Titanosuchus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Titanosuchus
Evolúciós időszak: Középső perm
Titanosuchus ferox
Titanosuchus ferox
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősszerűek (Synapsida)
Rend: Therapsida
Alrend: Dinocephalia
Alrendág: Titanosuchia
Család: Titanosuchidae
Nem: Titanosuchus
Owen, 1876
Szinonimák
  • Parascapanodon Boonstra, 1955
  • Scapanodon Broom, 1904
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Titanosuchus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Titanosuchus témájú kategóriát.

A Titanosuchus az emlősszerűek (Synapsida) osztályának Therapsida rendjébe, ezen belül a Titanosuchidae családjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Titanosuchus (magyarul: „förtelmes Titán krokodil”), egy dinocephalia therapsida volt, nem pedig egy krokodil. Az állat a középső permben élt, Dél-Afrika területén. Körülbelül 250 centiméter hosszú volt. A Titanosuchust rokonságba állították a Jonkeriával és a Moschopsszal. A két utóbbi állat ugyanazon a helyen és ugyanabban az időben élt, mint a Titanosuchus, vagyis Dél-Afrikában, 265 millió évvel ezelőtt, az úgynevezett capitani korszakban. A Titanosuchus ferox ragadozó életmódot folytatott, és lehet, hogy növényevő rokonaira és más kisebb gerincesekre vadászott. Az állat fogazata éles metszőfogakból és tőrszerű szemfogakból állt. Fogai alkalmasak voltak olyan állatok harapására, mint amilyen a Moschops. A Titanosuchus ellenfele a Titanophoneus lehetett, amely szintén egy ragadozó dinocephalia, de az utóbbi a mai Oroszország területén élt, így kevés esély volt arra, hogy a két állat találkozzon. A Titanosuchust nem kell összetéveszteni a szintén hasonló az Eotitanosuchus olsonival, mert ez egy másik családba tartozik.[1][2][3]

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi fajok tartoztak:

  • Titanosuchus cloetei
  • Titanosuchus ferox

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://palaeos.com/vertebrates/therapsida/tapinocephalia.html
  2. szerk.: Palmer, D.: The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions, 189. o. (1999). ISBN 1-84028-152-9 
  3. Boonstra, L. D., 1969, The fauna of the Tapinocephalus zone (Beaufort beds of the Karoo): Annals of the South African Museum, v. 56, part 1, p. 1-73.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Titanosuchus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.