Tisza Cipő Zrt.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tisza (cipő) szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Tisza Cipő Zrt.
Típus Zrt.
Alapítva 1942 (Cikta Rt.)
1949 (Tisza Cipőgyár N.V.)
Székhely Martfű
Termékek sportcipők, utcai cipők, munkacipők

Magyar cégjegyzékszám 16-10-001335
A Tisza Cipő Zrt. weboldala

A Tisza Magyarország egyik legismertebb cipő- és kelmemárkája. Napjainkra a Tisza az old school-vonalat képviselő, meghatározó szereplővé nőtte ki magát. A gyár termékei nemcsak a magyar vásárlók körében népszerűek, hanem külföldön is.

Története[szerkesztés]

Thomas Bata az 1930-as években kívánt cipőgyárat létesíteni valahol Magyarországon. A helyszínt illetően a választása Martfűre esett, ahol a vízi, közúti és vasúti csomópont található. A gyár területét 1939-ben vásárolta meg. A vállalat elődje Cikta Rt. néven kezdte a termelést 1942-ben. A második világháború éveiben sok változás történt a vezetésben, melyek a termelést nem befolyásolták. A háborút követően a gyárnak nagy veszteségei voltak, gumitalpú cipők helyett fatalpú cipőket gyártottak. 1949 augusztusában az államosított Cikta Rt.-t Tisza Cipőgyár Nemzeti Vállalatra nevezték át.[1]

Az 1950-60-as években a gyár főleg a magyarországi kereslet kielégítésére termelt, export csak a szocialista országokba történt. Nagy mennyiségben gyártottak bakancsokat a Honvédelmi és a Belügyminisztériumnak, illetve a Munkásőrségnek. 1970 decemberében a Tisza Cipőgyár beadta új logójának engedélyezési kérelmét, melyet 1971 első hónapjaiban hagytak jóvá.[forrás?]

Ezt követően kezdődött meg a gyártása, mely sok fiatal kedvenc cipőjévé vált. A Tisza Cipőgyár sportcipő vonala meghozta a hozzá fűzött reményeket. 1971 májusától a németországi Adidas is a Tisza Cipőgyárral állíttatta elő a La Paz modellnévre hallgató futballcipőit.

Az 1970-es évek elején több új modell jelenik meg, ezek közül több a mai „old school” stílusú cipők elődje volt. A gyár legrégebbi termékei a gumitalpú – vulkanizált eljárással készült – tornacipők voltak, melyeket számos színben szállítottak az üzletekbe. A tornacipők választéka jelentősen bővült, a hagyományos félcipők mellett megjelentek a magas szárú cipők is. Készítettek még különleges, bizonyos sportágakhoz szükséges vászon illetve bőrcipőket is.

Az 1970-es években a Tisza Cipőgyár volt Magyarország legnagyobb cipőgyára.[forrás?] A gyártás része volt a gumitalpak előállítása is, melyeket több gyárnak is beszállítottak. Évente mintegy 10 200 000 pár lábbelit állítottak elő, melyből mintegy 3 000 000 pár torna- és sportcipő volt. A minőség tanúsítására 1974 júliusában „Kiváló áru” minősítést kapott. Az 1976-os Budapesti Nemzetközi Vásáron a Tisza Cipőgyár szabadidőcipői vásári nagydíjban részesültek.

1976-tól kezdve egy több éves szerződés keretében szállít sportcipőket az Adidas részére, és az Egyesült Királyságban is megjelentek a gyár termékei. Megállapodás született az első amerikai cipőexportra is. Évi kétmillió pár cipőt szállítottak a szocialista országok piacaira is.

A rendszerváltás után a cipőimport igencsak megerősödött, és a gyárnak új versenytársai jelentek meg a piacon. A tornacipők gyártása a 90-es évek közepéig folytatódott, ekkor állt át a gyár az utcai lábbelik előállítására.

2003 nyarán jelentek meg ismét a Tisza sportcipők, és a régi, megszokott modellek mellett sok új modell is megjelent.

A Tisza napjainkban[szerkesztés]

A Tisza cipőgyár példátlan módon kivonult a hagyományos cipőboltokból, és termékeit csak saját szaküzleteiben forgalmazza. 2014-ben országszerte hét üzletet[2] tartottak fenn (szemben a 2007-es kilenccel), kettőt a fővárosban, egyet-egyet Debrecenben, Győrben Pécsett, Szegeden és Szombathelyen. A Tisza a 20062007-es szezonban ünnepli 35 éves jubileumát, és ennek tiszteletére készítette el a Klasszik modellt, a jelenleg kapható másik kilenc modell (Camping, Comfort, Comfort De Lux, Compakt, Dorko, Mamusz, Tennis, Tengo) mellé.

A Tisza gyár újabban ruházati termékekkel és kiegészítőkkel is megjelent a piacon. Ruházati termékei elsősorban retró ruhákból állnak. Kiegészítőkkel főleg zoknik, sapkák, sálak és táskák formájában jelentkeztek, melyekre a visszafogott elegancia és a rangos márkajelzés a jellemző.

2014-ben létrejön a Tisza almárkája a Tisza Budapest.[3][forrás?]

Források, jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]