Ugrás a tartalomhoz

Tizenhat online tonna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tizenhat online tonna
South Park
22. évad, 9. epizód
Eredeti címUnfulfilled
ÍróTrey Parker
RendezőTrey Parker
Gyártási szám2209
Első sugárzás2018. december 5.
Első sugárzás Magyarországon2018. december 28.
Kronológia
ElőzőBuddha Doboz
KövetkezőBicajparádé
A South Park epizódjainak listája

A Tizenhat online tonna (Unfulfilled) a South Park című rajzfilmsorozat 296. része (a 22. évad 9. epizódja). Elsőként 2018. december 5-én sugározták az Amerika Egyesült Államokban a Comedy Centralon, míg hazánkban ugyancsak a Comedy Central mutatta be 2018. december 28-án.

Az epizód egy kétrészes évadzáró[1], amelynek cselekménye arról szól, hogy az Amazon egy új raktárat nyit South Parkban (utalva ezzel arra a 2018-ban zajlott versenyre, melynek során amerikai városok versengtek ezért a címért[2]), ahol a munkakörülmények kifogásolhatóak. A marxista közgazdaságtan toposzaival is dolgozó epizódban felbukkan az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos is, akit az eredeti Star Trek-sorozat pilot epizódjának talosziaihoz hasonló lényként ábrázolnak[3].

Cselekmény

[szerkesztés]

Butters alig várja már a város közelgő bicajparádéját, mert úgy érzi, ő fogja megnyerni az első díjat: ötven dollárt. Meg is veszi az ahhoz szükséges tartozékokat, de az apja, Stephen, aki nemrég kezdett el dolgozni az Amazon legújabb raktárában, idegeskedik amiatt, hogy a családjuk egyre mélyebben süllyed az adósságokban. Ha ez nem lenne elég, városszerte rengeteg üzlet bezárt, mert az emberek mindent inkább online rendelnek meg. A bicajparádé nem igazán hozza lázba a fiúkat, de amikor meglátják, hogy Butters megszégyenül Larry Zewiski full extrás biciklije előtt, érdekelni kezdi őket a dolog - szeretnének ugyanis végre valamit újra közösen csinálni, mint régen.

A raktárban baleset történik: Stephen munkatársát, Josh Cartert elkapja a gép és becsomagolja egy dobozba. Az Amazon közleményt ad ki arról, hogy a balesetet emberi hiba okozta, ami felháborítja a dolgozókat és sztrájkolni kezdenek. Stephen ellenzi ezt, mert ő most pénzt akar keresni a fiának a bicajparádéra, de véleményével egyedül marad. Másnap Cartman hiába várja az Amazon-csomag megérkezését, mert a több tiszteletet és pénzt követelő dolgozók sztrájkolnak. Egyikük Josh Carter, aki még mindig be van csomagolva a dobozba, ugyanis mivel összepréselődtek a szervei, ha kinyílna a doboz, "kifolyna és meghalna" - ő a tévének is nyilatkozik, marxista szóhasználattal. Ezalatt Jeff Bezos elmegy a polgármesterhez, ahol számonkéri őt az egyezségük miatt, hogy a város tökéletes helyszín lesz. Mivel most egész Colorado államban késlekednek a szállítások és emiatt csökken a cég jó hírneve is, Bezos megfenyegeti a polgármestert: ha nem éri el, hogy minden zökkenőmentesen menjen tovább, akkor meg fogja vonni a Prime-tagságát. Az Amazon egyébként is elkezdi azzal bünteni a sztrájkolókat, hogy megvonja a Prime-tagságukat, ami miatt Stephen elkezd meghasonulni, mert egyszerre kell kiállnia a családjáért és a munkatársaiért. Bezos és a polgármester ezt is végignézik az Amazon Alexába beépített kémkamerán keresztül, és elégedettek, mert Stephen végül úgy dönt, bemegy dolgozni.

Mivel a fiúk nem kapják meg a rendeléseiket, elhatározzák, hogy elmennek a plázába vásárolni, ami teljesen leromlott és kihalt, és az ott dolgozókat zombiszerűen ábrázolják, akik nem tudnak versenyezni választék terén az online áruházakkal. Stan felveszi a kapcsolatot Bezossal és közli vele, hogy a pláza dolgozói talán be tudnának ugrani a sztrájkolók helyett, és ezt el tudjá intézni - feltéve ha azonnal megkapják a rendelt holmijaikat. Bezos beleegyezik ebbe, és amikor Josh Carter megtudja ezt, elhatározza, hogy forradalomba vezeti a dolgozókat.

Forráshivatkozások

[szerkesztés]
  1. Schedeen, Jesse: South Park Season 22, Episode 9: "Unfulfilled" Review (angol nyelven). IGN, 2018. december 6. (Hozzáférés: 2024. június 17.)
  2. Hamilton, Isobel Asher: Jeff Bezos was ridiculed by 'South Park' and portrayed as a giant-brained, telepathic supervillain (amerikai angol nyelven). Business Insider. (Hozzáférés: 2024. június 17.)
  3. Placido, Dani Di: 'South Park' Review: 'Unfulfilled' Attacks Amazon With Razor-Sharp Satire (angol nyelven). Forbes. (Hozzáférés: 2024. június 17.)