Thomas Walsingham

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Thomas Walsingham
Életrajzi adatok
Születettnem ismert
Walsingham
Elhunyt1422
Norfolk
Ismeretes mint történetíró
Nemzetiség angol
Pályafutása
Szakterület történettudomány
Jelentős munkái Chronicon Angliæ

Thomas Walsingham (Walsingham, ? – Norfolk, 1422 körül) latin nyelven író középkori angol krónikás. Hasonlóan Matthew Parishez, ő is a St Albans kolostorban működött, mely kolostor híres volt történetíróiról. Fő műve a Chronicon Angliæ, mely elsőrangú forrás II. Richárd, IV. Henrik és V. Henrik uralmának eseményeihez, illetve Wat Tyler és John Wycliffe működéséhez.

Élete és működése[szerkesztés]

Neve alapján ítélve, valószínűleg Norfolk tartományban született. Művének utalásából az derül ki, hogy fiatalon lépett be a bencésekhez St Albansban. A bencések szoros kapcsolatot ápoltak Oxforddal, ahol elsősorban a Gloucester College-t látogatták – valószínű, hogy Wasingham is itt tanult. 1394 és 96 között a Wymondham Abbey priorja volt. Ezeket leszámítva egész életét a st. Albans kolostorban töltötte, ahol a scriptorium, azaz az írócsarnok felügyeletét látta el. Emellett a precentor tisztét is ellátta, azaz az énekeseket is felügyelte.

1388-ra készítette el Chronica Majora nevű krónika-kompilációját. Miután visszatért a Wymondham apátságból, 1419. körül készítette el az Ypodigma Neustriæ (A normandiai események bemutatása) című művét, melyet V. Henrik angol királynak ajánlott. Historia Anglicana című művében 1422-ig vezeti el az események fonalát. Ezt követően semmi bizonyosat nem lehet róla tudni.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Thomas Walsingham című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Magyar nyelvű forrás[szerkesztés]

  • Szántó Konrád: A katolikus egyház története. Budapest: Ecclesia. 1987. ISBN 9633634814  
  • Klaniczay Gábor (szerk.): Európa ezer éve: a középkor I-II. Budapest: Osiris. 2005. ISBN 9633898196  
  • Krónikások – krónikák I-II. (I.: Róma utódai, V-X. század, II.: Az új évezredben, XI-XIII. század), Gondolat Kiadó, Budapest, 1960, 397 p

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]