The Voice (amerikai televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Voice
(The Voice)
Műfajénekes tehetségkutató show-műsor

AlkotóJohn de Mol
MűsorvezetőCarson Daly
Alison Haislip
Christina Milian
ZsűriChristina Aguilera
CeeLo Green
Adam Levine
Blake Shelton
Shakira
Usher
Gwen Stefani
Pharrell Williams
Miley Cyrus
Alicia Keys
Jennifer Hudson
Kelly Clarkson
John Legend
Nick Jonas
Ariana Grande
Camila Cabello
Chance the Rapper
Niall Horan
Reba McEntire
ZeneszerzőMartijn Schimmer

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok24
Epizódok568
Gyártás
Vezető producerJohn de Mol
Mark Burnett
Audrey Morrissey
Stijn Bakkers
Marc Jansen
Jay Bienstock
Lee Metzger
ProducerAshley Baumann
Amanda Borden
Carson Daly
Keith Dinielli
May Johnson
Bart Kimball
Michael Matsumoto
David Offenheiser
Dan Paschen
Kyley Tucker
Teddy Valenti
Forgatási helyszínUniversal Studios Hollywood
Universal City, California
Részenkénti játékidő44-104 perc
GyártóMark Burnett Productions (2011–2012)
One Three Media (2012–2014)
United Artists Media Group (2014–2016)
Talpa Media (2014–2019)
Warner Horizon Unscripted Television (2016–present)
MGM Television (2016–present)
ITV America (2020–present)
ForgalmazóWarner Bros. Television
Sugárzás
Eredeti adóNBC
Eredeti sugárzás kezdete2011. április 16.
Státuszszünetelő
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz The Voice témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Voice amerikai énekes tehetségkutató-showműsor, amelyet az NBC sugároz. A premier a tavaszi televíziós szezonban volt, 2011. április 26-án. Az eredeti The Voice of Holland alapján készült és 23 évadot sugároztak belőle eddig. Az énekeseknek legalább tizenhárom évesnek kell lenniük a versenyen.

A nyertest a nézők telefonos, internetes vagy SMS szavazatai határozzák meg. A nyeremény 100 000 amerikai dollár és egy lemezszerződés a Universal Music Grouppal . A huszonhárom évad nyertesei: Javier Colon, Jermaine Paul, Cassadee Pope, Danielle Bradbery, Tessanne Chin, Josh Kaufman, Craig Wayne Boyd, Sawyer Fredericks, Jordan Smith, Alisan Porter, Sundance Head, Chlo Chris Blue Kohanski, Brynn Cartelli, Chevel Shepherd, Maelyn Jarmon, Jake Hoot, Todd Tilghman, Carter Rubin, Cam Anthony, Girl Named Tom, Bryce Leatherwood és Gina Miles . Azok a nevezetes versenyzők, akik nem nyertek, de később sikereket értek el a Billboard listán, többek között Morgan Wallen, Melanie Martinez, Libianca, Christina Grimmie, Loren Allred, Nicolle Galyon, Koryn Hawthorne és Fousheé .

Koncepció[szerkesztés]

A holland The Voice of Holland című műsor adaptációjaként az NBC 2010 decemberében The Voice of America néven jelentette be a műsort; a nevét hamarosan The Voice- ra rövidítették, mivel a korábbi nevet egy népszerű amerikai hír- és rádióadóval társították. Nevezetesen, a sorozat amerikai verzió az egyetlen a franchise-ban, amelyen nem szerepel az ország neve.[1] A győztes minden évadban 100 000 dollárt és egy lemezszerződést kap a Universal Republic Records kiadóval (1. és 2. évad) vagy később a Universal Music Grouppal (3. évadtól napjainkig).

A műsor folyamata[szerkesztés]

Minden szezon a „vak meghallgatásokkal” kezdődik, ahol a coach-ok énekesekből álló csapatot alkotnak, akiket a szezon hátralévő részében mentorálnak. A énekesek száma szezononként változik, 8 és 16 énekes között. A produkció előadása során az coach-ok székei a nézők felé néznek, de ha valamelyiküknek megtetszik az adott énekes, megnyomja a gombot és megfordul. A továbbjutáshoz egy coch is elég. Az előadás végén a versenyző vagy ahhoz a coach-hoz kerül, aki megfordult, vagy ha többen fordulnak meg a versenyző választja ki hogy kihez szeretne kerülni.[2] A 14. szezonban bevezették a "Block"-ot, amely lehetővé teszi, hogy az egyik coach megakadályozza a másik coach-ot abban, hogy a versenyző őt válassza.

A „csatakörben” minden coach két énekest párosít, hogy együtt teljesítsenek, majd kiválasztja azt az egyet, aki jobb volt. Minden coach-ot különböző híresség-tanácsadók segítik szezononként. A harmadik évadban bevezették a "lopásokat", lehetővé téve minden coach-nak, hogy megmentsen egy olyan énekest, akiket a másik kiejtett a párbaj során. A 14. évadtól kezdve a „mentések” is hozzáadásra kerültek, ami lehetővé teszi az coach számára, hogy megakadályozza, hogy valaki, aki a csapatából elvesztette a párbajt, hazamenjen.

Coach-ok és műsorvezetők[szerkesztés]

Coach-ok[szerkesztés]

CeeLo Green (Gnarls Barkley) és Adam Levine ( Maroon 5) lettek az első bejelentett coach-ok 2011 februárjában,[3] őket Christina Aguilera és Blake Shelton követték márciusban.[4] Aguilera és Green nem tért vissza a negyedik évadra, helyettük Shakira és Usher érkezett.[5] Aguilera és Green ezután visszatért az ötödik évadban, míg Shakira és Usher a hatodik évadra.[6] 2014 februárjában Ellen DeGeneresnek adott interjújában Green elárulta, hogy nem tér vissza a The Voice- hoz.[7] 2014. március 31-én bejelentették, hogy Pharrell Williams lesz Green helyettese.[8] 2014. április 19-én bejelentették, hogy a No Doubt játékosa , Gwen Stefani váltja Aguilerát a hetedik évadban terhessége miatt. 2014. május 20-án Shakira és Usher megerősítették, hogy a hatodik évad után inkább a zenéjükre fognak koncentrálni.[9][10] 2016. március 25-én Miley Cyrus megerősítette, hogy a tizedik évadban betöltött kulcsfontosságú tanácsadói szerepét követően edzőként ismét csatlakozik a sorozathoz a tizenegyedik szezonban. Ugyanezen a napon Alicia Keys is bejelentette, hogy a tizenegyedik szezonban coachként csatlakozik a sorozathoz.[11] 2016. október 18-án bejelentették, hogy Stefani a sorozat tizenkettedik szezonban ismét csatlakozik az coachok-hoz Keys, Levine és Shelton visszatérő; azt is megerősítették, hogy Cyrus a tizenharmadik évadra visszatér.[12]

2017. április 27-én a TV Insider által közzétett interjúban Keys megerősítette, hogy a tizenkettedik évad lesz az utolsó számára. Azt mondta: "Ki tudja, mit hoz a jövő, de tudom, hogy ez az utolsó szezonom." [13] 2017. május 10-én az NBC bejelentette, hogy Jennifer Hudson csatlakozik az coach-ok sorához a sorozat tizenharmadik évadában Cyrus, Levine és Shelton mellett.[14] 2017. május 11-én bejelentették, hogy Kelly Clarkson coach lesz a 2018-as tizennegyedik évadban [15] 2017. október 18-án az NBC bejelentette, hogy Alicia Keys a 14. évadban visszatér a sorozathoz.[16] 2018. május 10-én bejelentették, hogy Hudson visszatér a sorozat tizenötödik évadjára, miután egy évados szünettel csatlakozott Clarksonhoz, Levine-hez és Sheltonhoz. Kelsea Ballerini is csatlakozott a tizenötödik évadhoz, mint ötödik edző a verseny Comeback Stage szakaszában.[17] 2018. szeptember 13-án John Legendet bejelentették a sorozat tizenhatodik évadában coachként, a visszatérő coachok-kal, Clarksonnal, Levine-nel és Sheltonnal együtt.

2019. február 25-én bejelentették, hogy Bebe Rexha lesz a 16. szezon Comeback Stage ötödik coach-ja.[18] 2019 májusában bejelentették, hogy ugyanabból a tizenhatodik évadból mind a négy edző visszatér a sorozat tizenhetedik szezonjára. Még abban a hónapban bejelentették, hogy Levine kiszáll a sorozatból; Stefani bejelentette, hogy utódjaként visszatér az edzőkhöz.[19] 2019 októberében bejelentették, hogy Nick Jonas edzőként csatlakozik a sorozathoz a tizennyolcadik évadban, Shelton, Clarkson és Legend mellett.[20][21] 2020 júniusában bejelentették, hogy Stefani a tizenkilencedik szezonban visszatér az edzők mellé Jonas helyére, Shelton, Clarkson és Legend mellé.[22] Ugyanezen év novemberében bejelentették, Stefani a huszadik szezon előtt ismét távozik az edzőktől, és egy visszatérő Jonas veszi át a helyét.[23] 2021 márciusában bejelentették, hogy Ariana Grande váltja Jonast a huszonegyedik szezonban a visszatérő edzők, Clarkson, Legend és Shelton mellett.[24] 2022 májusában bejelentették, hogy Stefani a huszonkettedik szezonban visszatér az edzők mellé.[25][26][27] Később megerősítették, hogy Clarkson szintén nem tér vissza a sorozatba 2022-ben, míg Camila Cabello új edzőként kerül be.[28] 2022. október 11-én megerősítették, hogy Shelton és Clarkson visszatér a 23. szezonra, valamint az új edzők , Chance the Rapper és Niall Horan . Azt is bejelentették, hogy Shelton a 23. évad után távozik a műsorból [29] 2023. május 12-én az NBC bejelentette, hogy a sorozat ugyanannak az évnek őszén visszatér a 24. évadra.[30] Másnap bejelentették, hogy Reba McEntire csatlakozik a testülethez Horan, Legend és Stefani melleé.[31] 2023. június 21-én az NBC bejelentette, hogy a sorozat visszatér a 25. évadra, amely 2024 tavaszán jelenik meg. A műsor történetében először kerül bemutatásra egy dupla szék.[32] Másnap bejelentették, hogy Dan + Shay csatlakozik a testülethez az amerikai verzió első duóedzőjeként, a visszatérő edzőkkel Legend, Chance the Rapper és McEntire.[33]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Error on call to Template:cite press release: Parameter title must be specified
  2. The Voice – All Bios – Newest. NBC. [2013. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 11.)
  3. Ng. „Cee Lo Green, Maroon 5's Adam Levine Join NBC's 'The Voice'”, The Hollywood Reporter, 2011. február 28. (Hozzáférés: 2011. április 2.) 
  4. Ng. „Blake Shelton Joins NBC's 'The Voice' as Fourth Judge”, The Hollywood Reporter, 2011. március 7. (Hozzáférés: 2011. április 2.) 
  5. Prudom. „'The Voice' Shake-Up: Find Out Who's Replacing Christina & Cee Lo Next Season”, Huffington Post, 2012. szeptember 17. 
  6. Gil Kaufmann: Christina Aguilera Returning To 'The Voice,' Cee Lo Green Near Deal. MTV News. Viacom, 2013. május 14. (Hozzáférés: 2013. május 15.)
  7. Cee Lo Green: I'm Not Returning to 'The Voice' (Video). The Hollywood Reporter, 2014. február 18.
  8. Bibel: Pharrell Williams Named Coach for Season 7 of 'The Voice'. Zap2it. [2014. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 31.)
  9. Harnick. „Are Usher and Shakira Done With The Voice? Get the Latest Scoop!”, E!Online (Hozzáférés: 2014. május 20.) 
  10. EXCLUSIVE: Shakira Opens up About Why She Wouldn't Return to the 'Voice' Again”. [2017. május 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. május 27.) 
  11. Iannucci: 'The Voice: Miley Cyrus, Alicia Keys Confirmed as Season 11 Coaches. TVLine. Penske Media Corporation, 2016. március 25. (Hozzáférés: 2016. március 25.)
  12. Andreeva: Gwen Stefani Rejoins The Voice As Coach For Season 12, Miley Cyrus Will Be Back In Season 13. Deadline Hollywood, 2016. október 18. (Hozzáférés: 2016. október 19.)
  13. Roffman: 'The Voice Coaches on Their Soaring Season 12: 'They're Killing Right Now!. TV Insider. CBS Interactive, 2017. április 27. (Hozzáférés: 2017. április 29.)
  14. Gelman: Jennifer Hudson Joins The Voice as Coach for Season 13. TVLine. Penske Media Corporation, 2017. május 10. [2017. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 10.)
  15. Holloway. „Kelly Clarkson Joins The Voice Season 14 as Coach (Exclusive)”, Variety, Penske Media Corporation, 2017. május 11.. [2017. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. május 12.) 
  16. Nylles: Alicia Keys Is Returning to The Voice for Season 14. E!Online, 2017. október 18. [2020. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 18.)
  17. Pedersen: 'The Voice: Kelly Clarkson & Jennifer Hudson Returning as Coaches for Season 15. Deadline Hollywood. Penske Media Corporation, 2018. május 10. [2021. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 10.)
  18. 'The Voice Comeback Stage' Digital Series Presented By Lay's® Returns For Season 16 With New Format And Grammy Award-Nominated Singer-Songwriter Bebe Rexha As Fifth Coach | NBCUniversal Media Village. [2019. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 25.)
  19. Schwartz: Adam Levine Exits The Voice' (angol nyelven). TVLine. Penske Media Corporation, 2019. május 24. (Hozzáférés: 2019. május 24.)
  20. Bennett: Nick Jonas Joins The Voice as Coach for Season 18 (angol nyelven). Deadline Hollywood. Penske Media Corporation, 2019. október 7. (Hozzáférés: 2019. október 8.)
  21. Otterson: Nick Jonas Joins The Voice as Season 18 Coach (angol nyelven). Variety. Penske Media Corporation, 2019. október 7. (Hozzáférés: 2019. október 8.)
  22. Ng: Gwen Stefani to Return for 'The Voice' Season 19 (angol nyelven). Entertainment Tonight, 2020. június 16. (Hozzáférés: 2020. június 16.)
  23. Swift: 'The Voice Shakeup: Gwen Stefani Out, Nick Jonas In for Season 20. TVLine. Penske Media Corporation, 2020. november 17. (Hozzáférés: 2020. november 17.)
  24. Murphy: Camila Cabello Joins 'The Voice' Season 22 as Coach (amerikai angol nyelven). Variety, 2022. május 15. (Hozzáférés: 2022. május 16.)
  25. Gwen Stefani Returns to 'The Voice': See Her Announcement with Blake Shelton and John Legend | Entertainment Tonight
  26. 'The Voice' Season 22 Coaches Revealed, Familiar Faces Return, 2022. május 13.
  27. The Voice Season 22: 3 Coaches Confirm Return, One is Missing, 2022. május 14.
  28. Camila Cabello announces she will be a coach on 'The Voice': 'See you this fall'. www.yahoo.com. (Hozzáférés: 2022. május 15.)
  29. Jean-Philippe: The Voice Season 23 Coaches Have Been Revealed—See the Brand New Lineup. NBC, 2022. október 11. (Hozzáférés: 2022. október 11.)
  30. The Voice Season 24 Is Coming Fall 2023 — Here's What to Know. www.yahoo.com. (Hozzáférés: 2023. május 12.)
  31. Bell: Reba McEntire Joins The Voice as Season 24 Coach. Variety, 2023. május 15. (Hozzáférés: 2023. május 15.)
  32. The Voice Season 25 Will Feature the First-Ever Coaching Duo (angol nyelven). NBC Insider Official Site, 2023. június 21. (Hozzáférés: 2023. június 21.)
  33. Country act Dan + Shay to join Season 25 of 'The Voice' as the show's first coaching duo (amerikai angol nyelven). USA TODAY. (Hozzáférés: 2023. június 28.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Voice (American TV series) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.