Tisza Cipő Zrt.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tisza Cipőgyár szócikkből átirányítva)
Tisza Cipő Zrt.
TípusZrt.
Alapítva1942 (Cikta Rt.)
1949 (Tisza Cipőgyár N. V.)
Székhely5435 Martfű, Gesztenye sor 1.
Termékeksportcipők, utcai cipők, munkacipők, sportruházat

Magyar cégjegyzékszám16-10-001335
SablonWikidataSegítség

A Tisza Cipőgyár könnyűipari vállalat Magyarországon. Székhelye Martfűn található. 1942-ben kezdte meg a működését. 1949-ben államosították. A rendszerváltás után részvénytársasággá alakult Tisza Cipő Zrt. néven, amely kezdetben állami tulajdonban volt, majd 2007-ben privatizálták. A cipőgyártó tevékenységet a részvénytársaság Tisza Cipőgyártó Kft. leányvállalata vitte tovább.

1971-ben vezették be a gyár cipőmárkáját, a Tisza márkanevet. Az ehhez kapcsolódó védjegyoltalmak egy része 2000-ben lejárt, a védjegyeket a Vidák László tulajdonában álló Clash Kft. vásárolta meg, amely felélesztette a cipőmárkát.[1] A Tisza cipők kezdetben Martfűn készültek, majd később más üzemekbe került át a gyártás, amely kiegészült ruházati termékek és egyéb kiegészítők gyártásával és forgalmazásával.

Az egykori Tisza Cipőgyár területén napjainkban a Tisza Ipari Park található, ahol számos kisebb, főként cipőgyártással foglalkozó cég működik, beleértve a Tisza Cipőgyártó Kft.-t is.

Története[szerkesztés]

Jan Antonín Baťa az 1930-as években kívánt cipőgyárat létesíteni valahol Magyarországon. A helyszínt illetően a választása Martfűre esett, ahol vízi, közúti és vasúti csomópont található. A gyár akkor Tiszaföldvárhoz tartozó területét 1939-ben vásárolta meg. 1941. december 16-án jegyezték be a vállalatot CIKTA Rt. (Cipőgyártási és Kereskedelmi Részvénytársaság) néven. Az építkezés 1942 tavaszán fejeződött be, majd nyáron elindult a termelés. A második világháború éveiben sok változás történt a vezetésben, de ezek nem befolyásolták a termelést. A háború során a gyárnak nagy veszteségei voltak, a következő években gumitalpú cipők helyett fatalpúakat állítottak elő. 1949 augusztusában az államosított Cikta Rt.-t Tisza Cipőgyár Nemzeti Vállalatra nevezték át.[2]

Az 195060-as években a gyár főleg a magyarországi kereslet kielégítésére termelt, export csak a szocialista országokba történt. Nagy mennyiségben gyártottak bakancsokat a Honvédelmi és a Belügyminisztériumnak, illetve a Munkásőrségnek. 1970 decemberében a Tisza Cipőgyár beadta az új logója engedélyezési kérelmét, amelyet 1971 első hónapjaiban hagytak jóvá.[forrás?]

Ezt követően kezdték készíteni azokat a cipőket, melyek sok fiatal kedvenc viseletévé váltak. A sporttermékek beváltották a reményeket. 1971 májusától a németországi Adidas is a Tisza Cipőgyárral állíttatta elő a La Paz modellnevet viselő futballcipőit.

Az 1970-es évek elején új modellek jelent meg, amik közül több a mai „old school” stílusú cipők elődje volt. A gyár legrégebbi termékei a gumitalpú – vulkanizált eljárással készült – tornacipők voltak, amelyeket számos színben szállítottak az üzletekbe. A tornacipők választéka jelentősen bővült, a hagyományos félcipők mellett megjelentek a magasszárúak is. Készítettek még különleges, bizonyos sportágakhoz szükséges vászon-, illetve bőrcipőket is.

Az 1970-es években a Tisza Cipőgyár volt Magyarország legnagyobb ilyen gyára.[forrás?] A termelés része volt a gumitalpak előállítása, melyeket több gyárnak is beszállítottak. Évente mintegy 10 200 000 pár lábbelit állítottak elő, ebből mintegy 3 000 000 pár torna- és sportcipő volt. A gyár a minőség tanúsítására 1974 júliusában „Kiváló áru” jelzést kapott, az 1976-os Budapesti Nemzetközi Vásáron pedig a szabadidőcipői nagydíjban részesültek.

1976-tól kezdve egy többéves szerződés keretében szállítottak sportcipőket az Adidas részére, és az Egyesült Királyságban is megjelentek a termékeik. Megállapodás született az első amerikai exportra is, miközben évi kétmillió pár cipőt szállítottak a szocialista országok piacaira.

A rendszerváltás után a cipőimport igencsak megerősödött, és a gyárnak új versenytársai jelentek meg a piacon. A tornacipők gyártása a 90-es évek közepéig folytatódott, ekkor álltak át az utcai lábbelik előállítására.

A Tisza sportcipők 2003 nyarán jelentek meg ismét, a régi, megszokott modellek mellett sok új is.

Privatizáció és márkanévvita[szerkesztés]

A Tisza cipőmárka és a gyár napjainkban[szerkesztés]

A Tisza cipőgyár egyedülálló módon kivonult a hagyományos cipőboltokból, és a termékeit csak a saját szaküzleteiben forgalmazza. 2018-ban országszerte hat üzletet[3] tartottak fenn (szemben a 2007-es kilenccel): kettőt a fővárosban, egyet-egyet Győrben, Pécsett, Szegeden és Siófokon.

A Tisza a 20062007-es szezonban ünnepelte a 35 éves jubileumát, és ennek tiszteletére készítette el a Klasszik modellt az akkor kapható másik kilenc (Camping, Comfort, Comfort De Lux, Compakt, Dorko, Mamusz, Tennis, Tengo) mellé.

A Tisza gyár ruházati termékekkel és kiegészítőkkel is megjelent a piacon. Az előbbiek elsősorban retró ruhákból állnak, míg az utóbbiak főleg zoknik, sapkák, sálak és táskák kínálatából. Ezekre a visszafogott elegancia és a rangos márkajelzés a jellemző.

2014-ben létrejött a Tisza almárkája, a Tisza Budapest.[forrás?]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.facebook.com/zsiborasgergo:+A Tisza márka sorsa volt a kérdés, most zárult le a 10 éves per (magyar nyelven). Forbes.hu, 2021. május 13. [2023. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 25.)
  2. Archivált másolat. [2014. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 25.)
  3. http://www.tiszacipo.hu/uzleteink/

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]