Traffic Message Channel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A TMC az angol Traffic Message Channel rövidítése.

A TMC az RDS technológián alapul, amely a közutakon zajló forgalomról nyújt hasznos, valós idejű információkat a gépkocsikba szerelt FM rádióvevők kijelzőjén. Amíg az RDS csak egy SMS-szerű szöveges üzeneteket küld, addig a TMC együtt tud működni GPS-alapú navigációs szoftverrel, és lehetővé teszi az útvonal újratervezését az esetleges forgalmi dugók, balesetek, torlódások, útlezárások, forgalomelterelések, határátkelőhelyi várakozási idők függvényében.

Használata[szerkesztés]

A TMC szolgáltatás használatához szükség van egy GPS-alapú navigációs készülékre, a TMC adatokat feldolgozni képes navigációs szoftverre, és TMC vevőre (a GPS-be beépítve vagy külön készülék). A GPS-nek a magyar TMC-kódtáblát is ismernie kell.

Működése[szerkesztés]

A TMC-vevő egy FM-rádióvevő, amely a rádiófrekvencián sugárzott RDS-információkból kiszűri a TMC-jeleket, majd továbbítja azokat a navigációs készüléknek. Vannak általános TMC-vevők, és vannak, amelyek csak egy vagy két típusú GPS-szel használhatók. Vannak olyan GPS-ek, amelyekbe a vételhez szükséges egységet is integrálták.

A forgalmi adatokat feldolgozó rendszer (állami szervezet vagy kereskedelmi szolgáltató) digitális TMC üzeneteit valamely meglevő analóg FM rádióadásba „beültetve” sugározzák ki, a többi RDS információhoz hasonlóan (rádióállomás neve, AF, TA/TP, EON stb.).

A navigációs készülékre egy adatsor érkezik, amely egyszerre több közlekedési csomópontra vonatkozóan tartalmaz egy eseménykódot, egy helyszínkódot (lokációs kód), és az időbélyeget.

Az üzenet kódolása az Alert C szabványt követi. Mindegyik üzenet legfeljebb 2048 eseményt (1402 pr 2007. januári szabványverzió szerinti állás) tartalmazhat, amelyeket a készülék szoftver segítségével a felhasználó nyelvén jelenít meg. (esemény lehet például útlezárás, baleset, időjárás megváltozása, parkolóhelyek száma egy adott helyen, stb.)

A helyszíntáblázatok karbantartása országonként történik, a táblázatokat a térképszolgáltatók integrálják.

TMC Európában[szerkesztés]

A TMC szolgáltatás kiépülése Európában rohamosan halad előre, és a következő országokban működik: Ausztria, Andorra, Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Svédország.

TMC Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon a TMC szolgáltatás Budapesten 2008. augusztus 1-jétől kezdett működni, országosan augusztus 20-ától, a felhasználók számára ingyenesen. A Magyar Rádió a TMC szolgáltatásban adattovábbítóként vesz részt, a további feladatokat a TrafficNav Kft. (információszolgáltató) és a Nokia Solutions and Networks TraffiCOM Kft. végzi.

Az utakra vonatkozó információk, a nemzetközi (ISO) TMC szabványnak megfelelően, az ún. lokációs táblába kerülnek, mely jelenleg több mint 13 000 lokációs kódot tartalmaz, amelyeket a rendszer folyamatosan figyel. Gyakorlatilag Magyarország teljes főút- és autópálya-hálózata benne van a kódtáblában.

A Magyarországon kisugárzott TMC közlekedési információk a hazai felhasználók számára magyarul, a külföldi autósok készülékein az általuk kiválasztott nyelven jelennek meg. Ha az útvonalon az előrejutást valamilyen forgalmi esemény zavarja meg, a navigációs szoftver - beállításoktól függően - újratervezi azt, vagy kerülő (alternatív) útvonalakat kínál fel. A GPS-nek a magyar TMC-kódtáblát is ismernie kell.

A forgalmi adatok elsődleges forrása a Fővinform és az Útinform adatai, egy 5000 járműves flotta mozgásából generált közlekedési információk, útfigyelő kamerák, útfelügyeleti szervek, stb.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]