Ugrás a tartalomhoz

Tíamisz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tíamisz
OrszágokGörögország
Földrajzi adatok
Hossz115 km
Vízgyűjtő terület1800 km²
é. sz. 40° 02′ 06″, k. h. 20° 28′ 14″40.034900°N 20.470600°E
TorkolatJón-tenger
é. sz. 39° 35′ 12″, k. h. 20° 08′ 32″39.586700°N 20.142200°E
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Tíamisz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tíamisz (görögül: Θύαμις), más néven Glikísz (Γλυκύς)[1] vagy Kalamász (Καλαμάς),[2][3] folyó Görögország Epirusz régiójában. A Jón-tengerbe ömlik, 115 km hosszú,[4][3] és vízgyűjtő területe körülbelül 1800 km², amelynek több mint 99%-a Görögországban található.[3] A Camouria régió, valamint a Chams neve a folyó nevéből származik.

Az ókori Görögország beli Tíamiszról Pauszaniasz Periégétész[5] említést tett, a Theszprotisz és Kesztrine közötti határt képező folyóként.[6][7] Ezen kívül a Szuda-lexikon[8] és Klaudiosz Ptolemaiosz is[9] említette.

Egyes reneszánsz tudósok úgy vélték, hogy az angol Temze a Tíamisz folyónak köszönheti nevét, mivel a korai kelta törzsekről azt hitték, hogy az Epirusz régióból Angliába vándoroltak. Bár ez a hiedelem befolyásolta az angol folyó nevének modern írásmódját, már nem tekintik hitelesnek.

Földrajza[szerkesztés]

A Tíamisz folyó gátja Theszprotiában

A folyó forrása Kalpaki község közelében, a Joánina prefektúra északnyugati részén található. Eleinte délre folyik, és Szolopólo közelében délnyugatra fordul. Mellékfolyóját Tyria Vroszina közelében kapja, és nyugatra fordul Kyparisszo közelében Theszprotiában, ahol a gát található. A Jón-tengerbe ömlik Kesztrini falu közelében, Igumeníca és Szagiada között, közel az albán határhoz.

A folyó menti helyek a forrástól a torkolatig a következők: Mazaraki, Szolopólo, Vroszina, Raveni, Pente Ekklisziesz, Kyparisszo, Parapotamosz és Kesztrini.

A 20. század két világháború közötti időszakában a Tíamisz-delta és a vízgyűjtő albán ajkú falvai kicsik voltak és szétszórtan helyezkedtek el az északi dombvidék felvidéki nagyobb görög falvaihoz képest.[10]

Környezete[szerkesztés]

A Tíamisz folyó deltát alkot, ahol a Jón-tengerbe, Igoumeníca északi részén torkollik. A delta növényvilágban gazdag, és a vonuló madarak megállnak a vizeiben élelem felvétele és pihenés céljából.

A folyó azonban évtizedek óta környezetromlástól szenved az ellenőrizetlen emberi tevékenységek miatt (mezőgazdasági tevékenység, városi és ipari szennyvizek és hulladékok, a kezelési terv hiánya és az illetékes hatóságok rossz koordinációja a védelme érdekében).

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Strabo. Geography, 7.7. Note #35: "The Thyamus, or Thyamis, is now called Glycys, and the Acheron, Calamas."
 2. Peck, Harry Thurston. Harpers Dictionary of Classical Antiquities, 1898, p. 1579. "(Thuamis). Now Kalama; a river in Epirus, forming the boundary between Thesprotia and the district of Cestryna."
 3. a b c Preliminary Flood Risk Assessment (görög nyelven). Ministry of Environment, Energy and Climate Change. [2020. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva].
 4. Greece in Figures January - March 2018 Archiválva 2018. június 22-i dátummal a Wayback Machine-ben, p. 12
 5. Pausanias. Description of Greece, Attica, 1.11.2. "Helenus on his death passed on the kingdom to Molossus, son of Pyrrhus, so that Cestrinus with volunteers from the Epeirots took possession of the region beyond the river Thyamis, while Pergamus crossed into Asia and killed Areius…"
 6. Finley, M. I. The Portable Greek Historians: The Essence of Herodotus, Thucydides, Xenophon, Polybius. Viking Portable Library, 1977, p. 220: "There also the river Thyamis flows, forming the boundary between Thesprotis and Kes-trine…"
 7. Pliny the Elder. Natural History, 4.1.2, "the Thyamis, a river of Thesprotia…"
 8. Suda Encyclopedia, §th.529
 9. Ptolemaeus, Geography, §3.13.2
 10. Hammond, Nicholas Geoffrey Lemprière. Epirus: the Geography, the Ancient Remains, the History and Topography of Epirus and Adjacent Areas. Oxford: Clarendon Press, 89–90. o. (1967). ISBN 9780198142539  "The greater part of the canton of Filiates lies north of the lower Kalamas. It is contained between the river and its northern watershed, along which the present frontier runs between Greece and Albania. There is little fertile land except in the delta and the inner basin of the Kalamas. The northern part of the canton is broken up by a tangle of mountain peaks, and i found it difficult to traverse.... In contrast to the Albanian-speaking villages of the Kalamas delta and basin, these villages are Greek in speech and outlook, … The other villages have on average some 200 houses, and they are considerably larger than the scattered Albanian-speaking villages of the Kalamas basin."

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thyamis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.