Telegdi Bálint

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Telegdi Bálint
Született 1922. január 11.[1]
Budapest
Elhunyt 2006. április 8. (84 évesen)[1]
Pasadena
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái University of Lausanne
Kitüntetései

Telegdi Bálint, Valentine Telegdi (Budapest, 1922. január 11.Pasadena, 2006. április 8. [1]) Wolf-díjas kísérleti részecskefizikus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja.

Életpályája[szerkesztés]

Hajózási vállalkozó édesapjával egy hónapos korától délkelet-európai országokban élt. 1928-29-ben két évre visszatértek Budapestre, ahol iskolába járt megtanult magyarul. Bécsben járt középiskolába, a német megszállás elől költöztek Olaszországba 1938-ban. Az egyetemet Svájcban végezte: Lausanneban vegyészmérnöki alapképzést (diplomamunkája a Geiger-Müller számlálócső holtidejének tanulmányozása volt), a zürichi műegyetemen fizikából doktorált. 1951 és 1976 között a Chicagói Egyetemen tanított, Enrico Fermi közelében. Felesége Szilárd Leó titkárnője volt. Chicagóban müonokkal mutatta ki, hogy a jobb-bal tükrözési szimmetria (P-szimmetria) sérül (ezt idáig más is kimutatta), kimutatta viszont azt is, hogy ha a rendszert tükrözöm, és a töltést is ellentettjére változtatom, ez a fajta „tükörkép” előfordul a természetben, a töltéstükrözés + tértükrözés szimmetriája (CP-szimmetria) jó közelítéssel igaz. Mindkét kísérletben a müonok bomlását vizsgálta. A sima (negatív) müon a forgásirányához képest mindig az egyik pólus irányába bocsát ki elektronokat, az antimüon (a müon pozitív töltésű antirészecskéje) pedig a másik pólus irányába. 1978 és 1992 között a California Institute of Technology (Caltech) tanára volt. 1991-ben kapta meg a Wolf-díjat [2]. 1976-tól 1989-ig, nyugdíjazásáig professzor volt a zürichi Szövetségi Műegyetemen (Eidgenössische Technische Hochschule). Nyugdíjba vonulása után a CERN-ben dolgozott.

Forrás[szerkesztés]

  • Marx György: A marslakók érkezése, Magyar tudósok, akik nyugaton alakították a 20. század történelmét, Akadémiai Kiadó, 2000

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Művei[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  1. ^ a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)