Takahasi Kazuki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Takahasi Kazuki
Kazuki takahashi.jpg
Születési név Takahashi Kazuki
Született 1961. október 4. (56 éves)
Tokió,  Japán
Állampolgársága japán
Nemzetisége Japánjapán
Foglalkozása mangaka, illusztrátor, játéktervező
Fontosabb munkái Tokio no Cuma (1990) Tennenshokudanji Buray (1991)
Yu-Gi-Oh! (1996-tól)
Díjak Inkpot Award

Takahasi Kazuki weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Takahasi Kazuki témájú médiaállományokat.

Takahasi Kazuki (高橋 和希, Kazuki Takahasi, született 1961. október 4., Tokió, Japán –) híres japán mangaka, illusztrátor és játéktervező. Ő a Yu-Gi-Oh! manga megalkotója.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Takahasi Kazuki 1961. október 4-én született a japán fővárosban. Már gyermekkorában szeretett rajzolni, de a középiskolás évei alatt nem lett még mangaka. 19 évesen az egyik manga története versenyt nyert a Sónen manga magazinon. 1982-ben (21 évesen) kezdett el mangákat rajzolni. Első alkotása 1990-ben a Tokio no cuma volt, majd 1991-ben a Tennenshokudanji Buray jött, aztán végül a Yu-Gi-Oh! mangával vált híressé, aminek sikere később animesorozatot is megért. Takahasi egy játéktársaságnál is dolgozott, de mindig is mangaka szeretett volna lenni.

Szereti játszani a japán sakkot, a sógit és a kínai kockajátékot, a madzsongot, kártyajátékokat és asztali szerep játékokat.[1] Szereti olvasni az amerikai Hellboy képregényt. A Hellboy megalkotója, Mike Mignola és Takahasi részt vettek együtt egy művészcserében. Takahasi Hellboy-t rajzolta Mutou Jugi hajával, az Ezeréves Kirakójával és egy Párbaj Lemezzel. Mingola pedig Hellboy-t úgy rajzolta, hogy Jugi Kirakósa és pólója van rajta.[2]

A Yu-Gi-Oh! megalkotása[szerkesztés]

Takahasi 1996-tól kezdte megalkotni a Yu-Gi-Oh! mangát. Eredetileg Magic & Wizards címen tervezte, de később megváltoztatta. Az anime 2000-es adaptációja Duel Monsters alcímet kapott. Azonban sose szándékozott összpontosítani egy mangát bármilyen játékkal. Eredetileg epizodikus fejezeteket alkotta meg különböző játékokkal, amit minden fejezetben játszanak, s azt szerette volna, hogy a Magic & Wizards kártyajáték mindkét fejezetben megjelenjen. A mangát végül a Shueisha kiadó adta ki a Súkan Sónen Jump magazinban, aminek hála bővült a manga. Később a Konami egy kereskedelmi kártyajátékot dobott a piacra.

Takahasi később egy spin-off Yu-Gi-Oh!-t, a GX-et is megalkotta, azzal a tervvel, hogy majd ezzel befejezi a Yu-Gi-Oh!-t. Azonban sokan törekedtek, hogy készítsen még, így elfogadta a feltételeket, s neki kezdett az 5D's elkészítésében is. A Yu-Gi-Oh! világszerte sikereket ért el. Az 5D's után következett a Yu-Gi-Oh! Zexal, és 2014 tavaszán pedig debütálni fog a Yu-Gi-Oh! Arc-V is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Kazuki Takahashi." Shonen Jump (USA). VIZ Media. Hozzáférés ideje: September 27, 2009.
  2. "When Yugi Met Hellboy..." Shonen Jump. Volume 2, Issue 9. September 2004. VIZ Media. 330.

További információk[szerkesztés]