The Kill

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thirty Seconds to Mars
The Kill
kislemez az A Beautiful Lie albumról
Megjelent2006. január 24..
FormátumCD
Felvételek2004
Stílusalternatív rock, poszt-hardcore
Nyelvangol
Hossz3:51
KiadóImmortal, Virgin
SzerzőJared Leto
ProducerJosh Abraham, Thirty Seconds to Mars
Thirty Seconds to Mars-kronológia
Attack
(2005)
The Kill
(2006)
From Yesterday
(2006)
SablonWikidataSegítség

A The Kill (Bury Me) alcímmel a kislemezkiadáson és Rebirth alcímmel az Egyesült Királyságban megjelent remixkislemezen) a Thirty Seconds to Mars amerikai rockegyüttes negyedik kislemeze, második kislemezük az A Beautiful Lie albumról. 2010. május 2-án Chino Morenóval, a Deftones énekesével adták elő.

Háttér[szerkesztés]

Jared Leto így jellemezte a dal mondanivalóját: "Tényleg az önmagaddal való kapcsolatról szól. Benne van a félelmeinkkel való szembesülés és a szembesülés az igazsággal arról, hogy kik is vagyunk valójában."[1] 2007 szeptemberében megjelent a The Kill új kiadása az Egyesült Királyságban. A dal 6/4-es ütemű.

Videóklip[szerkesztés]

A videó tiszteletadás Stanley Kubrick 1980-as, Stephen King regényén alapuló filmje, a Ragyogás előtt. Néhány jelenet a filem alapszik, mint amikor Shannon Leto belép a 6277-es szobába és egy nőt talál a fürdőszobában, vagy amikor Matt Wachtert egy doppelgänger szolgálja ki a bárban. A videó egy elegáns bálteremben tetőzik, akárcsak a kép a film végén. 2 perc 7 másodpercnél egy papír látható, amire Jared Leto a következő feliratot írta újra meg újra: "Ez vagyok valójában." Ez egy újabb utalás a filmre, ahol Jack Torrance oldalakat ír tele a "Csak munka, semmi móka. Jack unatkozik." mondatokkal.

Jared Leto az összevágott képkockák effektjét a Rekviem egy álomért filmből kölcsönözte. A kísértetjárta szoba számát 237-ről 6277-re változtatták, mivel ez a "MARS" feliratot adja ki a mobiltelefonok billentyűzetén. Ez a szám megjelenik a From Yesterday videójában is.

A videóklipet 2006 második legjobb klipjének választották meg, a Scuzz TV a 21. század második legjobb klipjének nevezte. A Kerrang Rock 100-ban minden idők legjobb rockvideója lett.

A klip alatt többször megjelenik egy női tetem egy folyosón. A hivatalos változaton, eltérően az eredeti kliptől, a tetem nem negatív formában látható.

Amikor kiadták a sajtónak a klip információit, Leto azt állította, hogy a klipet egy albínó dán férfi, Bartholomew Cubbins rendezte. Ez egy vicc volt, de a tv-csatornákra továbbra is Cubbinst jelölik a rendezőnek. A Bartholomew Cubbins megmaradt Jared Leto álnevének a Thirty Seconds to Mars videóira (kivéve az A Beautiful Lie-t). A hoteljeleneteket a torontói The Carlu-ban forgatták.

Cselekmény[szerkesztés]

A videóklipben az együttes egy hotelt fedez fel. A klip elején Jared Leto azt állítja, hogy a hotel csak az övék három napra, de az első refrén után az "Egy héttel később" felirat jelenik meg. A klip hosszabb változatában az együttes többi tagja arra panaszkodik, hogy a tervezettnél tovább maradtak a hotelban, és fellépéseket kellett lemondaniuk Jared szokatlan viselkedése miatt.

A hotel tulajdonosának levelében ez áll: "Érezzék jól magukat a hotelünkben, és maradjanak távol a 6277-es szobától." Shannon Leto figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetést, és benyit a 6277-es szobába. Az ajtó kinyitása után az együttes tagjai érzékelik az ajtó nyitásának hatásait. Mindannyian mást és mást éreznek, de mindenki az 1920-as évek divatja szerint felöltözött önmagával találkozik. A hotel különböző pontjain több jelenés is feltűnik, ezzel semmissé lesz Jared ígérete. A videó csúcspontjában Tomo találkozik önmagával, amint egy ágyban egy medvének öltözött férfival van (újabb Ragyogás-utalás). Ekkor az együttes tagjai láthatóak, amint szmokingban adják elő a dalt a hotel báltermében ikreknek, akik egymással táncolnak (ezzel azt a hatást keltik, mintha önmagukkal táncolnának). A kettősség végigkíséri a videót.

Dallista[szerkesztés]

Eredeti kiadás
  1. The Kill (Bury Me) – 3:52
  2. Attack (koncertfelvétel a CBGB-ből, 2006. július) – 4:06
  3. The Kill (Bury Me) (akusztikus; élőben a VH1-on) – 3:48
Brit kiadás
  1. The Kill (Rebirth) – 3:52
  2. The Kill (Rebirth) (akusztikus; élőben a VH1-on) – 3:48
Új brit kiadás
  1. The Kill (Rebirth) – 3:52
  2. Was It a Dream? (iTunes stúdiófelvétel) – 3:46

Helyezések[szerkesztés]

A dal új rekordot állított fel azzal, hogy 52 hetet töltött a Billboard Modern Rock Tracks listáján.[2] Érdekesség, hogy ez alatt az idő alatt egyszer sem került a lista élére, legmagasabb helyezése a 3. hely volt.

Lista (2006-2007) Helyezés
Ausztrália (ARIA) 20
Kanada (Nielsen SoundScan) 1
Csehország (IFPI) 46
Európa (Eurochart Hot 100) 10
Új-Zéland (RIANZ) 22
Egyesült Királyság (The Official Charts Company) 28
U.S. Billboard Hot 100 65
U.S. Billboard Mainstream Rock Tracks 14
U.S. Billboard Modern Rock Tracks 3

Díjak és elismerések[szerkesztés]

  • A 2007-es Kerrang! Awards-on megkapta a "Legjobb kislemez" díjat.
  • A 2006-os MTV Video Music Awards-on megkapta az MTV2 díjat, valamint jelölték a Legjobb rock videó kategóriában.
  • A 2007-es MTV Australia Awards-on megkapta az Év videója és a Legjobb rock videó díjakat.
  • A 2007-es MTV Europe Music Awards-on megkapta a Rock Out! díjat.
  • 2009-ben az AOL Radio a 2000-es évek legjobb alternatív dalának nevezte.[3]

Megjelenés a populáris kultúrában[szerkesztés]

  • A dal szerepel a Láthatatlan című filmben, a DVD-kiadáson szerepel a The Kill egyik koncertfelvétele, valamint felkerült a filmzenei albumra is.
  • Az Allie Night több koncertjén játszotta a dal feldolgozását.
  • A dal szerepelt a Nyomtalanul 2007. január 21-ei részében.
  • A dal aláfestőzene volt a 300 bemutatóvideója alatt a 2007-es MTV Movie Awards-on.
  • A dal szerepelt a Hollyoaks egyik részében.
  • A dal letölthető tartalom a Rock Band játékhoz.
  • A dal szerepel a Guitar Hero World Tour játékban.
  • Készült egy felvétel Pitty brazil énekesnővel is, ez a változat csak Brazíliában jelent meg.
  • A Nemzetközi Szánkó Szövetség ezt a dalt használja a TV-adásokhoz.

Közreműködők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Thirty Seconds to Mars A Beautiful Lie CD/DVD Making of The Kill music video - Jared Leto & Matt Wachter talk about the song's meaning
  2. The Kill - 30 Seconds to Mars. Billboard. [2012. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 6.)
  3. Anderson, Sara: Top Alternative Songs of the Decade - 2000s - AOL Radio Blog. AOL Radio, 2009. december 11. [2011. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 5.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]