Törökfürdő (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Törökfürdő
Il Bagno Turco
(Hamam)
1997-es olasz–spanyol–török film

IMDB 7.0/10 (1475 szavazat)
IMDB 7.0/10 (1475 szavazat)
Rendező Ferzan Özpetek
Producer Paolo Buzzi
Műfaj
Forgatókönyvíró Ferzan Özpetek
Stefano Tummolini
Aldo Sambrell
Főszerepben Alessandro Gassman
Francesca d'Aloja
Carlo Checci
Halil Ergün
Mehmet Günsür
Şerif Sezer
Zene Aldo de Scalzi
Pivio
Operatőr Pasquale Mari
Vágó Mauro Bonanni
Jelmeztervező Metella Raboni
Díszlettervező Virginia Vianello
Gyártás
Ország Olaszország

Spanyolország

Törökország
Nyelv török
olasz
Forgatási helyszín Törökország
Játékidő 96 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1997
  • 1998. október 29. (Németország)[1]
Korhatár16 (Magyarország)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Törökfürdő (olasz címe: Il Bagno Turco, eredeti címe: Steam: The Turkish Bath, török címe: Hamam)[2] Ferzan Özpetek 1997-ben forgatott olasz–török–spanyol koprodukciós filmje.

A film főszereplője Francesco (Alessandro Gassman), egy olasz üzletember, aki örököl egy hamamot, azaz egy törökfürdőt Isztambulban elhunyt nagynénjétől. A film bemutatja, hogyan képes a környezetváltozás megváltoztatni egy embert és annak életét, kihatva ezzel a szerettei életére is.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Francesco római üzletember, akinek házassága feleségével, Martával (Francesca d'Aloja) már nem működik. Francesco megtudja, hogy nagynénje, a család fekete báránya, Anita meghalt Isztambulban és ráhagyta egyetlen tulajdonát, egy megviselt állapotú régi hamamot és a hozzá kapcsolódó házat. Francesco Isztambulba utazik, hogy minél gyorsabban túladjon az ingatlanon.

A házat fenntartó család szívesen fogadja, leginkább az öreg házaspár jóképű fia, Mehmet (Mehmet Günsür) érdeklődik az idegen iránt.

Az eladás körlüli bonyodalmaknak köszönhetően Francesco kénytelen huzamosabb időt tölteni a családdal. A törökök eltérő életmódja és a hamamban rejtőző lehetőségek maradásra bírják, és Francesco úgy dönt, nem adja el a törökfürdőt, hanem felújítja és újra megnyitja azt. A felújítási munkák alatt Francesco viszonyt kezd Mehmettel.

Időközben Marta úgy dönt, Isztambulba utazik, hogy közölje Francescóval, hogy elválik tőle. Isztambulban egy teljesen más Francescót talál: a város, az új életmód, és a homoszexuális kapcsolat Mehmettel új életet adott a férfinak, aki – nagynénjéhez hasonlóan – csak itt tudott igazán kibontakozni, távol az otthoni konvencióktól és egyhangú élettől.

Francesco azzal, hogy nem hajlandó eladni a hamamot, ellenségeket is szerez magának, és végül kegyetlenül meggyilkolják.

Férje halála után Marta úgy dönt, Isztambulban marad és megnyitja a hamamot. A film utolsó jelenete azt sugallja, hogy Marta lett az „új Anita”.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]