Torine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Torine
Ország Görögország
Elhelyezkedése
Torine (Görögország)
Torine
Torine
Pozíció Görögország térképén
é. sz. 39° 17′ 06″, k. h. 20° 24′ 01″Koordináták: é. sz. 39° 17′ 06″, k. h. 20° 24′ 01″

Torine (ógörögül: Τορύνη[1]) más néven Torone (Τορώνη), az ókori Thesprotia városa volt Epiruszban.[2] Augustus flottája nem sokkal az actiumi csata előtt kikötött Torine mellett, és a ptolemaioszi nevek sorrendje alapján úgy tűnik, hogy a Tíamisz folyó torkolata és Szibota közötti öblök egyikében horgonyzott le. A Jón-tenger partján helyezkedett el, helyszíne feltételezhetően a jelenlegi Párga közelében volt.

William Shakespeare Antonius és Kleopátra című művében Torinét személyesen veszi át Iulius Caesar, röviddel római tartózkodása után, szinte misztikus sebességgel. A „torine” az ókori görögben „merőkanalat” jelentett, Plutarkhosz: Antonius életében pedig Kleopátra szójátékot mond erről.[3] Victor Hugo az 1832-es júniusi lázadásról szóló regényében, a Nyomorultakban egy szereplő ezt mondja: „Kleopátra szójátéka megelőzte az actiumi csatát, és ha ez nem lett volna, senki sem emlékezett volna Torine városára”.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Plutarkhosz, Ant. 62
  2. An Inventory of Archaic and Classical Poleis: An Investigation Conducted by The Copenhagen Polis Centre for the Danish National Research Foundation by Mogens Herman Hansen, 2005, 349. o.
  3. Foss, Michael. The Search for Cleopatra. Michael O'Mara Books (2014. május 2.) 
  4. Les Misérables 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Toryne című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.