Telegdi Bálint

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Telegdi Bálint
Született 1922. január 11.
Budapest
Elhunyt 2006. április 8. (84 évesen)
Pasadena
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái University of Lausanne
Kitüntetései

Telegdi Bálint, Valentine Telegdi (Budapest, 1922. január 11.Pasadena, 2006. április 8. [1]) Wolf-díjas kísérleti részecskefizikus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja.

Életpályája[szerkesztés]

Hajózási vállalkozó édesapjával egy hónapos korától délkelet-európai országokban élt. 1928-29-ben két évre visszatértek Budapestre, ahol iskolába járt megtanult magyarul. Bécsben járt középiskolába, a német megszállás elől költöztek Olaszországba 1938-ban. Az egyetemet Svájcban végezte: Lausanneban vegyészmérnöki alapképzést (diplomamunkája a Geiger-Müller számlálócső holtidejének tanulmányozása volt), a zürichi műegyetemen fizikából doktorált. 1951 és 1976 között a Chicagói Egyetemen tanított, Enrico Fermi közelében. Felesége Szilárd Leó titkárnője volt. Chicagóban müonokkal mutatta ki, hogy a jobb-bal tükrözési szimmetria (P-szimmetria) sérül (ezt idáig más is kimutatta), kimutatta viszont azt is, hogy ha a rendszert tükrözöm, és a töltést is ellentettjére változtatom, ez a fajta „tükörkép” előfordul a természetben, a töltéstükrözés + tértükrözés szimmetriája (CP-szimmetria) jó közelítéssel igaz. Mindkét kísérletben a müonok bomlását vizsgálta. A sima (negatív) müon a forgásirányához képest mindig az egyik pólus irányába bocsát ki elektronokat, az antimüon (a müon pozitív töltésű antirészecskéje) pedig a másik pólus irányába. 1978 és 1992 között a California Institute of Technology (Caltech) tanára volt. 1991-ben kapta meg a Wolf-díjat [2]. 1976-tól 1989-ig, nyugdíjazásáig professzor volt a zürichi Szövetségi Műegyetemen (Eidgenössische Technische Hochschule). Nyugdíjba vonulása után a CERN-ben dolgozott.

Forrás[szerkesztés]

  • Marx György: A marslakók érkezése, Magyar tudósok, akik nyugaton alakították a 20. század történelmét, Akadémiai Kiadó, 2000

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Művei[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]