Tectona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Tectona
Tectona grandis
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superasteridae
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Ajakosvirágúak (Lamiales)
Család: Árvacsalánfélék (Lamiaceae)
Nemzetség: Tectona
L.f.
Szinonimák
  • Theka Adans. (1763)
  • Nautea Noronha (1790)
  • Jatus Rumph. ex Kuntze (1891)[1]
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tectona témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tectona témájú kategóriát.

A Tectona az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, ezen belül az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó nemzetség.

Tudnivalók[szerkesztés]

E nemzetség fajai trópusi, lombhullató kemény faanyagú fák. Ázsia déli és délkeleti részein őshonosak. A Föld más részeire is betelepítették. Habár többféle élőhelyen is képesek megélni, ezek a fák a monszun erdőket kedvelik. 30-40 méter magas növények, melyek a száraz évszakban elhullatják leveleiket. A három fafaj közül a Tectona grandis a legértékesebb a faipar számára.[2][3][4]

Rendszertani besorolása és neve[szerkesztés]

Manapság a legtöbb rendszerező a Tectona-fajokat az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába sorolja, viszont vannak akik a vasfűfélék (Verbenaceae) családjába helyeznék. Olykor a Prostantheroideae alcsalád részeként tartják számon.[5]

A Tectona taxonnév nomen conservandum, azaz „megőrzendő név” - egy tudományos név, ami különleges nevezéktani védelmet élvez. Ez a taxonnév Michel Adanson francia természettudós és botanikus homotípikus szinonimáját, a Theka-t hivatott helyettesíteni. Ezt a fanemzetséget először 1782-ben Carl von Linné fia, ifjú Carl Linnaeus írta le.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nemzetségbe az alábbi 3 faj tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sinónimos en Kew
  2. Angiosperm Phylogeny Website - Lamiales. Missouri Botanical Garden
  3. GRIN Taxonomy for Plants - Tectona'. United States Department of Agriculture
  4. Heywood, V.H., Brummitt, R.K., Culham, A. & Seberg, O. 2007: Flowering Plant Families of the World. Royal Botanic Gardens, Kew.
  5. Singh, G. Plant systematics: an integrated approach. Science Publishers, 2004

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tectona című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tectona című spanyol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.