Törpe erszényesmókus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Törpe erszényesmókus
Squirrel-Glider-at-Lone-Pine.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Erszényesek (Marsupialia)
Rend: Diprotodontia
Alrend: Kuszkuszalkatúak (Phalangeriformes)
Öregcsalád: Erszényesmókus-szerűek (Petauroidea)
Család: Erszényesmókus-félék (Petauridae)
Nem: Petaurus
Faj: P. breviceps
Tudományos név
Petaurus breviceps
(Waterhouse, 1839)
Elterjedés
A törpe erszényesmókus alfajainak elterjedése:   P. b. breviceps   P. b. longicaudatus   P. b. ariel   P. b. flavidus   P. b. papuanus   P. b. tafa   P. b. biacensisA törpe erszényesmókus alfajainak elterjedése:
  P. b. breviceps
  P. b. longicaudatus
  P. b. ariel
  P. b. flavidus
  P. b. papuanus
  P. b. tafa
  P. b. biacensis
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Törpe erszényesmókus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Törpe erszényesmókus témájú médiaállományokat és Törpe erszényesmókus témájú kategóriát.

A törpe erszényesmókus, kis siklóerszényes vagy cukormókus[1] (Petaurus breviceps) az emlősök (Mammalia) osztályának az erszényesek (Marsupialia) alosztályágához, ezen belül a diprotodontia rendjéhez és az erszényesmókus-félék (Petauridae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

A törpe-erszényesmókus Tasmániától és a szomszédos szigetektől kezdve Észak- és Kelet-Ausztrália erdein keresztül északon Pápua Új-Guineáig található meg. A törpe erszényesmókus Ausztrália egyik leggyakoribb emlősállata.

Alfajai[szerkesztés]

  • Petaurus breviceps ariel
  • Petaurus breviceps biacensis
  • Petaurus breviceps breviceps
  • Petaurus breviceps flavidus
  • Petaurus breviceps longicaudatus
  • Petaurus breviceps papuanus
  • Petaurus breviceps tafa

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat fej-törzs-hossza 16-21 centiméter, farokhossza 16,5-21 centiméter. A hím testtömege 130 gramm, a nőstényé 90 gramm. Háta szürkés, orrától a hátsó lábáig sötét csík húzódik. Hasa világosbarna vagy világosszürke. A hosszú, bozontos farokkal fogni nem igazán tud, de siklás közben evezőként használja irányváltoztatáshoz. A repülőhártya, vékony, szőrrel borított bőrréteg, amely a csuklótól a hátsó láb ujjízületéig húzódik, és lehetővé teszi a siklást. A repülőhártya helyzete az áramlási viszonyokhoz való alkalmazkodáskor és kormányzáskor változtatható. A nagy, kidülledő szemeivel jól lát éjszaka. A hímnek több szagmirigye van: egy-egy a homlokán, a mellkasán és a végbélnyílásánál.

Életmódja[szerkesztés]

A törpe-erszényesmókus éjszaka aktív és társas, legfeljebb 12 állatból álló csoportokban él. Tápláléka fák nedve, nektár, virágpor, rovarok és lárvák. Az állat maximum 14 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 8-15 hónapos korban éri el. A párzási időszak általában augusztusban van. A vemhesség 16 napig tart, ennek végén 1-3, többnyire 2 utód jön a világra. Születésükkor 190 milligrammot nyomnak. Körülbelül 70 napot töltenek az erszényben, ezután még 30 napot a családi fészekben. 15 hetes korukban kísérik el először az anyjukat a táplálékszerző útján.

Rokon fajok[szerkesztés]

A törpe erszényesmókus legközelebbi rokonai az óriás erszényesmókus (Petaurus norfolcensis), a sárgahasú erszényesmókus (Petaurus australis) és az új-guineai erszényesmókus (Petaurus abidi).

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://systzool.elte.hu/eloadas/zool_emlos1.pdf