Till Eulenspiegel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Till Eulenspiegel képe a mű 1515-ös kiadásából

Till Eulenspiegel, névváltozatai: Dyl, Thyl, Thyle Ulenspiegel; alnémet: Ulenspegel; népi hős, a német Naszreddin Hodzsa. A nép ajkán élő történeteket először 1450 körül gyűjthették össze. Az első két kiadás elveszett: ezek 1478 körül, és 1483 körül jelentek meg Lübeckben; az első 46, a második 89 történettel. A kettő közötti gyűjtést és átdolgozást egy Benedek rendi szerzetes végezte.

A legrégibb fennmaradt kiadás az 1510-es strassburgi kiadás, aminek címe „Ein kurtzweilig lesen von Dyl Ulenspiegel…” (német nyelven: Rövid olvasmány Till Eulenspiegelről…). Ez a második kiadáshoz képest még öt történetet tartalmaz felnémet átdolgozásban. Ennek szerzője Hermann (Hermen) Bote braunschweigi városi írnok, aki tartós népszerűséget szerzett a tréfacsináló szegénylegény, Till Eulenspiegel kalandjainak írásba foglalásával . A mű a történeteket egységes szerkezetbe foglalja, és főhősének egész életére kiterjednek. A történeteket kifejező, népies nyelven beszéli el.

Till Eulenspiegel a 14. század első felében élt. Paraszti családból származott. Kneitlingenben született, és feltehetően Mölln bei Lübeckben halt meg. Két jelképét neve is őrzi, a baglyot (Eulen) és a tükröt (Spiegel). A társadalmat a szegény néprétegek oldaláról kritizálja. Csínyeivel megcélozza az összes társadalmi réteget. Tréfás, szellemes, sőt nem egyszer trágár is.

A népkönyv ismert és elterjedt volt a német nyelvterületen. Sok német író és költő felhasználta műveiben. Nevezetesebb átdolgozásai és felhasználásai:

Till Eulenspiegel (Mölln)

A 16. században több nyelvre is lefordították, így hollandra, franciára, dánra, angolra és latinra is. A lengyel kiadás a 17. században jelent meg.

Világirodalmi jelentőségűvé igazán csak Charles de Coster „La Légende de Thyle Ulenspiegel et de Lamme Goedzak” című regénye tette, amiben Eulenspiegelt a németalföldiek és a spanyolok harcának idejébe helyezte. A regény 1878-ban jelent meg. Charles de Coster regényét Magyarra először Bálint Lajos és Dr. Éber László fordította, és a Révai Testvérek adták ki Thyl Ulenspiegel címmel a 20. század első felében. A második kiadás Szabó Lőrinc és Illyés Gyula fordítását tartalmazta, és az Európa Könyvkiadó adta ki 1957-ben. Harmadszorra 1964-ben, Till Eulenspiegel kópéságai címmel adták ki Lengyel Balázs fordításában.

Zenei feldolgozások is születtek:

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Világirodalmi lexikon II. (Cam–E). Főszerk. Király István. Budapest: Akadémiai. 1972. 1296. o.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kiadás Év Oldal Fordította

  • Révai  ? 564 Bálint Lajos, Dr. Éber László
  • Európa Könyvkiadó, 1957 506 Illyés Gyula, Szabó Lőrinc
  • Európa Könyvkiadó, 1962 572 Illyés Gyula, Szabó Lőrinc
  • Móra Kiadó, 1964 30 Till Eulenspiegel kópéságai : tréfás mesék [átd. Lengyel Balázs] ; [ill. Baska József]
  • Európa Könyvkiadó, 1977 442 Illyés Gyula, Szabó Lőrinc
  • Szépirodalmi Könyvkiadó, 1981 726 Illyés Gyula, Szabó Lőrinc
  • Európa Könyvkiadó, 1985 658 Illyés Gyula, Szabó Lőrinc
  • Kriterion, 1990 532 Illyés Gyula, Szabó Lőrinc

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Till Eulenspiegel témájú médiaállományokat.