Ugrás a tartalomhoz

Gyerekhullák (South Park)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyerekhullák
South Park
22. évad, 1. epizód
Eredeti címDead Kids
ÍróTrey Parker
RendezőTrey Parker
Gyártási szám2201
Első sugárzás2018. szeptember 26.
Első sugárzás Magyarországon2018. október 30.
Kronológia
ElőzőRohadt paradicsom
KövetkezőA kisfiú és a pap
A South Park epizódjainak listája

A Gyerekhullák (Dead Kids) a South Park című amerikai animációs sorozat 288. része (a 22. évad 1. epizódja). Elsőként 2018. szeptember 26-án sugározták az Egyesült Államokban a Comedy Central műsorán[1]. Magyarországon szinkronosan 2018. október 30-án szintén a Comedy Central mutatta be.

Az epizód az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá váló iskolai lövöldözésekkel foglalkozik[2], valamint a nem sokkal korábban bemutatott, "Fekete Párduc" című film kulturális jelentőségét figurázza ki[3].

Cselekmény[szerkesztés]

Iskolai lövöldözés történik az általános iskolában, amiben meghal egy diák. Csakhogy amikor a kommandósok betörnek az osztályterembe, hogy biztosítsák a területet, a tanárnő és a diákok is úgy tesznek, mintha mi sem történt volna, mert éppen egy matematikadolgozatot értékelnek ki. Cartman dühös, mert az összes válaszát Tokenről másolta le, és ennek ellenére is megbukott. A fejébe veszi, hogy Token ezt szándékosan csinálta és direkt jelölt meg rossz válaszokat. Még az indokát is megtalálja ennek: ő úgy gondolja, hogy a Fekete Párduc rossz film, a feketék szerint azonban kulturális jelentősége van. Hiába állítja Token, hogy nem látta a filmet, ez nem nyugtatja meg Cartmant, aki mindenáron igazolni akarja a gyanúját, és folyamatosan azt állítja, hogy ő sem mondott sosem rosszat a filmről. A folyamatos tagadások ellenére Cartman végül arra jut, hogy Token látta a filmet, csak nem tetszett neki. Miután mindketten megúsznak egy iskolai lövöldözést, Token megengedi Cartmannek, hogy lemásolhassa a következő dolgozatnál a megoldásait. Cartman ezalatt azon töri a fejét, vajon hány fekete fél még bevallani, hogy nem tetszett neki a Fekete Párduc - úgy véli, Token eltussolja az ügyüket, ezért inkább összegyűri a dolgozatát és vállalja az egyest, ha ő lehet az egyetlen reményük.

Ezalatt Sharon, Stan anyja, rettentően aggódik nemcsak a fia épsége miatt, hanem amiatt is, hogy a lövöldözések iránt mindenki érzéketlen. Még a férje, Randy is, aki szerint az egész viselkedés a menstruációs ciklusa miatt van. Mikor elpanaszolja a többieknek a bánatát, Stephen azt mondja neki, hogy lehet, hogy ez már a klimax miatt van. Randy úgy dönt, hogy segít Sharonnak, ezért egy romantikus meglepetés-szerenádot szervez neki, amin minden ismerősük ott van. Sharon dühösen közli mindenkivel, hogy nem klimaxol, és dühíti, hogy mindenki tökéletesen érzéketlen a lövöldözésekre. Később bocsánatot kér Randytől, és azt mondja neki, hogy túl sok a fájdalom és a szenvedés mostanában, amiket nagyon a szívére vesz és talán túlreagálja ezeket, aminek lehetnek a hormonok az okai. Amikor ezután felhívják telefonon és közlik vele, hogy Stant meglőtték, csak annyit mond már rá, hogy ez nem a világvége.

A stábilsta alatt a #cancelsouthpark felirat látható, ami egy visszatérő geg az egész évad során.

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. South Park Studios (2018. szeptember 23.). „South Park Season 22 Premiere Promo Clip”.  
  2. Diaz, Johnny: ‘South Park’ takes on school shootings in 22nd season debut titled ‘Dead Kids’ (amerikai angol nyelven). Sun Sentinel, 2018. szeptember 26. (Hozzáférés: 2024. május 31.)
  3. Lincoln, Ross A.: 'South Park' Season Premiere 'Dead Kids' Is a Big Middle Finger at Apathy Over School Shootings (amerikai angol nyelven). TheWrap, 2018. szeptember 27. (Hozzáférés: 2024. május 31.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dead Kids (South Park) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.