Tom Nook

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tom Nook
Animal Crossing-szereplő
Megjelenési információk
Első játékAnimal Crossing (2001)
MegalkottaNintendo Entertainment Analysis and Development
TervezőNoriko Ikegawa
Yoshihisa Morimoto
Nemeférfi
HovatartozásaTanuki

Tom Nook, Japánban ismert nevén Tanukicsi (たぬきち; Hepburn: Tanukichi?)[1] az Animal Crossing sorozat egyik kitalált szereplője, aki egy falusi boltot (vagy az Animal Crossing: New Horizons részében helyi szolgáltatások központját) üzemeltet. Először a Dōbutsu no Mori videójátékban jelent meg, melyet Nintendo 64-re adtak ki, és a Nintendo GameCube Európában és Észak-Amerikában Animal Crossing néven forgalmazott. Nook a sorozat minden részének elején egy házat ad el a játékosnak, akinek emiatt jelzáloghitelt kell törlesztenie. Ennek lejártával felajánlja, hogy újabb összegért felújítja a házukat. A Super Smash Bros. sorozatban is többször feltűnik. A Nintendo Treehouse lokalizációs csapatának tagjai, Rich Amtower és Reiko Ninomiya szerint kapzsisága ellenére azért szerethető figura, mert a városba épp hogy csak megérkezőnek is rögtön hitelt nyújt.[2]

Koncepció és jellemrajz[szerkesztés]

Tom Nook alapja a tanuki, a japán nyestkutya. Annak ellenére, hogy többek kapzsinak tartják, a fejlesztők szerint aranyos figura. Amtower szerint „ő életed első főnöke”, és hozzátette, hogy „annak ellenére, hogy mindig az üzlettel foglalkozik, és nincs ideje a kikapcsolódásra, Nook nem rossz személyiség, mert olyannak ad munkát, aki teljesen új a városban. Mivel kockázatot vállal, nagylelkűségről tesz tanúbizonyságot.” Ninomiya egyetértett vele, és mind ketten úgy érezték, hogy a kapzsiságot ellensúlyozta a boltban megmutatkozó árnövekedés mértéke. Amtower az interjúban többször viccesen utalást tett egy Anti-Nookra is.[2]

Megjelenései[szerkesztés]

  • Dōbutsu no Mori (2001, Nintendo 64)
  • Animal Crossing (2001, GameCube)
  • Animal Crossing: Wild World (2005, Nintendo DS)
  • Dōbutsu no Mori (film) (2006)
  • Animal Crossing: City Folk (2008, Wii)
  • Animal Crossing: New Leaf (2012, Nintendo 3DS)
  • Animal Crossing: Happy Home Designer (2015, Nintendo 3DS)
  • Animal Crossing: Amiibo Festival (2015, Wii U)
  • Animal Crossing: Pocket Camp (2017, mobil)
  • Animal Crossing: New Horizons (2020, Nintendo Switch)

Szerepe a sorozatokban[szerkesztés]

Tom Nook a Nintendo 64 Dōbutsu no Mori játékában jelent meg először (amelyet a Nintendo GameCube a Japánon kívüli régiókban Animal Crossing néven adott el). Ő a város legnagyobb boltjának a tulajdonosa. Ezt a szerepet a következő két kiadásban is tovább viszi. Nook szerepe a sorozatban 2001 és 2012 között lényegében nem változott; az Animal Crossing: New Leaf megjelenésével Nook már nem csak a boltot üzemelteti, hanem az új játékosnak 19 800 csengőért (a játék pénzneme) már házat is ad el. Mivel a kezdő játékosnak csak 1000 csengő van a zsebében, Nook azt kéri az új tulajdonostól, hogy kicsit dolgozzon a boltjában, hogy így fizesse vissza a tartozását. Nook olyan feladatokat ad a játékosnak, melyekkel az hozzászokik a játék környezetéhez. Miután virágot ültetett, leveleket írt és a falu lakóival beszélgetett, a játékost elbocsájtja, hogy fizesse vissza a kölcsönt úgy, ahogy tudja. Mikor a játékos visszafizette a kölcsöne egyik törlesztő részletét, Nook megjavít valamit vagy hozzáad valamit a házhoz, így a játékos egyre inkább eladósodik Nooknak. Mindig a legutolsó beavatkozás a legköltségesebb.

Nook üzlete a játék során háromszor bővül. Attól függ a felújítás üteme, mennyi csengőt költenek el a boltjában. A kezdeti egyszerű Nook’s Cranny kunyhószerű boltjából, ahol csak alapvető termékeket lehetett beszerezni, Nookington’s Department Store lesz, egy nagy, kétszintes épület, ahol nagy választékban állnak az áruk a vásárlók rendelkezésére. Ekkor találkozik a játékos a két unokatestvérével, Tommyval és Timmyvel, akik a bolt második szintjét üzemeltetik. Függetlenül attól, hogy melyik szintig jutottunk el, az üzlet kínálata minden nap változik.

  • Az Animal Crossingban a hónap végén, miután a részletet megfizették, Nook különleges tárgyakból rendez tombolát. Ez a további részekből telesen eltűnt.
  • A Wild Worldban a Nookington bővülésével megjelenik Harriet is, aki 3000 csengőért elkészíti a játékos haját.
  • A City Folkban Harriet a boltját beköltözteti a városba. A Nookington terjeszkedésével Nook kérdéseket tesz fel a játékosnak, és a választól függően a bolt kinézete visszaváltozhat egy korábbi állapotra.
  • Nook az Animal Crossing: New Leaf részben visszatér. Itt már nem a helyi bolt tulajdonosa, hanem a "Nook's Homes" lett az ő boltja, melyben olyan termékeket lehet megvenni, melyekkel megváltozik a ház kinézete. Ezen kívül bővíti is a házat, de minden egyes bővítés egyre többe kerül. Unokatestvérei maguk irányítják a boltot.
  • Nook rövid időre megjelenik az Animal Crossing: Pocket Camp részben, ahol 250 Levéljegyért (amit 45 nappal a játék elkezdése után vásárolhat meg) megveheti egy tábor részeseként.
  • A New Horizonsban Nook és unokatestvérei, Timmy és Tommy irányítják a Residential Servicest, és új programot ígérnek a játékosnak, az úgynevezett Nook Mérföldeket, ami egy új, játékon belüli fizetőeszköz.

Egyéb megjelenései[szerkesztés]

Tom Nook több kisebb szerepben is megjelenik a Super Smash Bros. videójáték sorozatban, szerepel megszerezhető figuraként a Super Smash Bros. Melee és a Super Smash Bros. Brawl részekben,[3][4] vslamint az Animal Crossing sorozatra épülő Smashville mellékszereplőjeként.[5] Tom Nook boltjának zenéje szerepel még a Super Smash Bros. Brawlban, a "Town Hall and Tom Nook's Store" részben.[6] Tom Nook több promóciós terméken, így plüssjátékokon is feltűnik.[7]

Fogadtatása[szerkesztés]

Tom Nook fogadtatása vegyes volt az Animal Crossingban történt szereplése után. Az IGN a kilencedik legkeresettebb figuraként listázta, mint akit a legtöbben látnának a Super Smash Bros. Brawlban. Körmönfontnak, ördöginek és vészjóslónak jellemezték, és hozzátették, hogy bár mivel nem harcoló sorozatból jön, ezért nem lehetne belőle jó harcost készíteni, szívesen látnák, ahogy összeverik.[8] Az IGN egy másik cikke a Major Minor's Majestic March beszélő pálcáját hasonlíta Nookhoz, ami szerintük csak a második leginkább zaklató fgura Nook után.[9] A GameSpy szerint Tom Nook az egyik legkedvesebb főnökük. Brian Altano különkimeelte, hogy élvezettel utálja Nookot, és kiemelte, hogy miközben Nook különböző szolgáltatásokat nyút a falujának, eközben meg van győződve arról, hogy ő Nook, és nem a saját városában él.[10] Az UGO.com szerint ő az ötödik legjobb „Állati” karakter, és kiemelte, hogy míg Mr. Resetti irritáló volt, addig Nook balfácán. Hozzátették, hogy szeretettel gyűlölték, mert és eközben viccesen arra utaltak, hogy ő egy kingpin volt.[11]

A rengeteg negatív kritika mellett Tom Nook több pozitív recenziót is kapott. A "Rocket League" játék "Nook" autójával Tom Nook előtt tisztelegnek, akinek a Rocket League volt a kedvenc játéka. Katherine Isbister "Better game characters by design: a psychological approach" című könyvében Tom Nookot mentor karakterként jellemzi, aki közvetlenül segíti a játékosokat.[12] A GamesRadar szintén az évtized 25 legjobb karaktere között listázta, mert szerinte belopta magát a játékosok szívébe, valamint az interneten egy mém lett belőle, személyiségéből pedig félreértetten körmönfont karakter lett.[13] 2012-ben a GamesRadar Tom Nookot a videójátékok 80. legravaszabb karakterévé választotta.[14] Abban az évben a Complex minden idők 49. legmenőbb ravasz karakterévé választotta.[15]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. キャラクターずかん たぬきち. nintendo.co.jp. [2020. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 25.)
  2. a b Animal Crossing: City Folk Afterthoughts from 1UP.com. 1UP.com. [2012. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 13.)
  3. Trophy List - Smash Bros. DOJO!!. Smash Bros. DOJO!!. [2013. december 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 13.)
  4. Sticker List - Smash Bros. DOJO!!. Smash Bros. DOJO!!. [2013. december 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 13.)
  5. Smash Bros. DOJO!! - Smashville. Smash Bros. DOJO!!. [2013. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 13.)
  6. Full Song List with Secret Songs - Smash Bros. DOJO!!. Smash Bros. DOJO!!. [2013. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 13.)
  7. A Tom Nook plush toy at a Tom Nook price | Joystiq. Nintendo.joystiq.com, 2007. június 20. [2009. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 24.)
  8. Smash Bros. Wish-List: All Nintendo Edition - Stars Features at IGN. IGN, 2008. február 8. [2009. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 13.)
  9. Major Minor's Majestic March Review - Wii Review at IGN. IGN, 2009. április 19. [2009. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 13.)
  10. [1] Archiválva 2010. szeptember 24-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  11. Tom Nook - Top 20 Animal Crossing characters. UGO.com, 2008. december 9. [2011. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 13.)
  12. Better game characters by design: a psychological approach, 239. o. (2006) 
  13. The 25 best new characters of the decade. GamesRadar. [2011. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 13.)
  14. GamesRadar Staff: 100 best villains in video games. GamesRadar, 2013. május 17. [2013. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 21.)
  15. 49. Tom Nook — The 50 Coolest Video Game Villains of All Time. Complex, 2012. november 1. [2013. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 25.)