővé tette a játék futtatását Windows XP rendszeren is. Elsőnek parancssori paraméterekkel, később már bonyolult konfigurációs fájllal lehetett az újdonságokat használni. Mivel a számítástechnika rengeteget fejlődött, lehetővé tette sok régebbi korlát eltörlését. Megnövekedett felbontás, nagyobb térkép, több jármű…

A másik nem hivatalos folytatás az Open Transport Tycoon, ami egy közösség által fejlesztett, szabad licencű változat.

A játék menete[szerkesztés]

A különböző szállítható termékek szállítási lánca

A játék elején 100 000 font (vagy amilyen pénznemet beállítottunk) pénz áll a rendelkezésünkre. Ezt azonban a banktól kaptuk kölcsön, így vállalatunk értéke 0 font (100 000 font pénz és (-) 100 000 font adósság). A kölcsön után minden évben kamatot kell fizetnünk. Célunk, hogy a rendelkezésre álló pénzt minél hatékonyabban fektessük be. Ehhez szállítható árukat kell keresnünk.

A mérsékelt övben a megadott helyekre az alábbi anyagokat fuvarozhatjuk:

  • szénbányából szén → szénerőmű
  • vasércbányából vasérc → vaskohó
  • olajkúttól, olajfúrótoronytol olaj → olajfinomító
  • farmról búza → gyár
  • farmról állat → gyár
  • vaskohóból acél → gyár
  • erdőből fa → fatelep
  • gyár és olajfinomítók által készített áru → városok
  • városok közt: utasok, posta
  • bankok közt: értéktárgyak

Ha a pénzt jól fektettük be, további járműveket vásárolhatunk, további útvonalakat építhetünk ki és további fuvarokat vállalhatunk.

A járművek azonban karbantartást is igényelnek, elromlanak, elavulnak, így költségünk is lesz bőven. Az idő múlásával újabb és újabb járműveket használhatunk. A gőzmozdonyokat felváltják a dízelek, a dízeleket a villanymozdonyok és motorvonatok. Később, 2000-ben megjelenik az egysínű vasút, majd a maglev. Mivel a sínek innen kezdve nem azonosak, az egész meglévő hálózatot újra kell cserélnünk. A repülők egyre gyorsabbak és nagyobbak lesznek. Hajók közül az igazi újdonság a légpárnás hajó.

Zene[szerkesztés]

A játék zenéjét John Broomhall írta 1994 és 1995 között. A zene stílusa régi stílusú blues és jazz zene MIDI formátumban. A zenei fájlok a „gm” könyvtárban találhatóak „gm” kiterjesztéssel. Ezeket átnevezve bármely midi lejátszóval lejátszhatók.

Hasonló játékok[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]