Tandor Ottó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tandor Ottó
Született1852. január 28.
Nagykanizsa
Elhunyt1913. június 12. (61 évesen)
Balatonfüred
SírhelyNagykanizsa
Nemzetiségemagyar
IskoláiJózsef Ipartanoda, Berlini Építészeti Akadémia
Munkái
Jelentős épületeiNagyboldogasszony-székesegyház (Kaposvár), Szent László-templom (Kőbánya) Budapest
A Wikimédia Commons tartalmaz Tandor Ottó témájú médiaállományokat.

Tandor Ottó (Nagykanizsa, 1852. január 28.[1]Balatonarács[2] [ma Balatonfüred része], 1913. június 12.) építészmérnök, műegyetemi tanár.

Pályafutása[szerkesztés]

Tandor Ferenc és Tóth Anna fiaként született. Képességeit, tudását és munkaerejét már technikus korában felismerte és méltányolta tanára, Steindl Imre. 1880-ban végezte el a Műegyetemet, 1882-ben Steindl maga mellé vette, előbb asszisztense, majd irodavezetője lett. Ebben a minőségben igen hasznos, tevékeny és kiváló munkatársat kapott Tandorban, aki önállóan is végzett Steindl számára tervezéseket, természetesen a mestere elképzelési szerint.

Az Országház pályatervének első vázlatát Tandor készítette, Steindl távollétében, majd annak halála után ő fejezte be. Visszahúzódó, csendes természetű ember volt, aki annál fokozottabb mértékben élt munkájának, hivatásának, amit szeretett és amiben egyre tökéletesedett. Fiatalabb korában főleg templompályázatokon vett részt, a pályázatokon való versenyt általában ideálisan és lankadatlanul kultiválta, egészen addig, amíg rendes tanársága nem kötötte le idejét. Az Iparművészeti Múzeum és az 1896-os millenniumi ünnepségek tervpályázatain díjat nyert. A szűkebb pályázatokra való meghívásoknak azonban egyik esetben sem tett eleget. A budapesti Rózsák téri erzsébetvárosi plébániatemplom pályázatára szintén készített tervet, de a benyújtástól utolsó pillanatban visszatartotta az, hogy mestere, Steindl Imre, szintén pályázott a templomra és elnyerte az első díjat és kiviteli megbízatást. Ehelyett Tandor ugyanezzel a tervvel a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet templompályázatán vett részt és szereplése olyan sikerrel járt, hogy az Egylet aranyéremmel és utazási ösztöndíjjal tüntette ki.

1886-ra tervei szerint épült fel a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház. Általában bensőséges, ragaszkodó viszony volt közte és mestere, Steindl közt, akinek tanácsára vállalta el a Lechner-féle kőbányai Szent László-templom belső művészi munkáit (1898), bár ezt a megbízást — amiből kifolyólag támadások is érték — vonakodott elvállalni. Utána ritkán vállalt tervezői megbízatásokat, egyrészt emiatt és másrészt mert a Műegyetem rendes tanára lett. Az architektúra csak ún. ideál-tervezések formájában kötötte le, de megbízatásokat nem keresett. Szabadidejét, ami a katedrán kívül maradt számára, műemlék-felvételek, restaurálótervek foglalták el, így restaurálta az ócsai templomot és a nagykanizsai Batthyányak terére egy múzeumot tervezett, környékének históriai stílusban való rendezésével, mintegy szorgalmi feladat gyanánt. 1896. február 6-tól a Műegyetemen a középítéstan nyilvános rendkívüli tanáraként, majd 1897. augusztus 14-étől nyilvános rendes tanáraként alapos tudással, odaadóan végezte feladatát. Az építési szerkezeteket, berendezéseket ismertette és ebben a legmodernebb eredményekre is tekintettel volt. Élete végén javarészt a Balaton környéki műemlékekről készített felvételeket.

A nagykanizsai, Trippamer utcai temető keleti kriptasorában nyugszik (G kriptasor, N/A, N/A, 8).[3]

Ismert épületei[szerkesztés]

Nagyboldogasszony-székesegyház, Kaposvár
A kőbányai Szent László-templom belsőépítészi munkái, Budapest

Tervben maradt épületek[szerkesztés]

Restaurálási munkák[szerkesztés]

  • 1886–1890: templom, Ócsa[6][4]
  • ?: templom, Ják[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nagykanizsai r. k. plébánia keresztelési anyakönyve, 37/1852. folyószám.
  2. https://www.kozterkep.hu/alkotok/megtekintes/8733/tandor-otto
  3. https://intezet.nori.gov.hu/nemzeti-sirkert/tandor_otto/
  4. a b c Katolikus lexikon, i. m., [1]
  5. a b c d Archivált másolat. [2021. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 13.)
  6. a b c d e f Lyka, i. m.
  7. https://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC15363/15456.htm
  8. Székely, i. m., 31. o.
  9. Székely, i. m., 29. o.
  10. Székely, i. m., 37. o.

Források[szerkesztés]