The Great Pretender

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Platters
The Great Pretender
kislemez
Megjelent1955. november
Stíluskönnyűzene
Nyelvangol
Producernincs
SablonWikidataSegítség

A The Great Pretender (magyarul: a nagy tettető/színlelő) egy népszerű dal, amelyet eredetileg a The Platters együttes írt (pontosabban annak menedzsere, Buck Ram) 1956-ban. Az eredeti verzió az első helyet érte el a Billboard Hot 100 kislemezlistán. Egyike azon három The Platters dalnak, amelyek helyet kaptak az American Graffiti filmzenéjében.

1984-ben Dolly Parton dolgozta fel, sőt, az 1950-es, 1960-as évek feldolgozásait tartalmazó albumának is ezt a címet adta (The Great Pretender), 1987-ben pedig Freddie Mercury, a Queen rockegyüttes énekese szóló kislemezen jelentette meg. További feldolgozásokat készített hozzá a The Band, Roy Orbison, Gene Pitney, Demis Roussos és Lester Bowie.

Freddie Mercury
The Great Pretender
kislemez
Megjelent1987. február 23.
1993. január 25.
Felvételek1986. november
Townhouse stúdió, London
StílusRock
Nyelvangol
Hossz3:25
KiadóParlophone
SzerzőBuck Ram
ProducerFreddie Mercury és Reinhold Mack
Freddie Mercury-kronológia
Time
(1986)
The Great Pretender
(1987)
Barcelona
(1987)
SablonWikidataSegítség

Freddie Mercury verziója[szerkesztés]

Mercury 1986-ban tervezte el, hogy elkészíti a dal feldolgozását, ebben Mike Moran producer volt a segítségére. Eleinte úgy tűnt, csak a saját szórakozására készítette el, de mivel sok pozitív visszajelzést kapott vele kapcsolatban, és már a videóklip is körvonalazódott a fejében, megjelentették kislemezen. Az angol slágerlistán a 4. helyet érte el. A klipben korábbi szóló és Queen-videóklipeket idéztek meg (például I Want to Break Free, Radio Ga Ga, I Was Born to Love You), ezek jeleneteiben az elmaszkírozott Mercury a Great Pretender sorait énekelte. Ekkoriban megvált a bajszától, ezért minden ilyen jelenetnél műbajuszt kellett hordania. Szerepelt a klipben Roger Taylor is, hárman (ő, Mercury és még egy férfi). női ruhákba bújva énekelték a háttérvokálokat. Zeneileg a Mercury-féle változat csak egy modernizált hangszerelésű, hű feldolgozása a Platters-ének, lényegi változtatásokat nem tartalmaz.

Külső hivatkozások[szerkesztés]