Tom Araya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tom Araya
Életrajzi adatok
ÁlnévTom Araya
Született1961. június 6. (62 éves)
Viña del Mar
Iskolái
  • Bell High School
  • South Gate High School
Pályafutás
Műfajokthrash metal
Hangszer
Hangtenor
Tevékenység
IPI-névazonosító00336710278
A Wikimédia Commons tartalmaz Tom Araya témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tomás Enrique „Tom” Araya Díaz (Viña del Mar, Chile, 1961. június 6. –) amerikai zenész, a Slayer nevű thrash metal együttes énekes-basszusgitárosa. A Hit Parader magazin 100-as listájának 58. helyén áll mint minden idők 100 legjobb metálénekese.

Élete[szerkesztés]

Tom Araya Chilében született, 5 éves korában költöztek az Amerikai Egyesült Államokba, Maywoodba (Kalifornia). Bátyja, Cisco hatására kezdett gitározni, idősebbik bátyjának, Johnnynak – aki a Slayerben roadkodik – a mai napig aktív melankolikus death metal bandája van.

1981-ben Kerry King megkörnyékezte, így lett tagja a Slayernek.

Gyakorló katolikus.[1] Amikor egy interjúban felvetették, hogy a vallása és a Slayer nézetei között némi ellentmondás áll fenn, azt válaszolta, hogy "Nem okoz zavart az, hogy hiszek és ahogy érzek... Azok az emberek, akik hitét megrázza egy képregény, egy könyv vagy egy Slayer dal, nem lehetnek jó formában"[2] Amikor a Slayer sátánista megítéléséről van szó, csak annyit mond: "Ja, az az egyik legnagyobb félreértés velünk kapcsolatban, de ehhez hozzátenném, hogy mindannyian normálisak vagyunk." Amikor Kerry King egy jó dalt ír, Araya félreteszi a hitét, mint mondja "Én nem az az ember vagyunk, aki ilyenkor elmegy, mert 'Ez ellentmond a vallásomnak, úgyhogy totál gáz'. Inkább azt mondom, 'Ez egy jó cucc, ettől be fognak hugyozni'"[2]

Megnősült, két gyermek édesapja: Ariel Asa Araya (1996. május 11.) és ifjabb Tomas Enrique Araya (1999. június 14.). Feleségével, Sandrával és gyermekeivel a Texas állambeli Buffalóban élnek egy ranchen.[3]

Egyebek[szerkesztés]

Számos dalt írt a Slayer albumaira, emellett érdeklődése a sorozatgyilkosok iránt ihletként szolgált több dalhoz is, többek között a 213-hoz, amely Jeffrey Dahmerről szól, és a Dead Skin Maskhez, amely Ed Geinről.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. TOM ARAYA: SLAYER's Lyrics Are 'Just Words And They'll Never Interfere With What I Believe'”, BLABBERMOUTH.NET, 2006. július 9. (Hozzáférés: 2018. április 17.) (amerikai angol nyelvű) 
  2. a b Feniak, Jenny: Slayer likes bad-boy image. Jam.com. [2012. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. január 26.)
  3. Nailen, Dan. „A feel-good, family side to Slayer's heavy-metal assault”, The Salt Lake Tribune , 2007. január 26. (Hozzáférés: 2007. január 28.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tom Araya című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.